Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, hububat alım fiyatlarının yeterli olmadığı söyledi.
Başbakan Binali Yıldırım’ın açıkladığı fiyatlar hakkında bilgi vererek buğday alımında 2015 yılına göre yüzde 5 artış olduğunu belirten Çetindağ, "Hasat mevsimimiz yaklaştı. Sivas’ımızda da bu ayın sonuna doğru hasat zamanımız başlayacak. Makarnalık buğday da baş fiyat kiloda 1 lira normal Anadolu ekmeklik buğdaylarda fiyat kilosu 91 kuruş olarak açıklandı. Bu yeterli mi? yeterli değil. Geçen yılki artışa göre yüzde 5 artış oldu." dedi.
Sivas’ın iklim şartlarının göz önünde bulundurulduğunda fiyatların yeterli olmadığını dile getiren Çetindağ,"Sivaslı olarak değerlendirdiğimiz zamanda bizim iklim şartlarımız göz önüne alındığında buğday veriminin düşük olmasından dolayı bu fiyatlarımız yeterli değil. Diğer yıllara göre yüzde 5 artış var. Kaliteli buğday çiftçimize ürettirirsek eğer bu senede o yönde ilerliyor bu aradaki farkı kaliteden dolayı çiftçimiz alacak.Çünkü kaliteye de fiyat farkı veriyor. Kiloda da yaklaşık 7 kuruş tonda da 70 lira destekleme verecek . 2016 yılı Sivas’ımızda ufak tefek sıkıntılarda olsa bu seneki buğday verimimiz ve yemlik arpa ve yulaf yönünden sıkıntımız yok." diye konuştu.
Olumsuz hava koşulları nedeniyle birçok çiftçinin mağdur olduğuna da değinen Çetindağ bazı yerlerde hava şartlarından dolayı yaklaşık 40 bin dönüm arazide ve 5 ile 10 arası köyde doludan hasar tespit yapıldığını ve yüzde 80 hasar olduğu söyledi.
Devlet desteklerinin arttırılması ile Sivas’ta üretimin kaliteli hale gelebileceğini ifade eden Çetindağ şu şekilde konuştu.
"Bizim bölgemizde dönümde 200 ile 350 kilo arası buğday alınırken Trakya bölgesinde hava şartları iyi olduğundan dolayı orada dönümde 650 ile 900 kilo buğday alınıyor. Bizde aynı gübre aynı ilaçları kullanıyoruz ama hava şartlarından dolayı verim az oluyor. Devletimizden ona göre destek vermesini istiyoruz. Verim düşük olduğundan dolayı çiftçimizi köylerde tutamıyoruz. Devletimizden isteğimiz destekleri bu rakamlara göre yaparsa çiftçilerimizde tarımda daha etkin olur."