Kongreye Eğitim-Bir-Sen Genel Merkez Mali İşler Genel Başkan Yardımcısı Esat Tektaş ve Eğitim ve Sosyal İşler Genel Başkan Yardımcısı Teyfik Yağcı katıldılar. Divan Başkanlığına seçilen Esat Tektaş, gündem gereği Kahramanmaraş 2 Üniversite Şube Başkanı Doç. Dr. Hasan Furkan'a söz hakkı verdi. Şube Başkanı Doç. Dr. Hasan Furkan “Hafızai beşer nisyan ile müpteladır.” diyerek başladı konuşmasına. Bir şubenin temsilciliğini alırken doğuşundan ilerleyişine şahit olduğunu belirtti ve Eğitim-Bir-Sen Kahramanmaraş 2 Üniversite Şubesi olarak bu güne kadar nasıl geldiğini anlattırken şunları söyledi:

“14 Şubat 2009 sevgililer gününde bu görev bana bir şekliyle tevdi edildi. Kurucu Başkanımız Rahmetli Akif İnan'ın, ”˜Sendikamızı geniş bir tabana oturtmak amacındayız.' söylemiyle yola çıktık. Birkaç arkadaşla yönetimi teslim aldığımızda sayısı 34 kişi ve kimsenin de sıcak bakmadığı bir sendika idi. ”˜Eğitimciler kesimini istismar etmeden, kullanmadan, onları bazı peşin yargılara, zorla yönlendirme gibi bir hedef gütmeden elbirliği halinde' çalıştık. O zaman üye olması için yanına gittiğimiz çoğu insan adının bu sendika ile birlikte anılmasından korkarken Akif İnan'ın ”˜Dikenler çalılar güle dönüşür / Bir bengisu yayar nazarlarınız' düşüncesiyle çabaladık.”  

Doç. Dr. Hasan Furkan, o günlerde bu görevin kendine verilmesinin sebebini haksızlık karşısında idare ile sıkıntı yaşamasına ve soruşturmalık olmasına bağladı. “O günün şartlarında aklından zoru olan ve umudun beyaz türküsü olacak biri lazımdı. Bu işe iyi gelirse sendika gelişecek, kötü olursa da bir deliden kurtulacaklardı.” diyen Şube Başkanı “Hakkın hâkim olması için mutlaka fedakârlık ve zorluklara katlanmak, boyun eğmeden tavizsiz bir şekilde hakkı müdafaa etmek gerekir. Bu işin yolu, fedakârlık, mücadele, sabır, azim ve cesarettir. Bunlardan herhangi biri eksik olursa, başarı o nispette azalır.” felsefesiyle yola çıktıklarını ve o baskıcı ve ötekileştirici günlerde Akif İnan'ın söylemiyle “Bir adım dönemem arkam uçurum” diyerek sendikal faaliyet sürdürdüklerini ve Mayıs mutabakatında 225 kişi ile Üniversitede yetkiyi aldıklarını, 6 ay gibi kısa sürede 400 üye sayısına ulaştıklarını ve 2009 yılında Eğitim-Bir-Sen'in Erzurum'dan sonra 2. Üniversite şubesi olduklarını belirtti. Sendikal faaliyet olarak üyelere yönelik bütün personele 900 TL promosyon aldıklarını, yemek fiyatlarını 3 liradan 1,5 liraya düşürttüklerini, Genel Merkezde bir üye arkadaşlarının Genel Başkan Yardımcısı olduğunu, görevde yükselme imtihanlarını ÖSYM'nin yapmasını sağladıklarını, ilçelere servis hizmeti sunulmasında aracılık yaptıklarını, tahsis tenkislerin sistemli yapılmasını istediklerini ve gerçekleştiğini, üyelerin iyi gününde kötü gününde (düğün, doğum, görevde yükselme ve cenazesinde) yanlarında olmaya çalıştıklarını, iftar yemekleri verdiklerini, ayrıca bireysel olarak da üyelere faydalarının olduğunu belirtti.

