Türkiye’nin birçok ilinde faaliyet gösteren Kahramanmaraş dernekleri bir çatı altında toplanıyor. Dernekler bir araya gelerek Türkiye genelindeki Kahramanmaraş algısını ve Kahramanmaraşlılık duygusunu pekiştirmek istiyor. Bu amaçla ilk olarak Birinci Kahramanmaraş Dernek Başkanları Tanışma ve Kaynaşma Toplantısı İstanbul’da düzenlendi. Yapılan bu toplantıda Kahramanmaraş Sivil Toplum Kuruluşları ile istişare ve dayanışmanın temelleri atıldı. Daha sonra 2. Kahramanmaraş Dernek ve Vakıf Başkanları İstişare toplantısı İzmir’de İZMARAŞDER Başkanı Murat Özbilir’İn ev sahipliğinde yapıldı. Gerçekleşen istişare toplantısında konuşma yapan İZMARAŞDER Başkanı Murat Özbilir, gurbette yaşayan Kahramanmaraşlıların federasyon olması ve birlik beraberlik içerisinde çalışması için böyle bir organizasyon yaptıklarını söyledi.

“GEÇMİŞTE İLÇECİLİK ÖN PLANA ÇIKMIŞTI”

Geçmişte birlik için mücadele edildiğini ancak muvaffak olunmadığını dile getiren Özbilir, “Çok emek verildi ama genellikle muvaffak olunamadı. Biraz geçmiş vardı, geçmişin bilinçaltı dürtüleri vardı. Biraz da ilçecilik öne çıktı. Gurbette Afşinliler, Andırınlılar, Türkoğlu dernekleri ve bir de il dernekleri var. Bunlar ortak noktada buluşamadılar çok büyük gayretler ve çalışmalar oldu. İstanbul’da daha çok bununla ilgili çalışmalar oldu. Ancak bir sonuca varılamadı. Bizde o bayrağı alıp bir şeyler yapabilir miyiz, bir yerlere taşıya bilir miyiz düşüncesiyle bütün dernek başkanlarını toplayarak istişare ettik. Zaten herkeste de bu ihtiyaç ve istek vardı. Geçmişte emek verenlere saygı duyuyorum” dedi.

“HEMŞERİLERİMİZİN DAHA İYİ HİZMET ALMASINI İSTİYORUZ”

Derneklerin bir çatı altında oluşmasının nedeni Kahramanmaraşlı hemşerilere daha iyi hizmetler vermek olduğunu ifade eden Özbillir, federasyon olarak bu konuda yardımcı olacaklarını söyledi. Özbilir, “Burada ki nokta ise birlik ve beraberlik olması. İlçecilik yapmadan, geçmişten kurtularak, ayrımcılığa iten faktörlerden sıyrılarak yeni bir düşünce, bakış açısıyla değerlendirerek birlikteliği pekiştirmeye başlamış olduk. İstanbul, Osmaniye, Mersin, Adana, Tarsus gibi illerde çalışmalarımız başladı. Şuanda o bölge de 8-10 dernek anlaşmış durumda. Biz burada Bursa ve Afşin derneği ile ön görüşmelerimizi yaptık, hemen hemen bizde anlaşmış gibiyiz. Kuşadası’nı, Bursa’yı ve Afşin Derneğini İzmir de birleştirerek bir federasyon oluşturup ve bu federasyonda yapılacak şeyler nelerse onları yapmak istiyoruz. Normal bir dernek faaliyetlerimizin daha ötesinde federasyona bakış açıları çok farklı. Burada ki amaç hemşerilerimizin daha iyi hizmet almasıdır. Federasyon olarak bu konuda daha çok yardımcı olacağımızı ve daha güzel hizmet edeceğimizi düşünüyoruz. Federasyon çalışmamız devam edecek. Bu belki 3 ay belki de 2 yıl sürebilir. Bu federasyon çalışmaları yapılıp faaliyetler başladıktan sonra bir konfederasyon çalışması başlatacağız. Türkiye de bütün dernekleri konfederasyon çatısı alında toplayacağız. Burada ki amacımız konfederasyon oluştuktan sonra hem memleketimizin hem de ülkemizin menfaatine çalışmalar yapmak istiyoruz. Bu konuda daha vizyonu geniş bir yönetim ve anlayış oluşturmak gayesindeyiz” şeklinde konuştu.

“ATALARIMIZDAN KALAN EN BÜYÜK MİRAS BERABERLİKTİR”

İstişare toplantı sonrası konu hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulunan Özbilir, “Temelinde geçmişte yaklaşık 30 yıllık emekler gayretler olan ciddi fedakârlıklar yatan birlik beraberlik toplantımız öncelikle memleketimize ve ülkemize hayırlı olsun” dedi. Özbillir, “10 Aralık’ta İzmir Balçova Termal Otelde İzmir Maraşder ev sahipliğinde düzenlediğimiz istişare toplantısında ortaya çıkan görüş birliğiyle bölgelerde federasyonlar kurularak daha sonra kurulan federasyonları birleşerek Türkiye genelinde konfederasyon olması yönünde çıkan karar neticesinde dernek başkanlarımız bismillah deyip kolları sıvamıştır. Bölgemizdeki illerde ve ilçelerde yaptığımız çalışma bugün yavaş yavaş ciddi noktalara gelmiştir. Bölgemizde 8 dernekle prensipte anlaşarak sadece resmi düzenlemeler kalemistir. Bu kapsamda 12 Ocak Cuma günü Muğla Milâs’ta bölgedeki birlik beraberlik emekleri veren herkes bir araya gelerek hem Milas’ta ve Bodrum da bulunan yaklaşık 700 hane nüfusumuzun olduğu hasebi ve zaruretiyle bir dernek kurulması için gereken görüşmeler yapıldı. Bu toplantıya Ege yapılanması olarak İzmir MARAŞDER, İzmir Afşinliler derneği, Balıkesir Kahramanmaraş derneği, Manisa Kahramanmaraş derneği, Kuşadası Kahramanmaraş derneği, Kuşadası ELBİSTANDER, Muğla Kahramanmaraş Derneği katıldı. Bu önemli ve şerefli konuda mesajım gerek siyasetçi olsun gerek bürokraside olsun hemşerilerimizin bu projeye sahip çıkmaları ucundan tutmaları gerekiyor bu her bir Kahramanmaraşlının üzerine düşen bir sorumluluktur. Tabii ki burada basına görev düşüyor. Derneklerin üye artırması didik didik üye araştırıp birliği büyütmesi ve etkinlikleri artırmak ve çok çalışmak gerekiyor. Allah hayırlı uğurlu etsin. İzmir MARAŞDER sloganımız da ise, "Atalarımızdan kalan en büyük miras birlik beraberliktir.” Bunun geliştirilmesi laikiyle yapılması gerekiyor, diyoruz” ifadelerini kullandı.