(Büyük Destan’ın Yüzüncü Yılında, Destan Yazanların Hikayesi)
       
14 Ocak 2015 günü saat 20.00 de T.R.T. de seyircisiyle buluşan dizi  “SEDDÜLBAHİR 32 SAAT” bu toplumun yüreğinde destanlaşan Çanakkale savaşlarını ve şehitlerini  bu dizi ile yeniden yadettik.

Toplumun değerleriyle alay eden diğer kanallara da bir bakıma ders olmuştur ,çünkü bu toplumun ruhunda her zaman için gerçek değerler saklıdır ve toplum değerlerine saygı gösteren  kuruma da vefasını gösterir ve izleyeceği diziyide zaten seçer.
 
Rating uğruna bu toplumun inançlarıyla gelenekleriyle resmen dalga geçiyorlar.. Toplum olarak utanmanın edebin yücelttiği bir kültüre sahiptik, utanç ve edep bir saygı ifadesiydi. Bu yüzden halk arasında hicap kelimesi sık sık kullanılır, aile içinde çocuğa iş öğretmeden önce adap öğretilirdi. Yani önce adap, sonra ilim düşüncesi hâkimdi.
Burada aklıma T.Roosvelt’in bir sözü aklıma geliyor;”Eğer bir insanı akıl yönünden eğitip te, ahlak yönünden eğitmiyorsanız, toplumun başına yalnızca bir bela yetiştiriyorsunuz demektir.”
   
Televizyonun siyah beyaz olduğu veya renkliye yeni geçilen yıllarda T.R.T kanallarında H.Arif Bey, Osmancık(Kuruluş) 4.Murat, Aliş ile Zeynep, Küçük Ağa Bir Adam Yaratmak Denizin Kanı(Yönetmen Yücel Çakmaklı) gibi dizileri ve N.Fazılın eseri Reis Bey i anımsadım.

Bu duyguların ardından,dizinin içeriğine ve teknik çalışmanın ayrıntılarına biraz değinelim; Yapımcı Ahmet Okur Bey  ile tanışmamız 94 lü yıllara dayanır, çok değerli dostum ulusal bir kanal da Anadolu insanı’nın yüreğindeki sese kulak veren belgeseller çekiyordu,iki usta isim Yapımcı Ahmet okur ve Yönetmen Yasin Uslu bu dizi ilede sinamacılık tekniğini ve dilini konuşturmuşlardır.

İyi kötü sinemanın içinden geldiğim içi filmi iki yönlü izlerim;birincisi sırada seyirci gibi, ikincisi teknik yönleriyle ,seyirciyi ekrana bağlaması konunun  iyi seçilmesini gösteriyor.

Teknik  anlamda gerek kurgu,gerekse efektler çok iyiydi kutluyorum,tüm ekibi.  4 bölümlük dizi olarak  tasarlanan ve gerek oyuncu kadrosuyla, gerekse  prodüksiyonuyla   iddialı bir dizi olacağa benziyor.. Çanakkalesavaşlarında Seddülbahircephesindeki ilk 32 saatlik mücadeleyi anlatıyor. İbrahim Çelikkol, Murat Ünalmış, UğurGüneş, Dolunay Soysert, İlker Aksum, Gülsüm Ali İlhan, DenizCeliloğlu, Timur Ölkebaş,  Ahmet  Mekin ve OkanYalabık gibi birçok ünlü oyuncunun rolaldığı dizinin yapımını Okur film  üstleniyor.
 
Çanakkale’de 5 ayrı lokasyondakurulan film setinde  çoksayıda  figurangörevaldı. 750 adet kostüm dikildi, 750 adet  silahve 16 adet top yapıldı.  Tabya ve siperlerin yeniden tasarlandığı yapım süreci yaklaşık 8 ay sürdü. çekimleri  4 ay da tamamlandı.

senaryosunuFundaÇetin’inyazdığı “Seddülbahir 32 saat” dizisininmüzikleri iseYıldıray Gürgen imzasınıtaşıyor.

Çanakkale kara savaşlarının başladığı ilk günolan 25 Nisan sabahı, Binbaşı Mahmut Sabri komutasındaki  1.320 kişilik Mehmetçik  kendisinden  kat be kat  üstün düşman birliklerine karşı 32 saat hiçbiryardım ve destek almadan  direndi Seddülbahir’de  ve düşmanın  ilerlemesinidurdurdu.  İşte  “Seddülbahir 32 saat” dizisi bu kahramanların hikayesinianlatıyor.
 
Yapımcı Ahmet Okur ve Yönetmen Yasin Uslu’yu ve tüm ekibi kutluyorum
.

İyi seyirler,hoşça kalın!