Konuşmasına son günlerde yaşanan terör olaylarını lanetleyerek başlayan AYDIN, birkaç gün önce Hakkari’den , önceki gün Lice’den dün de Muş’tan şehrimize yürek yakan acı haberler geldi.Bu duygu ve düşüncelerle vatanı,inancı ve namusu için  şehit düşen tüm askerlere Allah’tan Rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi. Aydın, Terör nereden gelirse gelsin, her zaman karşında olduklarını vurguladı.

Basın açıklamasında Memur-Sen’in kazanımlarını tek tek anlatan Aydın, Türkiye’nin en çok birlik ve dayanışmaya ihtiyaç duyduğu bir dönemde imzalanan Toplu Sözleşmenin hem toplumsal uzlaşıya hem de çalışma barışına çok önemli katkıları olduğunu belirtti. Aydın, Toplu Sözleşme sadece mali, sosyal ve özlük hakları alanında değil toplumsal alanda da kazanımlar ürettiğini vurgulayarak, “Karamsarlık ve belirsizlik yerine umudu ikame etmiş ve çoğaltmıştır” dedi.

İşte O Açıklamalar:
 
İki aydır ülkemizin Doğu ve Güneydoğu Bölgesi’nden gelen yüreğimizi yakan  kötü haberler var. Öncelikle Şehitlerimize Allah’tan rahmet acılı ailelerine sabır diliyorum. Kamuoyuna çağrım şudur; Bugün safları sıklaştırma vaktidir. Emperyalizmin tetikçilerine karşı birliğimize sahip çıkma vaktidir.100 yıl önce Çanakkale’de verilen mücadele ne ise bugün de aynıdır.O tarihlerde batıdan saldırdılar bugün Güneydoğu’dan.Rejisör aynı, amaç gaye aynı .Sadece figüranlar ve işbirlikçiler farklı. Hain terör saldırılarına karşı vereceğimiz en büyük cevap ortak bir tavır sergilemektir.

3 Ağustos’ta müzakerelerine başladığımız, müzakerenin nihai tarihi olan 22 Ağustos’a kadar mesai kavramı gözetmeden çalışarak imza aşamasına getirdiğimiz  
3. Dönem Toplu Sözleşme sürecini Kamu İşveren Heyet Başkanı ile Kamu Görevlileri Sendikaları Heyet Başkanı yani yetkili konfederasyon ve yetkili sendikalar ile hükümet arasında imzalanan mutabakat metni ile sonuçlandı.

Kamu görevlilerini mutlu ve memnun eden kazanımlar paketinin yer aldığı 3. Dönem Toplu Sözleşme mutabakat metninde yer alan kazanımların ülkemize, milletimize, kamu görevlilerine, üyelerimize ve ailelerine hayırlı olsun.

Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti ile Kamu İşveren Heyeti arasında imzalanan 3. Dönem Toplu sözleşme metni içeriğinin zenginliği, alınan miktar, sözleşmeden yararlanacak kamu görevlisi sayısı bakımından tarihi bir toplu sözleşmedir.

3 milyon 200 bin kamu görevlisi, 1 milyon 900 bin kamu görevlisi emeklisi ve aileleri ile birlikte 20 milyon kişiyi doğrudan, ekonomik ve sosyal etkileri bakımından 78 milyonu yakından ilgilendiren 3. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri, sizlerinde şahitlik ettiği gibi ilk gün üç kazanımla başladı ve son gün de mali, sosyal ve özlük hakları kapsayan sosyal teşvik paketi ile sonuçlandı.

850 bin üyemizin, kamu görevlilerinin, milletimizin, mazlumların ve insanlığın hukukunu korumaya, bu yolda alın teri akıtma ve mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz.

Toplu sözleşmeyle, 2016 yılı birinci altı ay için yüzde 6, ikinci altı ay için yüzde 5, 2017 yılı birinci altı ay için yüzde 3, ikinci altı ay için yüzde 4 memur maaşlarına zam gelecek.

Kamu görevlilerinin maaş ve ücretlerine 2016 yılında %11,3, 2017 yılında %7,12 iki yıllık toplamda %19.2 zam aldık

Ayrıca hem 2016 hem de 2017 yıllarını kapsayan enflasyon farkı konarak memur maaşları ekonomik risklere karşı sigortalanmıştır.

Genel toplu sözleşme de alınan 43, hizmet kolu toplu sözleşmelerinde kazanılan 170 olmak üzere toplam 213 kazanım üretilmiştir.

Üretilen kazanımla, emekli kamu görevlileri maaşlarına, yüzde 6+5 oransal zammın yanında ilave 100 TL seyyanen zam yapılmıştır.

Yine Cuma izniyle ilgili kazanım hem toplu sözleşmenin kapsamının genişletilmesi hem de ibadet özgürlüğü açısından büyük bir değer taşımaktadır.

4/C’lilere ve üniversiteli işçilere kadro yolunun açılması da iş güvenceli personel istihdamının alanını genişletici bir kazınım olmuştur.

