Sendikamız Türk Sağlık-Sen Genel Merkezi tarafından internet üzerinden 1152 çalışanın katıldığı, iş sağlığı ve güvenliği anketi gerçekleştirilmiştir. 

Anket sonuçlarına göre çalışanların yüzde 73'ü çalıştığı kurumda iş sağlığı ve güvenliği konusunda gerekli önlemlerin alınmadığını belirtmiştir. Gerekli önlemlerin alındığını ifade edenlerin oranı ise yüzde 14'te kalmıştır.

 Çalışanların yüzde 13 ise bu konuda bilgi sahibi olmadıklarını ifade etmişlerdir. 

Anket sonuçlarına göre çalışanların yüzde 50'si kurumlarında yaşanan iş kazaları ve mesleki hastalıkların bildirimlerinin yapılmadığını belirtmişlerdir.

 Çalışanların yüzde 57'si iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitim almadığını, bilgilendirme yapılmadığını, Yüzde 81'i kurumlarda iş sağlığı ve güvenliği çalışmalarında çalışanların görüşlerinin alınmadığını ifade etmektedirler. 

Ankette ayrıca kurumların sorumlu olduğu iş sağlığı ve güvenliği çalışmaları ile ilgili de sorular yöneltilmiştir.

Sonuçlara göre kurumunun acil durum planı hazırlamadığını söyleyenlerin oranı yüzde 46'dır. Çalışanların yüzde 54'ü kurumlarında risk değerlendirilmesi yapılmadığını belirtmiştir.

Ankette yöneltilen kurumunuzda yangınla mücadele ve tahliye tatbikatı yapıldı mı?  sorusuna çalışanların yüzde 50'si hayır cevabını vermiştir.

Ayrıca çalışanların yüzde 62'si sağlık muayenelerinin düzenli yapılmadığını ifade etmiştir. 
Ankette sağlık kurumlarında iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili istihdam ve düzenlemeler de sorulmuş; Ankette çalışanların yüzde 56'sı kurumunda iş sağlığı ve güvenliği biriminin oluşturulmadığını, Yüzde 59'u İş sağlığı ve güvenliği kurulu kurulmadığını belirtmiştir
 Kurumda iş sağlığı ve güvenliği konusunda çalışan temsilcisinin görevlendirilmediğini belirtenlerin oranı ise yüzde 60, kurumlarında iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olmadığın ifade edenlerin oranı ise yüzde 70'dir. 

Anket sonuçları da gayet net bir biçimde göstermektedir ki, İş sağlığı ve güvenliği konusunda kurumlar gerekli hassasiyeti göstermemektedir. 

Personelin iş sağlığı ve güvenliği konusunda bilgilendirilmediği, farkındalık oluşturulmadığı da gayet açıktır.

 Oysa, güvenli ve risksiz bir ortamda çalışmak her sağlık çalışanının hakkıdır. Bu ortamı sağlamakta idarecilerin en temel görevidir. 

Çalışanların kendilerini daha güvende hissettikleri bir ortamda çalışıyor olmaları, onların iş motivasyonlarını artıracak ve daha verimli bir şekilde hizmet sunmalarını sağlayacaktır. 
Anketimizin sonuçları üzerinde başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere sağlık teşkilatındaki tüm kurum ve kuruluşlar gereken mesajı almalıdırlar. 

İş sağlığı ve güvenliği sadece kağıt üstünde bırakılmamalıdır. İdareciler sorumluluklarını yerine getirmelidir.

 Gerçek anlamda iş sağlığı ve güvenliği konusunda kurumlarında düzenlemeler yapmalıdırlar. Göstermelik faaliyetlerle geçiştirmeler olmamalıdır. 

Bir kez daha  ifade etmek isteriz ki, umarız anketimizden herkes kendine düşen payı alır ve sağlık çalışanları için daha sağlıklı ve daha güvenli çalışma ortamları oluştururlar ve daha iyi çalışma hayatı için düzenlemeler yaparlar. 

Hepinize teşekkür ediyor saygılar sunuyorum.