2011 yılında üye oranına göre Türkiye'de birinci ve 2012 yılında ise 2. 0lduklarını; haksızlık, yolsuzluk, hırsızlık, arsızlık gibi bir şeyle de itham edilmediklerini, seçim isteyenlerin gerekçelerinin şahsi ve tutarsız olduğunu belirtti. Dedikoduları bitirip önemli faaliyetlere zamanlarını ayırmak için seçime gittiklerini belirtti. Seçimden sonra da birlik olacaklarını belirten Doç. Dr. Hasan Furkan, Kurucu Başkan Merhum Akif İnan'ın “Gönlüme özgürlük muştusu / İnanç diriltici kararlarınız” diyerek bu olağanüstü kongrenin hayırlara vesile olmasını diledi.

Eğitim-Bir-Sen Genel Merkez Mali İşler Genel Başkan Yardımcısı ve Divan Başkanı olan Esat Tektaş, Şube Başkanının birlik beraberlik mesajı veren konuşmasına teşekkür ederek, milyonların sendikası olan Eğitim-Bir-Sen'in, eğitim öğretim hizmetlerinin gelişmesi adına, antidemokratik iradelere karşı çok çalıştığını belirtti. “Demokratik bir ülke, milletin iradesinin hâkim olduğu bir ülke olabilme mücadelesini görev alarak 1992 yılının 14 Şubatında çıkılan yolculukta onlarca, yüzlerce, binlerce çalışanla bugüne gelindiğini belirtti. Eğitim öğretim, bilim hizmetlerinde şubelerin, ilçelerin, birçoğu uluslararası olmak şartıyla genel merkezin seminerler, sempozyumlar, paneller, konferanslar, çalıştaylar gerçekleştirdiğini belirtti. Milli iradenin hâkim kılınması, milletin dediğinin bu ülkede hâkim olması amacıyla antidemokratik süreçlere karşı ciddi mücadeleler verildiğini, darbeci zihniyet ve kişilere karşı Malatya'da, Bursa'da, Samsun'da ortak akıl mitingleri yaparak ülkemizi yeniden o karanlık günlere götürmek isteyenlere fırsat tanımadıklarını belirtti. Anayasa değişikliğini sağlayan referandumda, yönetimle birlikte evet kampanyasında tabiri caizse başrolde yer aldıklarını belirtti. Bu referandumla toplu sözleşme hakkının da sağlanmasının Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen'in eseri olduğunu belirttiler. Katsayı adaletsizliğinin kaldırılması, 28 Şubatın dayatmacı eğitim modelinin değiştirilmesinin zorlu süreçlerden geçtiğinin altını çizen Esat Tektaş, geçiş süreci ne kadar sıkıntılı olsa da milletimizin arzusu yerine getirilmiştir, dedi. Kahramanmaraş Kalesi'ni de gezdiğini belirten Esat Bey, “Sütçü İmamları rahmetlerle andım. Sütçü İmam'ın evlatları olarak verdiğiniz başörtüsü mücadelesi sıkıntısının da kaldırılması için öteden beri birçok kampanya, birçok teklifler gerçekleştirdik. Ama son süreçte Özgürlük İçin On Milyon İmza Kampanyası adı altında 12 milyon 300 bin imzayı, çok ciddi bir rakam, tarih yazacak, Türkiye gerçeklerinde kimse aklına getiremezdi, yine sizlerin sayesinde başardık.” dedi.  Divan Başkanı olan Esat Tektaş, Genel Başkan tarafından, milletin emaneti olan imzaları Çalışma Bakanı Faruk Çelik'e, Başbakana ve Meclis'e sunulmak üzere verdiklerini belirttiler. 

1992 yılında kurulan sendikanın bugün destanlar yazdığını ve en büyük konfederasyon olunduğunu belirtirken fidandan ormana ulaşıldığını belirtti. Gönül birliği içinde kongrenin hayırlı olmasını söyleyerek önergeleri okudu. Seçim Kuruluna görevi vermeden dilek ve temennilerde Yrd. Doç. Dr. Cuma Bolat ve Doç. Dr. Hasan Furkan'a söz verdi. 

Oy kullanma sonucunda Doç. Dr. Hasan Furkan'ın listesinin 65, Yrd. Doç. Dr. Cuma Bolat'ın listesinin 40 oy aldığı Seçim Kurulu tarafından ilan edildi.