Sivas İl Özel İdaresi Ulaş Kovalı bölgesine yapılan güneş enerji panelleriyle enerji ihtiyacını karşılayacak.
Bölgede yapımına başlanan güneş enerjisi panelleri ile Et ve Süt Kurumu Sivas kombinasında devam eden revize ve ek imalat çalışmalarını yerinde inceleyen Sivas İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, ilgili birim müdürleri ile yüklenici firma yetkilisinden yapılan yatırımlar hakkında bilgi aldı.
Yenilenebilir enerji kaynaklarını Sivas’ta yaygınlaştırmak ve idarenin hizmetlerinde kullanmak amacıyla Et ve Süt Kurumu Sivas kombinasının bulunduğu Ulaş Kovalı bölgesindeki 150 bin dönümlük alana yapılacak olan 999 bin 750 kilovatlık güneş enerjisi elektrik üretim tesisinin inşaatı ile Et ve Süt Kurumu Sivas kombinasında devam eden revize çalışmalarının sürdüğünü dile getiren Ayhan, "Et ve Süt Kurumu bu tesisi daha rantabl işletmek amacıyla bazı taleplerde bulundular. Bu taleplerini uygun bularak daha üst düzeyde üretim yapmalarını sağlamak amacıyla ek imalatlar yapmaya karar verdik. Bunlar içerisinde dezenfekte üniteleri, garajlar, lojistik kısımlar ve arıtma gibi kısımlar bulunmaktadır. Bu çalışmanın haziran sonuna kadar bitirilmesi hedeflenmektedir. İnşallah 4 Eylül 2016 tarihinde de Et ve Süt Kurumu burada üretime geçecektir. Bu tesis Sivas’a, İl Özel İdaresinin tarım ve hayvancılık alanında kazandırdığı en önemli yatırımdır" dedi.
Tesislerin bulunduğu bölgede Sivas İl Özel İdaresi’nin 150 bin metrekare bir alanı bulunduğunu ve bu alanın yaklaşık 50 bin metrekarelik alanına da yenilenebilir enerji kaynaklarından GES Projesi olan Güneş Enerji Sistemi Projesi’nin uygulandığını belirten Ayhan,"Çalışmalarımız başladı. Bu yaz sezonunda bu panelleri üretime geçireceğiz. Temel gayemiz, yenilenebilir enerji kaynakları noktasında kurumumuzun farklılığını ortaya koymak ve proje yapma kapasitesini üst seviyeye çıkarmaktır. Ayrıca Sivas İl Özel İdaresi’nin, Yıldız Dağı Kış Sporları Turizm Merkezi ile kurumuza bağlı diğer tesislerin tüketilen enerji maliyetlerinin en aza indirilmesi hedeflenmiştir." diye konuştu.
Güneş Enerji Sistemleri Projesi’nin Orta Anadolu Kalkınma Ajansı Yenilenebilir Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma Mali Destek Programı ile hibe almaya hak kazandığını hatırlatan Ayhan,"Yüzde 25 hibe almaya hak kazanan ORAN Güneş Enerji Sistemi Projesi 3 milyon 300 bin liraya kurulacak, 120 takvim gününde tamamlanacak ve 6 yılda kendisini amorti edecektir. Yapılan çalışma ile yenilenebilir kaynaklarla elektrik üreterek, dışa bağımlı ham maddelerle elektrik üretmeye alternatif bir sistem hayata geçmiş olacaktır. Temiz bir enerji türü olan güneş ile çevreyi kirletmeden enerji elde edilirken kurulan sistemlerin bakım maliyetlerinin ise çok az olması idareye büyük katkı sağlayacaktır. Buradaki sistem daha önce tarımsal sulamada kullanılmak üzere Altınyayla ilçemizde kurduğumuz sistemin 5 katı büyüklüğündedir ve 999 bin 750 kilovattır." ifadelerini kullandı. m