7 Haziran Genel Seçimlerinin, önceki seçimlere oranla daha sıradan ve daha heyecansız olduğunu değerlendirmek pek de yanlış olmaz zannedersem.



Türkiye’nin ve Kahramanmaraş’ın gündemi Haziran ayında yapılacak olan Milletvekili Genel Seçimleri olması gerekirken, şöyle bir ortama baktığımda kamuoyunda farklı meseleler tartışılıyor, vatandaş ise san ki; ‘Bayram gelmiş benim neyime!’ der havasında. 


Kısacası ne partilerde ne de sokaktaki vatandaşta heyecan yok. Normalde seçim dönemlerinde teşkilat kadar halk da heyecanlı olurdu. 


İnsanlar televizyon programlarını ve gazeteleri çok yakından takip eder, seçim bürolarını doldururdu. Bakıyorum öyle bir durum yok...


Bir önceki seçimleri hatırladım, sabah çayında dükkan önlerinde bir araya gelen esnaflar ya da başka ortamda bir araya gelen vatandaşlar birbiri ile telaşlı bir şekilde seçim konusunu tartışmaları ve heyecanlarına şahit olurdum her gün evden işe gidişlerimde.


Bu atmosferi şimdilerde hissedemediğim için etrafta gezineyim dedim kendi kendime, fakat hiç kimsede seçim heyecanı olmadığını gördüm. 


Bırakın heyecanı artık seçim haberleri bile vatandaşın pek umurunda değil. Madem durum böyle, girdiğim ortamlarda siyaset konusu açayım onlarda eteğinde ki taşı döksünler, fakat vatandaş konuyu değiştirmekte ısrarlı. Surat ifadeleri ve yorumlara isteksiz katılmaları da sanki ‘vatandaş politikadan bıkmış’ hissini uyandırıyor insanda. 


Hep vatandaş heyecansız deyip de faturayı onlara kesmeyelim isterseniz, AK Parti, MHP, CHP aday adaylarını kamuoyuna tanıttı ufak bir heyecan yaşandı ama aday adaylarında da bu heyecan çabuk geçti. 


Bilinen ve tanınan birkaç simanın dışında nere de? Diğer aday adayları! 


Çoğu Kahramanmaraş’ta bile değil, her halde aday listelerinin açıklandığını ve listede kendilerinin olup olmadığını da geç bir saatte evlerinde öğrenirler. Gerçi durumdan aday adayları da haberdar olsa gerek ki, gezmeye kalksalar kalabalık toplayamayacaklarından çekiniyorlar. 


Peki, 7 Nisandan sonra biraz olsun heyecan artar mı? Bence onunda heyecanı birkaç gün sürer, bu da her seçim de olduğu gibi listedeki isimlerin sürpriz olup olmadığı konusu küçük çaplı heyecan ve merak uyandırır. Sadece yorumlar yapılır ‘bak ben demiştim, bak ben tahmin etmiştim, ilk ben yazmıştım ya da bu nasıl liste hiç birini tanımıyoruz yine ithal liste koydular önümüze.’ gibi.  


Yoksa seçimlere sayılı birkaç gün kala mı? Heyecan yükselir bilinmez. 
Adayların belli olmasına ramak kaldı, siyasi partiler adaylarını belirlemek için bu hafta sonu yoğun bir mesai harcayarak listelerinde son rötuşları tamamladı. 


Peki, adaylar belirlendikten sonra bu adaylar mahalle mahalle, semt semt, vatandaş ve esnafla buluşur heyecanı artırırlar mı? Yoksa listeyi garantilemenin rehavetine kapılıp bir rahatlama mı? Olur dersiniz. 


Bu güne kadar bazı yayın organlarında hepsi birbirinden farklı aday listesi oluşturuldu, herkesin gönlünde bir aslan yatar tabi ki de, ha bunların kaçı tutar kaçı tutmaz bilinmez herkes sakin bir şekilde sabırla bekliyor.


Seçimlere 62 gün kaldı, aday listelerinin tamamen kesinleşinceye kadar kalan sürede de kimin ne anlatacağını da merak ediyorum doğrusu.


Elbette yaşadıkları ya da yaşamadıkları KAHRAMANMARAŞ ile ilgili bazı düşünceleri, fikirleri, projeleri vardır ama bunların bir araya getirilmesi, bir koordinasyon kurulması, bir strateji belirlenmesi de zaman alacaktır.


Genel başkanlar üzülerek söylüyorum ki; buna pek izin vermiyor. Onlara göre isimlerin son dakika açıklanması teşkilatlardaki heyecanı korumak olarak algılanıyor. Oysa düşündüklerinin tam tersi olduğunu açıkça söylemeliyim. Parti içi rekabet bazen öyle çirkinlikler yaratıyor ki; vatandaş siyasetten iyice soğuyor.


Şuan ki; heyecansızlıkta da sanki halk yeni alternatifler bekliyor. Yeni şeyler duymak istiyor, yeni kadrolar görmeyi umut ediyor. Ya mevcut partiler halkın beklentilerine cevap verebilmeliler ya da yeni oluşumlar ortaya koymalılar diyerek köşe yazıma son vermek istiyorum. 


Bundan sonra ki süreçte de dilimizin döndüğü, kalemimizin yazdığı kadar siz değerli okuyucularımıza gündemdeki gelişmeleri paylaşmaya çalışacağım.