Şirinler'in giydikleri şapka ne şapkası olarak bilinir?

Abone Ol

Şirinler'in giydikleri şapka ne şapkası olarak bilinir?

Eskişehir: Şirinler'in şapkası bizimdir

Eskişehir Turizm ve Tanıtma Derneği, 'Çizgi kahramanlar Şirinler'in şapkaları, Friglerindir. Dünyanın özgürlük simgesi olarak kabul ettiği Frig şapkası, Anadolu'nundur, Eskişehir'indir, bizimdir' dedi ve sordu: Niye sahip çıkmıyoruz?

 
SAADET KEFAL 
Şirinler’in şapkası Eskişehirli çıktı. Eskişehir Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Mustafa Tekeli, çizgi roman kahramanları Şirinler’in başındaki şapkaların Frig şapkası olduğunu söyleyerek, “Bu şapka Anadolu’nundur, Eskişehir’indir, bizimdir” dedi. Tekeli bunun, heykelleriyle ünlü Eskişehir’de bugüne dek gündeme getirilmemesini üzücü bulduğunu söyledi. 
Bir grup dernek üyesiyle birlikte dün basın açıklaması yapan Mustafa Tekeli, Frig kültürünün dünyayı en çok etkileyen Anadolu kaynaklı kültür olduğunu belirtti. Frig şapkasının da dünyada özgürlük şapkası olarak tanındığını kaydeden Tekeli, bu şapkanın ünlü çizgi roman kahramanları Şirinler’in de taktığını söyledi. Dernek başkanı Tekeli, şöyle konuştu: 
“Frig kültürü, antik dönemin Anadolu kaynaklı olan ve dünyayı en çok etkileyen kültürdür. Kral Midas, Altın Dokunuş Efsanesi, Pan Flüt, Şifalı Sular ve dünyanın özgürlük ve bağımsızlık simgesi olarak kabul ettiği Frig şapkası, Anadolu’nun ve Eskişehirimizindir. Frig şapkası Fransız Devrimi’nde devrimcilerin simgesidir. Frig şapkası Venezüella, Küba, Paraguay, Uruguay, Meksika, Arjantin, El Salvador, Kolombiya, Haiti, Bolivya ve Nikaragua’nın ulusal, New York ile New Jersey’in amblemindeki simgelerdir. Frig şapkası ABD ordu ve ABD Senato amblemlerindeki simgelerdendir. Paralarda kullanılmıştır. Bitkilere, dağlara ve tepelere ismini vermiştir. Dünyaca ünlü çizgi roman Şirinler’in şapkası Frigya şapkasıdır ve Anadolu’nundur, Eskişehir’indir, bizimdir. Frig şapkası dünya bilim, sanat ve sosyal yaşamında Türkiye ve Eskişehir hariç hayatın içindedir.” 
Dernek Başkanı Mustafa Tekeli, bir heykel kenti olan Eskişehir’de Frig şapkası ile ilgili heykelin olmamasını ve uzmanların bu konuyu gündeme taşımamalarını ise üzüntüyle karşıladığını söyledi. 

Eskişehir’de yaşadılar 
Frigler, Ege Göçleri ile Anadolu’ya gelen Balkan kökenli boylardan biri. Midas döneminde (MÖ 725- 695/675) Orta ve Güneydoğu Anadolu’da güçlü bir krallık düzeyine ulaştılar. Başlangıçta Eskişehir, Afyon, Ankara ve Sakarya vadilerini içine alan bir bölgede yerleşen Frigler, sonraları Kütahya’dan Kızılırmak’a, Ankara’dan Denizli’ye dek olan bölgede güçlü bir uygarlık oluşturdu. Frigler Eskişehir sınırlarında Gordion (Yassıhöyük), Pessinus (Ballıhisar), Dorylaion (Eskişehir kent merkezi) ve Midas’ı (Yazılıkaya) uzun yıllar yerleşim yeri olarak kullandı.

Şirinler Koministtir?

Şirinler, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de büyük beğeni toplayan ve çocuğundan yaşlısına herkesin en sevdiği çizgi filmlerden biri. 

İşte ilk bölümü 1958 yılında yayınlanmaya başlayan yani bu sene 50. yaşına basan Şirinler için tüm dünyada ilginç bir iddia tartışılıyor. O çok sevdiğimiz Şirinler, Komünizm’i mi anlatıyor? 

ABD’de uzun yıllar bu gerekçeyle yasaklanan Şirinler’in komünizm kodları:

- Şirinler'in İngilizce yazılımı Smurf'tur, bu da "small men under red flag" yani 'kızıl bayrak altında yaşayan küçük adamlar'ın baş harflerinden oluşur. 

Aynı şekilde Smurf; “socialist men under red father” yani "kırmızı baba altındaki sosyalist adamlar diye de bilinir. 

- Şirinler’de para olmadan komünal bir yaşam sürülüyor. 

- Şirinler köyünde para kullanılmaz, ama herkes kendine gerekli olan şeyleri bedava edinir.

Tembel Şirin bile hiç bir iş yapmadığı halde bütün şirinlerle aynı standartlarda yaşamaktadır. Bu da tembellik hakkını ifade eder. 

- Şirin Baba, Karl Marx’a benziyor ve kızıl şapka giyiyor. 

- Herkes kendi işini yapıyor ve çok mutlu.

- Şirinler köyünde bir tek bile ibadethane bulunmaz… Ne kilise, ne havra, ne de camii..

- Şirin çileği tarlaları sadece bir şirine ait değildir, bütün şirinler bu tarlada hak sahibidir.

- Şirinler'in düşmanı Gargamel papaz cübbesi giyer ve dini sembolize eder. Gargamel, kapitalizmin simgesi olan altın ve para düşkünüdür ve Şirinler’i sürekli yemek ister. Bu isteği de misyonerliği ifade eder. 

- Gargamel'in kedisi ise ABD'nin peşinden ayrılmayan küçük ülkeleri sembolize eder.. Türkçe çevirisinde Azman adındaki bu kedinin asıl orjinalindeki adı 'Azrail'dir.

- Şirinler'in her birinin temsil ettiği çok farklı unsurlar vardır. Örneğin; Şirine feminizmi, Süslü eşcinselliği, Güçlü Şirin maço erkeği temsil eder.

- Şirinler çizgi filminin yaratıcısı Peyo, gerçek bir komünistti… Şirinleri ortaya çıkardığı zaman iki kutuplu bir dünya vardı. Bir tarafta ABD diğer tarafta SSCB. 

Peyo, bir çizgi film yapmak, bu çizgi filmle bir mesaj vermek ve emperyalist Amerika’ya karşı bu yolla propaganda yapmak istedi.

İşte tüm bu iddialar akla önemli bir soruyu getiriyor: TRT Şirinler'i yayınlayarak yıllarca Komünizm propogandası mı yaptı?

Eğer TRT, bu iddiaları bilseydi, Şirinler'i yine yayınlar mıydı?