Akkaya, Adana Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı hizmet binasının açılışında, insanlık tarihinin acı, ıstırap ve haksızlıklarla dolu olduğunu belirterek, Kerbela'nın acıların en büyüğü olsa da insanlık tarihi içerisinde bir ders niteliğinde yer aldığını söyledi.

Alevilerin acılarını yaşarken asla yeni acılara meydan verecek davranışların içerisinde olmadığını anlatan Akkaya, şunları kaydetti:

"Aleviler, kan ve gözyaşına rağmen insanlığın nefret, kin ve intikam duygusuyla değil kardeşlikle, sevgiyle umutla var olacağına inanmışlardır. Bu nedenle bir olmanın herkesi kendinden bilmenin, dayanışmanın simgesini de aşure günü oluşturmaktadır. Aşure aynen içerisine katılan malzeme gibi aynı kapta aynı duyguyla bir olmanın yöntemidir. Aşure nefretin değil sabrın, hoşgörünün, dayanışmanın da birleşimidir. Şuanda en çok ihtiyaç duyduğumuz toplumsal barıştır. Herkes içerisindeki Yezid'i öldürürse toplumsal barışa en büyük katkıyı sağlamış olur. Ama günümüzde Yezidler çoğalıyor. Bizi bölmeye, ayrıştırmaya, kültürümüzü, folklorumuzu, cemimizi, dostluk anlayışımızı, geçmişimizi ortadan kaldırmaya, toplumun gönül gözünü kör etmeye çalışıyorlar. Biz buna müsaade etmeyeceğiz. Bundan sonra da müsaade ettirmeyeceğiz."

Hükumeti eleştiren Akkaya, şöyle devam etti:

"Biz AKP'nin bu zihniyetinden rahatsızız. Çünkü 12 yıldır Alevilerle kucaklaşma adına Alevilerin belini kırmaya, kültürünü, geleneklerini inançlarını yıkmaya çalışıyorlar. Asimilasyon uyguluyorlar. 12 yıldır her muharrem ayının başında, hızır orucunda, Gadir Hum'da aynı söylemlerle karşımıza çıkıyor, Alevi toplumunu kandırmaya çalışıyorlar. Bırakın Alevilerin sorunlarını çözmeye 12 yıldır sistemli olarak Alevi köylerine cami yapma ısrarlarını sürdürüyorlar. Zorunlu din dersi ile Alevi inancını, kültürünü yok etmeye çalışıyorlar. Bunlar samimi değil, 12 yıldır sözde açılım politikaları ile Kürt kökenli yurttaşlarımızı, sözde Alevi çalıştayları ile Alevi toplumundan oy almanın derdindeler. Sivas'ı zaman aşımına uğratan, Madımak canilerini milletvekili yapanlar mı samimi? CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kimliğini ön plana çıkararak Alevi olduğu için mitingde yuhalatanlar mı samimi? 14 yaşındaki Berkin Elvan'ı yuhalatan zihniyet mi samimi?"

Zorunu din dersinin kaldırılmasını, cem evlerine ibadethane statüsü verilmesini talep eden Akkaya, hizmet binasının yapımında emeği geçenlere teşekkür etti.

- Sezgin Tanrıkulu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da Alevilerin Cumhuriyetle bir sorunu olmadığını aktararak, Alevi yurttaşların kuruluşundan buyana Cumhuriyet'in çimentosu olduğunu ifade etti.

Alevi yurttaşlar ve Alevilerle sorunları olanların bulunduğunu aktaran Tanrıkulu, şunları kaydetti:

"Onlara sesleniyorum, önce bu nefret dilinden vazgeçin, hiçkimseyi ötekileştirmeyin. Başta genel başkanımız olmak üzere 'mezhebini biliyormusun?' diye seslenmeyin. 'O Alevidir' diye seslenmeyin. 'Cemevleri terör yuvasıdır' diye seslenmeyin. Türkiye'den dünyanın öbür ucuna Küba'ya cami düşünen, tabi ki düşünsün sayın Cumhurbaşkanına sesleniyorum, bir de milyonlarca yurttaşın için cemevi düşün. Demokratik, hukuk devletine bağlı cumhuriyet ve demokrasiler yurttaşların inancına, dinine, ibadetine karışmaz, sadece bunları düzenler ve kolaylaştırır. İşte biz bu anlayıştayız. Biz bütün yurttaşlarımızın bu Cumhuriyetin eşit yurttaşı olana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz."

