Okul Müdürü Yusuf Dönmez'in açış konuşmasından sonra konferansa geçilirken, Prof. Dr. Niyazi Can şu görüşlere yer verdi: “Büyük hedeflere küçük çabalarla ulaşılmaz. Herşeyden önce planlılık, kararlılık ve ısrarlılık gerekir. Kişi hangi konumda ise onun hakkını vermelidir. Öğrenci isen iyi bir öğrenci, öğretmen isen öğretmenliğin gereklerini, müdür isen yöneticiliğin gereklerini yapmak zorundasın. Zamanı yönetimi becerisi çok önemli. Zamanı ve maddeyi yönetemeyenler zamanın ve eşyanın önünde sürüklenirler. Hedefleri olanlar bu hedeflerinde aksamalar olsa bile yılmadan ısrarla ve kararlılıkla hedefe yürümeye devam etmelidirler. Amaca ulaşmak geciktirilebilir, zorluklar çıkarılabilir ancak hiçbir zaman başarının önünü kimse kesemez.”

Prof. Dr. Niyazi Can konferansını şöyle sürdürdü: “Ben de bu okulun mezunu olarak mutluyum. Bu okuldan mezun olmam bana avantaj sağladı ama hiçbir zaman dezavantaj olmadı. Birey olarak, öğrenci olarak hayatı dengeli yaşamak gerekiyor. Öğrencinin birinci işi derslerine planlı düzenli çalışarak başarılı olmak. Aynı zamanda okulun sosyal ve kültürel faaliyetlerinde, kulüp etkinliklerinde görevler üstlenmek, ailemizi ihmal etmemek, bilişim teknolojilerinden yararlanmak, dengeli ve doğal beslenmek, doğada yürümek vb. dengeli yaşamak derken bunları kastediyorum.” diye konuştu.

KSÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Niyazi Can, İHL öğrencilerine verdiği konferansı şu ifadelerle tamamladı. “Sevilmek için sevmek gerekiyor. Sevgi dilini kullanmak önemli, pozitif düşünmek, zamanın ve sağlığın kıymetini bilmek, serbest zamanları iyi değerlendirmek, yaratılanı yaratan da ötürü sevmek, iyiliği karşılık beklemeden yapmak, selamın anlamını bilerek selamlaşmayı yaygınlaştırmak, aileyi ve dostları ihmal etmemek, vefalı olmak, dinleme becerisine sahip olmak, düşünerek konuşmak, sevgiyi, hoşgörüyü ve niteliği esas almak başarı ve mutluluğun temel anahtarlarıdır.”