EMEKLİLER
Emekli kamu görevlilerinin maaşlarına 100 TL ilave artışla en düşük kamu görevli emeklisi aylığına 1 Ocak 2016 itibariyle %19,1 zam aldık 
Bu dönem toplu sözleşmelerinde de, hem emekli maaşına doğrudan yansıyan hem emekli ikramiyesinde münhasır artış yapılmasına imkan sağlayan hem de bütün emekli kamu görevlilerine (oransal zam hariç olmak üzere) eşit miktarda zam yapılması fırsatı oluşturan bir formül üzerinde çalıştık.Bu çalışmamız sonucunda, kamu görevlilerinin emekli maaşlarının belirlenmesinde kullanılan Özel Hizmet Tazminatı Yansıtma Oranları’nda artış yapılması teklifimizi sunduk.
Yapılan pazarlıklar sonucunda, Özel Hizmet Tazminatı Yansıtma Oranları’nın 15 puan artırılmasını sağladık.
Bunun anlamı 1 Ocak 2016 itibariyle kamu görevlisi emeklileri açısından en düşük emekli aylığına %19,1 zam yapılmasını sağladık.
Emekli ikramiyelerinde (oransal zam kaynaklı artış yanında) 3.760 TL ilave artış sağladık
Bir başka ifadeyle, 1 Ocak 2016 itibariyle %6’lık artışa ilave olarak bütün kamu görevlilerinin emekli ikramiyelerinde 3.760 TL tutarında ilave artış olacaktır.

DERECE VERİLMESİ:
2005 yılından sonra göreve başlayan kamu görevlilerinin yaşadığı “ilave bir derece verilmemesi mağduriyeti”ne 3. Dönem Toplu Sözleşmesiyle son verdik.
“İlave bir derece” verilmesi beklentisini kazanıma dönüştürerek; kamu görevlilerine 290 TL’ye varan ilave zam aldık

BAZI KADROLAR VE ÜNVANLAR İÇİN İLAVE ZAMLAR;
a) KİT’lerde görev yapan müdürlere 84 TL ilave zam; KİT’lerde II Sayılı Cetvelde bulunan başmüdür, kombina, fabrika, müessese ve işletme müdürlerinin görev yapan müdürlerin maaşları, özel hizmet tazminatlarında 10 puan artış yapılmak suretiyle oransal zam dışında 84 TL arttı.
b) Sivil savunma uzmanlarının maaşlarına 42 TL ilave zam; Sivil savunma uzmanı kadrosunda bulunanların mevcut özel hizmet tazminatı oranları 5 puan arttırılarak, maaşlarına oransal zamla yapılacak artış dışında ilave 42 TL artmasını sağladık.
c) KİT’lerde görev yapan mühendis, mimar ve veteriner hekimlerin maaşlarına ilave 100 TL zam; KİT’lerde 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında görev yapan grup başmühendisi, başmühendis, başmimar, mühendis, mimar ve veteriner hekim pozisyonlarında bulunan sözleşmeli personelin maaşlarına, oransal zamla yapılacak artış dışında mevcut ek ödeme oranları 12 puan arttırılmak suretiyle ilave 100 TL zam yapılmasını sağladık 
d) Şeflerin maaşlarına ilave 59 TL zam;  Şef kadrolarında bulunan personelin maaşlarına, oransal zamla yapılacak artış dışında, mevcut özel hizmet tazminatları 7 puan artırılmak suretiyle 59 TL ilave zam yapılmasını sağladık 
e) Koruma ve güvenlik görevlilerinin maaşlarına ilave 42 TL zam; Koruma ve güvenlik görevlisi kadro ve pozisyonlarında bulunan personelin maaşlarına, oransal zam yapılacak artış dışında mevcut ek ödeme oranları 5 puan artırılmak suretiyle ilave 42 TL zam yapılmasını sağladık.
KİT’lerde görev yapan sözleşmeli personele arazi tazminatı ödenmesini sağlayarak 70 ila 170 TL aylık ilave ücret sağladık
4/C’li personelin ve üniversiteli işçilerin kadroya geçişinde kapıyı araladık 
Kamu kurum ve kuruluşlarında isçi pozisyonunda bulunan fakat yaptığı iş itibariyle memurlarla aynı işi görenlerin; KİT’lerde sözleşmeli, diğer idarelerde memur kadrolarına atanması, 4/C’’li personelin de sözleşmeli personel pozisyonlarına geçirilmesine yönelik yasal düzenleme çalışması yapılacaktır.
Yangına müdahale sırasında vefat eden veya malul kalan itfaiye personeline 79 bin TL ile 59 bin 200 TL tutarında mali kapsamı yüksek sosyal haklar elde ettik
Fiili hizmet süresi zammı beklentilerini karşılayacak çalışmayı başlattık
KİT’lerdeki sözleşmelilerin yıllık izinlerinin ertesi yıla devrine yönelik çalışmayı başlattık
KİT’lerde sözleşmeli personel pozisyonlarında istihdam edilen kamu görevlilerinin yıllardır çözüm bekledikleri en önemli sorunlarından biri olan yıl içinde kullanamadıkları yıllık izinlerinin ertesi yıla devrinin önünü açtık.
Hizmet kollarındaki kazanımlarımızdan başlıcaları:

