Hıdır Çalar'ın 11 Ağustos'ta Suriye uyruklu kiracısı tarafından öldürülmesinin ardından çalışma başlatan derneğin Gaziantep yönetimi, çalışmasını kamuoyuna sundu.

Rapora ilişkin bilgiyi MAZLUMDER Gaziantep Şube Başkanı Sabri Sayan verdi. Sayan, başkanlık binasında düzenlenen basın toplantısında, toplumu yakından ilgilendiren sosyal olaylarda sahaya inerek araştırma yaptıklarını söyledi.

Tarafları dinlemek ve sosyal patlamanın nedenlerini araştırmak üzere içinde sosyolog, hukukçu ve psikoloğun da hazır bulunduğu bir ekibin çalışma yaptığını anlatan Sayan, olayı tüm yönleriyle irdelediklerini ve bunu "Suriyelilere yönelik saldırılar ve toplumsal nefretin sebeplerine" dair analiz raporda topladıklarını ifade etti.

Cinayetin hemen ardından olayın namus meselesi olduğu yönünde dedikodular çıktığını hatırlatan Sayan, ölen kişinin Suriyeli kiracılarına "ya para ver ya da eşini" dediği şeklindeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını tespit ettiklerini dile getirdi.  

Sayan, devam eden soruşturma dosyasında da hiç kimsenin böyle bir iddiada bulunmadığının görüldüğünü vurguladı. Yaptıkları araştırmada Hıdır Çalar'ın hasta ve yaşlı biri olduğunu öğrendiklerini anlatan Sayan, böylesi bir dedikoduya konu olan olayı gerçekleştirecek birisi olmadığını tespit ettiklerine dikkati çekti.

Cinayetin ardından art niyetli kişilerin bu olayı malzeme haline getirdiğini savunan Sayan, 44 sayfadan oluşan analizi gerekli kurum ve kuruluşlarla paylaşacaklarını kaydetti. 

Toplantıda MAZLUMDER Genel Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Alkış, Gaziantep Şube Başkan Yardımcısı Abdurrahim Çelik ile sosyolog Yusuf Ekinci hazır bulundu.

- Olay 

Suriyeli aileden, Ünaldı Mahallesi Mıhcı Zekariya Sokak'taki kiraladığı evinin boşaltılmasını isteyen Hıdır Çalar, talebine olumsuz yanıt alması üzerine çıkan kavgada bıçaklanarak öldürülmüştü.