Aktif Eğitimciler Sendikası Afyonkarahisar Temsilciliği, öğretmenlere nöbet tutturulma uygulamasını protesto etti. Uygulamanın, hukuksuz mesleğe aykırı, angarya ve zorla çalıştırma olduğu ifade edildi.

Sendika Başkanı Abdullah Hatipoğlu, öğretmenlik mesleğinin son yıllarda hem maddi hem de manevi açıdan ciddi bir itibar kaybına uğrarken, Milli Eğitim Bakanlığı'nın hukuksuz ve mesleki esaslara aykırı uygulamalarının da bu erozyona zemin hazırladığını hatta arttırdığını söyledi. Hatipoğlu, "Öğretmenler güvenlik görevlisi gibi kullanılmamalı. Nöbet görevi, mesleğin gerekleriyle sınırlı olmalıdır. En değerli varlıklarımızı emanet ettiğimiz okullarda güvenliği nöbetçi öğretmenler değil, okul polisi ve özel güvenlik görevlileri sağlamalıdır. Okullarımız, başta kameralı takip olmak üzere güvenlik sistemleriyle donatılmalıdır." dedi.

Öğretmenin nöbet görevinin karşılığı verilmeyen bir emek sömürüsü olduğunu ifade eden Hatipoğlu, hukuki dayanaktan yoksun, mesleğe aykırı nöbet uygulamasının, mevcut şekliyle öğretmene dayatılan bir angarya ve zorla fazladan çalıştırma olduğunu kaydetti. Hatipoğlu, öğretmen bir güvenlik görevlisi olmadığını belirterek, "Hiçbir öğretmen öğretmenlik mesleğine yönelik bilgi ve donanımın kazandırıldığı okullarda ya da programlarda, nöbet göreviyle ilgili hiçbir eğitim almamaktadır. Buna rağmen nöbet tutmaya mecbur edilen öğretmen, nöbeti süresince mesleğiyle değil güvenlik işlemleriyle uğraşmak zorunda kalmakta, hatta yaşanan olaylar nedeniyle fiziksel veya sözlü saldırılara hedef olmaktadır. Uygulama bırakın güvenlik sağlamayı, öğretmenin kendi güvenliğini de tehlikeye atmaktadır." diye konuştu.

Abdullah Hatipoğlu, öncelikle açık ve net bir hukuki zemin oluşturulması gerektiğini, nöbet hizmetinin anaokulundan liseye kadar eğitimin her kademesini kapsayacak şekilde ortak yasal bir zemine dayandırılması gerektiğini dile getirerek, keyfi uygulanan ve karşılıksız emek sömürüsü anlamına gelen nöbet uygulamasına karşı çıktıklarını kaydetti.