DAF bölgesinde bulanan ve yaklaşık 500 yıldan bu yana 7 ve üzeri deprem olmayan Kahramanmaraş'ta herhangi bir olumsuzluğa anında müdahale edip iletişimi sağlamak için çalışan Kahramanmaraş radyo amatörleri 7-24 göreve hazır.

Dünyada sayısı yaklaşık 1 milyarı bulan radyo amatörleri (amatör telsizciler) 7-24 saat göreve hazır. Olası bir felakette iletişimi sağlamak için yapılanan Kahramanmaraş Radyo Amatörleri, her hafta yaptığı toplantı ile yol haritası çizmeye devam ediyor. Farklı meslek gruplarından oluşan  amatör telsizciler, hem hobi hem zorunluluk olan ağır yüklerini her zaman taşıyor. İşlerinin sadece birbiri arasında konuşmak olmadığını belirten Radyo amatörleri, gerçek  işlerinin herhangi bir olumsuzluk yaşandığı zaman iletişimi sağlamak olduğunu belirtti. Van depreminde yaşanan mükemmel koordinenin kendi gibi radyo amatörleri tarafından yapıldığını belirten Kahramanmaraş radyo amatörleri, bu işi kesinlikle para için yapmadıklarını belirtti. 

HER DÖNEM SINAV İLE AMATÖR OLUYORLAR

Yılın belli aylarında Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından sınava tabi tutulan radyo amatörleri belge almaya hak kazanır ise A,B,C sınıfında telsiz kullanma belgesi alıyor. Belgeyi alan radyo amatörü ise yılmayan bir azim ile yaşanabilecek olumsuzluğu en aza indirmek için çalışıyor. Sayıları yaklaşık 100'ü bulan Kahramanmaraş Radyo Amatörleri sayılarının artıp yeni kulvarlar için çalışmalarına başladı.

DEPREM VE RADYO AMATÖRLERİ

Özelikle Van depremi sonrası yaşanan aksaklıklara hızla onaran Kahramanmaraş Radyo amatörleri, depremde, selde, büyük doğa olaylarında iletişimi sağlamak için ellerinden geleni yaptıklarını belirtti. Deprem'de özellikle korunmanın yollarını anlatan Kahramanmaraş Radyo Amatörü Alladin Kılıcı, Deprem öncesi özellikle Kişisel Deprem Çantasının hazır halde olması gerektiğini belirtti. Telsizin şarjının da akü vasıtasıyla doldurulması gerektiğini belirten Kılıcı, deprem sonrası tüm bilgilerin gerek TRAC derneklerine gerekse emniyet ve yardım kuruluşlarına iletilmesi gerektiğini söyledi.
Deprem sırasında yapılması gerekenleri sıralayan Kılıcı şöyle konuştu: “ 

ARABA KULLANIRKEN DEPREM DAVRANIŞI

Depremden sonra pek çok kişi arabasına atlayıp yola çıkacaktır. Yoğun bir trafik sıkışıklığı olması kaçınılmazdır. Kaza ve çarpmalara dikkat edin ve önlemeye çalışın. İlk anda yavaş yavaş sağa yanaşıp durun. Yavaşlayın, sağa yanaşıp durun, motoru durdurun. Kontak anahtarı yerinde kalsın, pencereleri kapatın ve kapıları kilitlemeden çıkın. Eğer otoyolda iseniz yolun kenarındaki aydınlatma direklerine ve eğer varsa ses yalıtım duvarlarına dikkat edin devrilebilir. Tünel giriş ve çıkış yakınlarında durmayın buralarda yamaç kaymaları ve kaya düşmeleri olabilir. Radyodan yoldaki hasar ve diğer durumlar hakkında bilgi almaya çalışın. Büyük kamyon ve tankerlerden uzak durun. Otoyolda araç sürerken yoldaki anormal durumları ve yangınları cep telefonu ya da yol kenarındaki acil telefon ile ilgililere haber verin.

1-2 KATLI EV İÇİNDE DEPREM SIRASINDA DAVRANIŞ

Piyano, Dolap, Buzdolabı, Raf gibi birçok tehlikeli cisim vardır. Bunlar kişilerin üzerlerine devrilip düşebilirler. En tehlikelisi tavanın çökmesi ya da evin kendisinden yıkılmasıdır.
İkinci kattan ya da üst katlardan zemin kata girmeyin. Çünkü en çok hasar zemin katta olur.
Gazla ve elektrikle çalışan ev aletleri (soba, ve ocak gibi) kapatın. Kapatamıyorsanız bunlara yakın olanlara kapatmaya çalışmalarını söyleyin.  Fişleri prizden çekin, ocakları söndürün, eğer olanak varsa ana musluğu kapatın ve ana sigortayı gevşetin. Çıplak ayakla dolaşmayın yerdeki cam kırıkları ayağınızı yaralayabilir.Bebek ve yaşlıların güvenliklerinin sağlamaya çalışın. Evinizi terk ederken eşyalardan çok canınızı düşünün. Her şeyi bırakın çıkın.
Tuvalet ya da banyoda iseniz kendinizi aynadan ya da raflardan düşebilecek eşyalardan koruyun.

BÜYÜK MARKET VE MAĞAZA İÇİNDE DEPREM DAVRANIŞI

Büyük kolonların yanında durmaya çalışın.Raflardan ve dolaplardan uzak durun.Yangın çıkışlarına, merdivenlere ve yürüyen merdivenlere koşmayın. Anonsları dinleyin.Mağaza güvenlik personelinin uyarı ve önerilerini yerine getirin, onlara uyun dediklerini yapın.
Satın aldığınız şeyleri bırakın ve dışarı çıkarken elleriniz boş olsun.

STADYUMLARDA DEPREM DAVRANIŞI

En tehlikeli durum tribünlerde panik olmasıdır. Sakin olun, doğru karar vermek çok önemlidir. En güvenli yer sahanın ortasıdır. Sahanın ortasına gitmeye çalışın. Anonsları dinleyin ve onlara uyun.

YÜKSEK YAPILARDA DEPREM DAVRANIŞI

Üst katlar alt katlara göre çok daha fazla sallanır. Daha çok dikkatli olmak gerekir.
Başınızı çanta, minder, kitap, klasör gibi şeylerle koruyun.Dolap, kahve makinası ve sebil gibi şeylerden uzak, kolonlara yakın durun. Masaya yakınsanız altına girin.
Asansörde iseniz bütün düğmelere basın durduğu ilk katta asansörden inin

KENT MERKEZİ VE SOKAKLARDA DEPREM DAVRANIŞI

En tehlikeli şeyler dökülen, kırılmış cam parçaları, ilan levhalarıdır. Bunlar düşebilir. Açıkta duran kahve, hafif içki satan (parayla çalışan) makinalar, ilan levhaları ve direkleri devrilebilir. Buralardan uzaklaşın. Başınızı koruyun. Geniş açık alanlara gidin ya da güvenliğinden kuşku duymadığınız yapı varsa içeri girin. Geniş bir yol varsa ve trafik yoğun değilse yolun ortasındaki refuje kaçın ve orada durun. Satış makinelerinden, reklam levhalarından ve bahçe duvarlarından uzak durun. Elleriniz boşsa başınıza koyun ve koruyun. Eğer çanta, paket ve torba varsa başınıza koyun. Hiç bir şey yoksa ellerinizi kullanın.
Yolun kenarında ağaçlar varsa altına girip durun” 

Haber: Mustafa Kılınç