Erzurum’un ekonomisinin ve kalkınmasının önündeki engellerin masaya yatırıldığı, 'Değişen Dünya ve Erzurum’un Yeni Fırsatları Ekonomik İstişare Forumu' Palandöken Kayak Merkezi’ndeki bir otelde başladı.

İstişare formu, Erzurum Valiliği, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO), Erzurum Ticaret Borsası (ETB) ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından ortaklaşa düzenlendi. Forumun açılışına, Vali Dr. Ahmet Altıparmak, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın, ETSO Meclis ve Yönetim Kurulu üyeleri, işadamları, TEPAV uzmanları katıldı.

ETSO Yönetim Kurulum Başkanı Lütfü Yücelik, 6 bin yıldan fazla tarihi geçmişi bulunan Erzurum’un, Osmanlı devletinde 400 yıl uluslararası ticaretin merkezi olarak anıldığını ifade etti. Yücelik, Erzurum’a karşı duydukları sorumluluk ve hizmet aşkının; şehre Aşkale Çimento gibi bir değeri kazandırdığını dile getirerek, “Yıllardan beri bu değerleri büyütmenin ve şehrimize yeni değerler kazandırmanın gayreti içerisindeyiz. Aşkale Çimento gibi başarı örneklerinin artması, şehrimizde neredeyse kaybolan ortaklık bilincinin yeniden oluşmasına büyük katkılar sağlayacaktır. Büyük bir aşkla bağlandığımız Erzurum için yaptıklarımız bize hiçbir zaman yetmedi, yetmeyecek. Uzun yıllardır yürüttüğüm başkanlık görevimde, meclis ve yönetim kurulu üyelerimizle her platformda koşturuyor, inanç ve azimle yolumuza devam ediyoruz.”

ORTAK AKIL VE İŞBİRLİĞİ

Şehrin potansiyelini ortaya koymaya, sorunlarına çözüm önerileri getirmeye var güçleriyle çalıştıklarını anlatan ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Yücelik şöyle devam etti; “İlimizin potansiyelinin ortaya çıkması ve hak ettiği konuma gelmesi ancak ortak akıl ve işbirliğiyle olabilecektir. Türkiye büyük hedeflerle 2023’e yürürken, bu büyümeden Erzurum olarak hak ettiğimiz payı alabilmeliyiz. Bu payı almak öncelikle kendi dinamiklerimizi harekete geçirerek olabilir. Tarihi alt yapımız ve ülke yönetiminde söz sahibi olan idarecilerimiz bizler için büyük bir avantaj olmaktadır. Bu şehrin tüm kesimleri, kamu veya özel sektör olmasına bakılmaksızın, ortak hedeflerde buluşmalı ve bu hedefler için var gücüyle çalışmalıdır. Bu hedeflerin ortaya konulmasında ve gerçekleştirilmesinde, Doğu’nun en büyük sivil toplum kuruluşlarından biri olan Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası olarak üstümüze düşen görevlerin farkındayız.”

“REHAVETTEN KURTULMALIYIZ”

Değişen ve gelişen dünya koşullarında Erzurum’un arzu edilen konuma gelebilmesi için tüm kurum ve kuruluşlarının daha dinamik bir yapıya sahip olması gerektiğinin altını çizen Yücelik, “Geçmişin rehavetinden kurtulup yeni bir ivme kazanmalıyız. Şehrimizin hak ettiği yere gelmesi için ülke gündeminde daha fazla yer alması ve kaynaklardan daha fazla yararlanması gerekmektedir. Başta İçişleri Bakanımız olmak üzere, değerli siyasetçilerimiz ve başarılı bürokratlarımız sayesinde adını duyuran şehrimizin, her alanda farklı proje ve programlarla daha çok konuşulmaya ihtiyacı var. Ama daha çok konuşulmak, daha çok anılmak bir yana dursun şehrimiz her geçen gün daha fazla kan kaybediyor. Verdiğimiz göç, kaybettiğimiz insan gücünün yanında, şehrin temsil gücünü de düşürüyor. Her geçen yıl başta meclisimiz olmak üzere birçok mecrada daha az temsil edilir olduk, vekil sayımız yıllar geçtikçe azalıyor. 1957 yılında 450 vekilli meclisimizde 13 vekille temsil edilirken, 1973’te vekil sayımız 9’a düştü. Son olarak 2011 yılında vekil sayımız 550 vekilden oluşan Meclis’te 6’ya kadar düştü. Sahip olduğumuz avantajlar kadar sorunlarımızın da farkında olarak bu sorunların çözümü için yeni projeler geliştirmeliyiz” diye konuştu.

