Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, FETÖ soruşturması kapsamında üniversitelerinde 106 personel hakkında işlem yapıldığını, 20 kişinin üniversite ile ilişiğinin kesildiğini, geri kalan 86 kişiyle ilgili inceleme ve soruşturmanın devam ettiğini söyledi.
Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, 2016-2017 yılı eğitim-öğretim yılı ve FETÖ soruşturmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Nihat Dalgın, “Sinop Üniversitesi’nde 2016-2017 yılı eğitim öğretim yılı 19 Eylül’de başlayacak ve 30 Aralık’ta 1. dönem son bulacak. 2. dönem ise 13 Şubat’ta başlayacak ve 30 Mayıs’ta son bulacak.
Malum göreve başladığımız ilk günden beri Sinop Üniversitesi’ndeki öğrenci sayımızı 3 yılda 15 bine çıkartmaktı. Buna adım adım yaklaşmış bulunuyoruz. Bu yıl 10176 öğrenciye ulaşmıştık çok şükür. Sinop merkezdeki fakültelerimize 1013 yeni öğrenci kayıt yatırdı ve yine merkez deki meslek yüksek okullarımıza 836 yeni kayıt yaptırdı. Dolayısıyla toplam Sinop merkezde yeni öğrenci olarak 150 öğrencimizde formasyon alacak öğrencileri de kattığımız taktirde Sinop’a dışarıdan gelecek olan öğrenci sayısı 1999 öğrenci olmuştur. Yani bu sene Sinop Merkezde 2000 yeni öğrenci eğitime başlayacak. Bu sayıya ek kontenjanlardan beklediğimiz yaklaşık 300 ila 500 öğrenci hariç. Tabi ki biz Sinop Üniversitesi’nin yükselmesi için elimizden geleni yapıyoruz hem sayısal hem de nasip olursa kampüsü kısa zamanda bitirmek için uğraşıyoruz. 2017 yılı için Mühendis Fakültesi yatırım planları vesilesiyle Kalkınma Bakanımızlaydık. Yine bilindiği gibi kampüsümüzün alt yapı çalışmaları devam etmektedir” dedi.
Malum FETÖ terör örgütü kapsamında Sinop Üniversitesi bünyesinde de bir takım soruşturmalar olduğunu açıklayan Rektör Dalgın, “Bu soruşturmalar dahilinde de muhtemelen bir miktar öğretim elemanı açığımız olacaktır. Bunun içinde biz YÖK’ten yeni kadrolar bekliyoruz ve bu konuda onlardan cömert olmalarını istiyorum. Bu noktada sıkıntı çekmeyeceğimizi düşünüyorum. Dolayısıyla burada verilecek en güzel mesaj artık Sinop Üniversitesi 10000 sihrini kırdı. Hedefimizi seneye 12500 öğrenci ondan sonra ki sene de 15000 öğrenciye ulaşmaktır. Bunu yakalayacağımıza eminim” diye konuştu.
FETÖ ile mücadelelerini 15 Temmuz’dan sonra değil, göreve başladıkları günden itibaren sürdürdüklerini anlatan Prof. Dr. Nihat Dalgın şu bilgileri verdi: “22 Temmuz 2015 de göreve başladığım ilk gün yüksek okul ve meslek yüksek okullarının müdürlerine son verdik. Zira onların büyük kısmının bu grupla alakalı olduğunu biliyorduk. Dolayısıyla onları yönetim kademesinden aldık. Daha sonrasında yeni atamalarda titiz davrandık. Ve yeni atamaları yerleştirirken o gruptan kimseyi almamaya özel gösterdik. Yaptığımız birkaç hata olduysa onlarda zaten bu dönemde arınıyor çok şükür. Diğer taraftan 15 Temmuz sonrası OHAL ilan edildi ve tüm Türkiye’de olduğu gibi biz de üniversite bünyesinde elimizden geleni yaptık, yapıyoruz, yapacağız. Gelen tüm ihbarları değerlendirmek amacıyla 14 tane komisyon kurduk, her biri 3 kişiden oluşuyor. Bunların kimisi inceleme komisyonu kimisi araştırma komisyonu olarak kurduk ve bu komisyonun üstünde de bir üst değerlendirme komisyonu kurduk, birlikte karar aldık. Haklıyı haksızdan, kuruyu yaştan ayırmak kaydıyla gelen bütün ihbarları değerlendiriyoruz. Bugün itibariyle 106 personelimiz hakkında işlem yapılmıştır. Bizim soruşturduğumuz kişi eğer idari personelse ve FETÖ terör örgütü ile ilişkisi tespit edilmişse personel olma vasfını kaybediyor. Bu şekilde 3 personelimizin üniversitemizle ilişiğini kestik. Akademik personel akabinde ise yine FETÖ terör örgütü ile bir ilişiği olan var ise alt komisyon, üst komisyon ve yönetim kurulu kararıyla Ankara YÖK’e gönderiyoruz ve ilişiğinin kesilmesi talebiyle 17 akademisyenimizin ilişiğinin kesilmesi üzerine YÖK’e göndermiş olduk. Böyle de 20 kişi hakkında süreç tamamlanmış oldu. Geriye kalan 86 kişi hakkında da inceleme ve soruşturmalar devam etmektedir. Bunlardan bir kısmı tutuklu bir kısmı gözaltında tabi ki tutukluluk hali bizim dışımızda tamamen. Savcılık kararı ile yapılıyor. Detay verecek olursak 40 akademik personel açığa alınarak soruşturulmuş, 15 idari personel açığa alarak soruşturulmuş, 8 akademik personel açığa almadan soruşturulmuş ve 7 idari personel de açığa almadan soruşturulmuş. 28 akademik personel hakkında inceleme başlatılmış, 7 idari personele inceleme başlatılmış, bir de son olarak bizimle çalışan bir şirket personelinin işine son verilmiş. Toplamda böylelikle 106 sayısına ulaşmış oluyoruz. Arkadaşlar bu konuda bize destek olan herkese teşekkür ediyorum. Komisyonlarda çalışan arkadaşlarımıza da ayrıca teşekkür ediyorum. Bu konuda ihbarda bulanan sivil olsun, kurumlardan olsun, bize ihbarda bulunan kişilere de ayrıca teşekkür ediyorum. Ülkemize tehdit niteliğinde olan bu temizliği el birliği ile yapmamız gerekiyordu, biz de yaptık çok şükür. Biz bize düşen görevi inşallah birkaç haftaya kadar yapmış olacağız. Böylelikle bu süreci tamamlamış olacağız.”