10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle bir mesaj yayımlayan Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, Anayasa ve evrensel hukukça güvence altına alınan temel hak ve hürriyetlerin son dönemde keyfi olarak ayaklar altına alındığını kaydetti. Türkiye’nin bir çok gazetesine ve medya kurumlarına baskınlar yapıldığını, genel yayın müdürleri, yazarlar ve sanatçıların polis tarafından gözaltına alındığını hatırlatan Çıtırık, bazı gazetecilerin ‘makul şüphe’ adı altında, son olarak Türkiye'de görev yapan ve Diyarbakır'da yaşayan Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink'in, ‘terör örgütü propagandası yapmak’ iddiasıyla gözaltına alındığını hatırlattı. 
Çıtırık, “Geerdink'in gözaltına alındığı saatlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ‘Basın özgür değilmiş. Türkiye'deki kadar özgür bir basın ne Batıda ne başka yerde yok’ demişti. Oysa bu kadın gazetecinin evine, sadece attığı bir twett nedeniyle baskın düzenleniyor. Bu tutum evrensel kurallarla, demokrasi ilkeleri, basın ahlak ilkeleri ile bağdaşmamaktadır.” dedi.

12 yıldır iş başında olan siyasi iktidarın amacının ‘ipleri kendi elinde’ tuttuğu basın olduğunu belirten Adana Baro Başkanı Avukat Çıtırık, “Bu iktidarın işine gelmeyen her basın aracına suç isnat edip, el koymanın yolunu açıyor. Burada tam geriye gidiş var. Kabul edilemez.” diye konuştu.

Tarafsız, özgür, ilkeli ve basın ahlak kurallarıyla donanmış bir medyanın, toplumsal kalkınma ve gelişmenin sağlanmasında önemli yeri bulunduğunu dile getiren Çıtırık, şunları söyledi: “Böylesine önemli bir misyonu yerine getirmek için her şartta görevleri peşinde koşan gazetecilerimizin, düzenli bir mesaisi olmadan, halkı bilinçlendirmek için verdiği kararlı mücadele her türlü takdirin üzerindedir. Her şartta mesai mefhumu gözetmeksizin görevlerini yerine getirerek ilimizin ve ülkemizin kalkınmışlık düzeyine ve tanıtımına büyük katkı sağlayan ve kamu hizmetlerinin devamlılığında önemli katkıları olan tüm basın mensuplarımızın bu önemli gününü kutluyorum.“