“TEHDİTLER, FIRSATA DÖNÜŞMELİ”

Tehditlerin fırsatlara dönüşmesi için tüm tarafların sorunlar ve çözüm önerileri üzerinde mutabık olması gerektiğini vurgulayan Yücelik şöyle konuştu; “Bu mutabakat ancak ortak akılla gerçekleşebilir. Avantajlarımızı kullanarak yaşanabilir bir Erzurum inşa etmekte, sorunlarımızı çözmekte ortak akılla olabilecektir. Kısa süre içerisinde bu şehrin gelişimine ve kalkınmasına ivme kazandırabilecek yatırımları saymak ebette mümkündür. Hayalini kurduğumuz hızlı tren, bölgemize özgü yeni ve kapsamlı bir teşvik paketi ve lojistik merkez yaşanabilir bir Erzurum için acil ihtiyaçlarımız. Erzurum’un yeniden inşasında en önemli başlıklardan biri de hiç kuşkusuz Palandöken’dir. Palandöken şehrimiz için önemli bir değer… Ancak ulusal ve uluslararası pazarda henüz hak ettiği konumda değil. Palandöken özel sektöre kazandırılmalı, yerli ve yabancı turistler için tam anlamıyla bir cazibe merkezi olmalıdır.”

“KAPSAMLI TEŞVİK İSTİYORUZ”

Dünyada ve Türkiye'deki değişimleri takip ederek yenilikçi yaklaşımlarla yeni öneriler ortaya koymak gerektiğini anlatan ETSO Başkanı Yücelik konuşmasını şöyle tamamladı; “Bu önerilerin somut ve uygulanabilir olması çok önemlidir. Artık taleplerimizin somut, ölçülebilir ve ayrıntılarına kadar detaylandırılmış olması gerekmektedir. Bu aşamada şehrimizin tüm kurum ve kuruluşlarına büyük görevler düşmektedir. Ne istediğimizi ve isteklerimizin bize, bölgemize ve ülkemize ne getireceğini bilmemiz, isteklerimizin daha hızlı ve etkin gerçekleşmesini sağlayacaktır. Yeni yatırım ve imkanlarla daha yaşanabilir bir Erzurum hepimizin ortak hedefidir. Son olarak tekrar ifade etmek istiyorum; Bölgemizi ayağa kaldıracak en önemli unsur, kapsamlı bir teşvik paketidir. Bu pakette, eski ve yeni yatırım ayrımı olmaksızın, Uzun vadeli gelir ve kurumlar vergisi indirimi, kapsamlı enerji destekleri, SGK primi desteği, bedelsiz arsa tahsisi yapılmalıdır. Bu kriterler dışında, mevcut teşvik sistemi ihtiyaçlarımızı karşılamamaktadır. Bu destekler gözardı edilerek çıkarılacak bir teşvik paketinin ilimize ve bölgemize bir faydası olmayacaktır.”

Toplantıda daha sonra Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve Vali Dr. Ahmet Altıparmak birer konuşma yaptı.

Forumun açılış konuşmalarının ardından TEPAV uzmanları nezaretinde, daha önceden belirlenen 15 ayrı sektörde ilgili kurumların katıldığı bir çalıştay yapıldı.