- Veli Ağbaba

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ise çevre ülkelerde yaşananlara bakıldığında Türkiye'nin öneminin birkez daha anlaşıldığını belirterek, bunu Mustafa Kemal Atatürk'e borçlu olduklarını söyledi.

"Sıkıştıkça bazıları Dersim'i önümüze sürüyor" diyen Ağbaba, şunları kaydetti:

"CHP, bizler Dersim ile hesaplaştık, yüzleştik. Bizler Dersim'in mağduru bir insanı, Dersimli yoksul bir ailenin çocuğunu partimize genel başkan yaptık. Sen ne yaptın bunu sorsunlar? Sadece Aleviliği aşurede hatırlayanlar sen ne yaptın? Biz Dersimliyi genel başkan yaptık sen Dersimliyi miting meydanlarında yuhalattın. Biz Dersimliyi genel başkan yaptık senin anlayışın, düşüncen bırak Dersimliyi genel başkan yapmayı, kamuda valisinden emniyet müdürüne kadar hiçbir yerde bırakmadın. Hatta sen Dersimli gibi düşünenleri belediyelerde çöpçü bile yapmadın."

- "Bunlar bizi anlayamazlar"

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez de Türkiye'de son dönemlerde herkesin Alevileri ve Alevilerin sorunlarını konuştuğunu belirterek, daha önce Alevilerin adını anmayanların şuan kendilerinden daha çok Alevi olduğunu ifade etti.

"Ey ağızları 'Ali' deyip, gözleri Yezid bakanlar sizlerle işimiz olmaz" diyen Geçmez, şöyle devam etti:

"Ne zaman ki ağzınız ve gözünüz aynı şeyi söylerse o zaman oturur sizlerle bir şeyler konuşuruz. Bize yeniden Ali'yi, Hüseyin'i, Pir Sultan'ı öğretiyorsunuz. Siz kim oluyorsunuz? İktidar olabilirsiniz, iktidar gücü elinizde olabilir ama unutmayın ki mazlumların da ahı vardır. Bunlar bizi anlayamazlar. Bunların bizi anlayabilmeleri için benliklerini yenmeleri lazım."

Geçmez, Alevilerin kendi aralarında birlik olmadığı yönünde söylemler ortada gezdiğini anlatarak, bunun koca bir yalan olduğunu, Alevilerin yolunun bir olduğunu kaydetti.

Alevilerin birliğinin kıskanıldığını bildiren Geçmez, "Alevilerin Türkiye'deki sorunu kendi inancından kaynaklanan bir sorun değildir. Bu sorun anayasadan, siyasetçilerin samimiyetsizliğinden Alevilerin, Alevi olarak görülmeyişinden, Alevi, Sünni kavgası üzerinden kendisine rant çıkarmaya çalışanların sürekli kaşımaya çalıştığı bir sorundur. Türkiye'nin tüm yurttaşları bizim kardeşimizdir. Biz kardeşliği din kardeşliği üzerinden değil insan kardeşliği üzerinden algılıyoruz. Bunu görmüyorlar. Çünkü din kardeşliği üzerinden iktidarlarını sürdürüyorlar. Din kardeşliği üzerinden Cumhuriyet tarihinin en büyük yolsuzluklarını kapatıyorlar" diye konuştu.

Geçmez, Aleviliğin politika malzemesi olarak kullanılmaya başlandığını, buna asla izin vermeyeceklerini söyledi.

Alevi geleneğinde iftar olmadığını aktaran Geçmez, geleneklerinde muharremin bir yas olduğunu ve bu yasın gönüllerde yaşandığını ifade etti.

Geçmez, Alevilerin pozitif ayrımcılığa ihtiyacı olduğunu bildirerek, asla hadlerini aşmadıklarını, birlikte ve eşit yaşamayı ön plana aldıklarını vurguladı.

Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Adana Şube Başkanı Sayim Yılmaz'ın da konuşma yaptığı etkinliğe CHP milletvekilleri, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, ilçe belediye başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Etkinlikte Adana Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı hizmet binası ve semt kreşinin açılışı yapılıp, çok amaçlı taziye evinin temeli atıldıktan sonra aşure dağıtıldı.