Türk Eğitim-Sen Sivas Şube Başkanı Nuri Eryıldız, "Bir yandan devlet kurumları terör örgütleri ve yandaşlarından arındırılırken, diğer yandan mağduriyetler yaşanması engellenmelidir."dedi.
Sendika binasında basın açıklaması yapan Türk Eğitim-Sen Sivas Şube Başkanı Nuri Eryıldız, Sendika olarak 15 Temmuz Darbe Kalkışmasını kınadıklarını ve demokrasi karşıtı her türlü müdahalenin karşısında olduklarını söyledi.
Darbe Kalkışmasının ardından açığa alınan kamu personelinin çoğunluğunun eğitim camiasında olduğuna değinen Başkan Nuri Eryıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:
"15 Temmuz akşamı meydana gelen bu hain girişim sonrası FETÖ/PDY diye adlandırılan yapıya mensup kişilerin devlet kurumlarından ayıklanması anlamında çalışmaların başlatıldığını hatırlatan Eryıldız,"Bugüne kadar 47 binin üzerinde kamu çalışanı açığa alınmıştır. Açığa alınan kamu çalışanlarının büyük bir kısmı eğitim çalışanlarıdır. Diğer devlet kurumları ile birlikte eğitim kurumlarından açığa alınan personeller hakkında soruşturmalar başlamıştır. Biz Türk Eğitim-Sen olarak bu ayıklanma ve devlet kurumlarının bu yapılardan temizlenmesi isteğimizle birlikte hassasiyetlerimizi de ortaya koyduk. Bir yandan devlet kurumları terör örgütleri ve yandaşlarından arındırılırken, diğer yandan mağduriyetler yaşanması engellenmelidir. Açığa alınan eğitimcilerin soruşturmaları sırasında hukuk kurullarının işletileceğini, gerçek suçlular belirlenirken belge ve bilgiye dayanmayan işlemler yapılmayacağını temenni ediyor ve uyarımızı buradan yapıyoruz."
Açığa alma operasyonları ile birlikte sistemin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini de vurgulayan Başkan Eryıldız, "Devleti yönetenler bu güne kadar yaşananlardan ders çıkarmalı bundan sonra gerekli önlemler alınmalıdır. Devlet kurumları ve özellikle eğitim kurumları hiçbir yapıya, sözde sivil toplum kuruluşuna, derneğe, vakfa, cemaate peşkeş çekilecek kurumlar değildir. Devlet din eğitimi de dahil kendi kontrolünde olmayan hiçbir eğitim yapılanmasına müsaade etmemelidir. Sırf siyasi kadrolaşma uğruna bir takım yapılanma ve grupların tüm devlet kurumlarıyla birlikte eğitim kurumlarında güçlenmelerine ve hakimiyetlerine göz yumulmamalıdır. Eğitim kurumlarında bugüne kadar çok basit kriterlere bağlanan siyasi kadrolaşma uygulamasından vazgeçilmeli, liyakat esasına dayalı bir sistem kurulması için çalışmalar başlatılmalıdır. Eğitim sistemimiz tekrar gözden geçirilmeli siyasi iktidarlara göre şekillenen değil, gerçek anlamda Türk Milli Eğitim Sistemi oluşturulmalıdır." ifadelerini kullandı.