EĞİTİM ÖĞRETİM İŞ KOLU
Kendilerine nöbet görevi verilen ve bu görevi de fiilen yerine getiren müdür yardımcıları ile öğretmenlere 1 Ocak 2016 yılından geçerli olmak üzere ayda brüt 98 TL, 2017 de ise 158 ek ders ücreti verilecek,

Merkezi sınavlarda görevlendiren öğretmenlerin sınav ücretleri 58 TL’den 132 TL’ye çıkarılacak,

İLKSAN üyeliği zorunlu olmaktan çıkarıldı

Hizmetlilere hafta sonu ve takviye kursları için 50 saat mesai ücreti (yaklaşık 170 tl ek ödeme alındı).

SAĞLIK VE SOSYAL HİZMET KOLU

Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarında çalışan personelin döner sermaye tavan katsayıları artırılacak ve sağlık çalışanlarına 200 TL’ye kadar ek ödeme yapılacak,

Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarında, Üniversite Hastaneleri’nde ve Adli Tıp Kurumu’nda görev yapanların ayda 5 güne, yılda 10 güne kadar olan yıllık izinlerinde döner sermayeden kesinti yapılmayacak. Bu sayede Hekimlerde 150-500 TL, hekim dışı personelde 50-150 TL civarında oluşan zarar ortadan kaldırılacak,

Nöbet ücretleri dini bayramlarda %20 ile %50 fazla ödenir. 

ULAŞTIRMA HİZMET KOLU

Yüksek hızlı trenlerde görev yapan makinistlere 1 Ocak 2016’den itibaren her ay 70 TL ilave ücret ödenecek,

Makinistlere ilave 10 puan ek ödeme

ARFF ve apron memurlarının temel ücreti 50 tl artırıldı. 

TCDD’deki fazla mesai  ücretleri üç kat artırımlı ödenmesi kazanımı

Yük Tevzi Müdürlüklerinde vardiyalı çalışan personele ilave 120 TL ücret ödenecek

BAYINDIRLIK İNŞAAT VE KÖY HİZMET KOLU

Tapu Müdürlüklerinde çalışan kamu görevlileri için fazla çalışma ücreti ödenecek,

Kadastro tazminatı sözleşmeliler için 200 puan artırıldı.

Karayolları ve afet acil durum yönetimlerinde araç kullananlara ilave 70 tl ücret.

TARIM VE ORMANCILIK HİZMET KOLU

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile birlikte TAR-GEL projesinin yeniden değerlendirilmesine ilişkin yapılacak çalışmalar 2016 yılının sonuna kadar tamamlanacak,

Üretimi teşvik pirimin de yıllık izin dikkate alınmaz. 

Orman Genel Müdürlüğünde sözleşmeli çalışan personele fiilen çalıştıkları her güne 200 puanın Memur katsayısı ile çarpımı sonucu bulunan oran Kadastro tazminatı ödenir. 

BÜRO BANKACILIK VE SİGORTACILIK HİZMET KOLU

İcra memurlarının özel hizmet tazminatı 10 puan artırılacak ve icra memurlarının maaşında genel zamma ek olarak 85 liraya varan artış sağlanacak, 

Mahkemede görev yapan personelin fazla çalışma ücreti %10 dan %20 ye çıkarıldı

Mübaşirlere giyim yardımım kazanımı elde edildi.

Turizm araştırmacılarına dereceleri itibariyle yararlanmakta oldukları tazminat oranlarına 10 puan ilave edilecek, 

YEREL YÖNETİM HİZMET KOLU

Zabıta ve itfaiye çalışanlarının özel hizmet tazminatları 5 puan artırılarak bu personelin maaşında 40 TL ye varan artış sağlanacak,

Sosyal denge tazminatının süresi 2017 yılına uzatıldı

Mahalli idareler arası naklen atamalarda süre sınırı 5 yıldan 2 yıla indirildi. 

BASIN, YAYIN VE İLETİŞİM HİZMET KOLU

PTT de fiilen gişelerde çalışan ve para giriş çıkışlarında görev yapan personele 70 TL ilave ücret ödenecek,

PTT çalışan araç kullanan ve gişe memurlarına ilave 70 tl aylık ücret artışı. 

DİNYANET VE VAKIF HİZMET KOLU


Dini bayram günlerinde filen çalıştıkları her gün için 8 saat fazla çalışma ücreti.

Sözleşmeli Kur’an Kursu Öğreticilerine Hazırlık ödeneği verilmesi sağlandı

Yatılı Kur’an Kursu gece nöbetlerine ilave 2 saat ek ders ödenmesi

Vaizlerin, Murakıpların ve eğitim görevlilerini özel hizmet tazminatı 15 puan artırıldı
     
Toplu Sözleşme sürecinde sizlerde yoğun bir tempoyla süreci takip ettiniz, gün gün haber servis ettiniz. Memur-Sen ve bağlı sendikalarım adına katkı ve destekleriniz için hepinizi teşekkür ediyorum.