Alman Hür Demokrat Parti (FDP), Hamburg ve Bremen’deki başarıdan sonra tekrar Almanya partisi olma yolunda ilerliyor. Christian Lindner’i yüzde 92,41 oyla parti başkanı seçen partililer, özellikle eğitim konusuna ağırlık vererek Federal Meclis’e girmeye hazırlanıyor. Daha çok göçmen, mültecilere çalışma hakkı, erken vatandaşlık gibi iddialı başlıklar da FDP’nin planları arasında.

FDP, radikal reform vaatleriyle 2017 yılında tekrar Federal Meclis’e girmeyi hedefliyor. Yüzde 92,41 oyla partisinin başına geçtikten bir gün sonra düzenlenen parti kongresinde konuşan Lindner, eğitimde radikal bir sistem değişikliği istedi. Buna göre eğitim sadece eyaletlerin uhdesinde olan bir konu olmaktan çıkmalı. Aksine, yetkilerini eğitim sisteminin finansman ve koordinasyonunda etkili olacak Federal Hükümet’e devretmeli. Okullardaki verimin Almanya çapında geçerli olan standartlarla ölçülmesini isteyen Lindner, ortaya çıkan sonucun da öğretmenlerin maaşını etkilemesi gerektiğini ifade etti.

FDP liderinin bir diğer talebi de ‘eğitim kuponları’. Ailelere verilecek bu kuponların amacı kurumlar arasındaki rekabeti artırmak. Prensiplerinin teşvik ve talep olduğunu anlatan Lindner, “Anne-babanın kökeni insanların geleceğinde belirleyici olmamalı. Bir toplumda bireylerin verimleri belirleyici olursa adalet olur.” dedi.

"DAYANIŞMA VERGİSİ KALDIRILMALI"

FDP’nin bir diğer radikal talebi ise vergi sisteminin adım adım basitleştirilmesi. Dayanışma vergisinin 2019’da feshedilmesini isteyen parti, gelir vergisinde de gelir ne kadar yüksek olursa olsun eşitlik istiyor. Buna göre devletin vatandaşın gelirinin yarısından fazlasını alması yasaklanacak. FDP, göçmen sayısının Kanada’daki puan sistemine gidilerek arttırılması, mültecilere iş verilmesi ve yabancılara dört yılı doldurduklarında vatandaşlık verilmesinden yana tavır koyuyor. Kalifiye işgücünün Almanya’ya gelmesi için devlet dairelerinde İngilizcenin ikinci dil olarak kullanılması da talepler arasında.

"BORÇLU ÜLKELERİ KURTARMA YASAKLANMALI"

FDP, Euro kurtarma politikasını ise reddediyor. Borçlu ülkelerin Euro bölgesinden çıkmasını tabu olmaktan çıkarmak gerektiğini ifade eden Lindner, devletin bankaları kurtarmasına yasak getirilmesini istedi. Kişisel bilgileri korumanın güçlendirilmesi, emeklilik yasasının esnetilmesi, toplumun dijital dönüşüme hazırlanması ve şirket kurmanın kolaylaştırılması da 14 sayfadan oluşan parti önergesinde yer aldı. Önerge cumartesi günü partililerin oylamasına sunulacak.

662 delegenin karşısında konuşan Lindner’in ‘German Mut’ şiarını seçmesi ise tesadüf değil. ‘German’ kelimesiyle ülkenin hem iç hem de dış imajına yönelik iddialı bir çıkış sergileyen FDP lideri, Büyük Koalisyon’u duraklama politikası yürütmek, reform yorgunluğuna düşmek ve teknik düşmanlığı yapmakla suçladı. Ülkede adlarına ‘kültür pesimistleri’, küreselleşme karşıtları ve tüketici savunucuları denen büyük bir grubun ilerlemenin önüne dikilerek toplumu dondurduğunu iddia eden Lindner, “Ülkemizde tavsiye edeceğimiz ilk reform zihniyet reformudur.” dedi.