Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, “Millet iradesine ve Türkiye’nin demokratik sistemine karşı gerçekleştirilen bu kanlı darbe girişimini şiddetle lanetliyoruz” dedi.
15 Temmuz Cuma gecesi cuntacı askerlerin darbe girişimi, Sinop Üniversitesi tarafından valilik binası önünde düzenlenen programla lanetlendi. Program saygı duruşu ve ardından okunan İstiklal Marşı ile başladı. Sonrasında Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın açıklamada bulundu.
Ülkenin demokratik yapısının ve milli iradesinin hedef alındığı darbe girişimini vurgulayan Dalgın, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti, 15 Temmuz 2016 gecesi tarihinin en ağır saldırılarından birine maruz kalmış; ülkenin demokratik yapısı, anayasal düzeni, parlamenter sistemi, milli bütünlüğü, iç barışı ve millet iradesi hedef alınmıştır. Ülke yönetimini gayrimeşru yollardan ele geçirmek, millet iradesini kanlı bir şekilde bastırmak, halk üzerinde dış güçlere bağlı bir azınlık otoritesi oluşturmak amacıyla başlatılan bu kalkışma, yine milletin bizzat kendisi tarafından bastırılmış ve akamete uğratılmıştır” diye konuştu.
Rektör Dalgın şöyle devam etti: “15 Temmuz gecesi bu oyunun yeni çok kanlı bir safhasına şahit olduk. Maalesef ülkemiz insanı hak etmediği manzaralarla karşılaştı. Milletimiz, kendi savaş uçaklarının ve tanklarının kendi Meclisini bombaladığını, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ni vurduğunu, kendisine acımasızca ateş açtığını gördü. Bu, hepimizin şiddetle lanetlediği bir girişimdir. Bu menfur darbe girişiminin Sorumluları bir an önce hukuk önünde hesap vermeli, hak ettikleri cezalara çarptırılmalıdır. Bu konuda üniversitelerimize ve Sinop Üniversitesine düşen görevler vardır. Devletin içindeki paralel yapılanmanın, uyuşturulmuş bu zihniyetin akademik dünyadaki uzantılarının da farklı olması beklenemez. Özgür ve bilimsel düşüncenin en büyük düşmanı olan bu yapılanmanın Üniversiteleri ele geçirmesine, ülkenin bilimsel ve teknolojik gelişmesini baltalamasına asla müsaade edilemez biz de etmeyeceğiz. Başta Cumhurbaşkanımız, Meclisimiz, hükümetimiz, kahraman polisimiz, onurlu Türk ordusu mensuplarımız ve medyamız olmak üzere, halkımızın kanıyla canıyla koruduğu demokratik parlamenter sistemimizin yanında bulunduğumuzu ve savunucusu olduğumuzu göstermek, üniversitemizin asli görevi olduğunu tekrar hatırlamak ve bunu Sinop halkıyla tekrar paylaşmak istedik. Yüce Allah bu millete tekrar İstiklal Marşı yazdırmasın! Yüce Allah bu milleti tekrar darbelerle karşılaştırmasın! Bu menfur emellerine ulaşabilmek için planlarını 40 yıldır ilmek ilmek dokuyan, birçok temiz insanımızı kandıran Paralel Yapıya başarı şansı vermediğin gibi; benzeri kötü emeller taşıyan hiçbir gruba, terör örgütlerine de başarı şansı verme, bizlere de bu gruplarla mücadelede cesaret ve feraset ver Allah’ım! Devletin imkânlarını ve makamlarını kullanarak milletin iradesini ayaklar altına almaya çalışan grupları yok etme hususundaki kararlılığımızın önümüzdeki süreçteki uygulamalarla da pekiştirileceğinden kimsenin şüphesi olmasın. Demokrasinin en önemli savunucularından olan üniversitelerimiz ve Sinop Üniversitesi için gün, milli iradenin yanında olma ve demokrasiye sahip çıkma günüdür. Sinop halkının da bu süreçte biz yardımcı olmasını belgeli olarak bize ulaşan her türlü ihbarı değerlendireceğimizden emin olunmasını rica ediyor, demokrasi şehitlerimize ve Ayancıklı Şehit kardeşimiz Ömer Can Açıkgöz’e Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyor, siz mesai arkadaşlarıma ve saygıdeğer Sinop halkına sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”
Programın sonunda Fen Edebiyat Fakültesi öğrencisi Semra Erdem İstiklal Marşı’nın 10 kıtasını okudu.