Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakan olduğu dönemde Sivaslıya söz verdiği Bölge Hastanesi’nin Sivas Devlet ile Numune Hastanesi'nin birleştirilerek, ‘Yeni Numune’ adı altında sıradan bir Devlet Hastanesi gibi hizmete açılma planlarına sendikalar ve STK’lar karşı çıktı. Yeni hastaneye karşı olmadıklarını belirten sendikalar, ancak Devlet Hastanesinin kapatılmasını istemediklerinin altını çizdi.

Bir süre önce TBMM Başkanı İsmet Yılmaz’dan, 'STK’ları ikna et' talimatı alan Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekteri Yavuz Orak, Ticaret ve Sanayi Odası’nda Sendika, Oda ve STK başkanların oluşturduğu Başkanlar Kurulu ile bir araya geldi.

Toplantıda yaptığı sunumda, kentteki Devlet Hastanesi sayısını teke düşürecek olan ‘Birleştirme Projesinin kente sağlayacağı gelişmeleri anlatan Yavuz Orak, Yeni Numune Hastanesi ile birlikte hastanelerin kapanmayacağını aksine Sivas'ın sağlık alanında daha da büyüyeceğini öne sürdü.

Sendika, oda ve STK temsilcilerine proje ile ilgili sunum yapan Orak’ın birleştirme projesine ilk tepki gösterenlerden biri Sağlık-Sen İl Temsilcisi Efe Zileli oldu. Bu projenin hastaneleri kapatmadan, Sivas ve Sivaslıya zarardan başka bir şey olmayacağını savunan Zileli, birleştirme projesinin daha önce kentte yaşandığını ve yıllardır Sivas’a verdiği zararlardan bahsetti.

“SAĞLIK BAKANI KENDİ İLİNDE NİYE BİRLEŞTİRME YAPMADI?”

Bölgede hastaneleri birleştirilen illerden verdiği örneklerle Sivas’taki dayatmanın yaratacağı olumsuzlukları vurgulayan Sağlık-Sen Şube Başkanı Efe Zileli, hastanelerin birleştirildiği Malatya ile hastanelerin birleştirilmediği Erzurum’u örnek vererek birleşme yapılan yerlerdeki kayıpları ortaya koydu. Sivas’ta devlet Hastanesinin kapatılmasının kazanımlara değil kayıplara neden olacağını açıklayan Zileli, “Eğer birleşme kayıplara neden olmasaydı 10 yıl Sağlık Bakanlığı yapan Recep Akdağ’ın ili Erzurum’da hastaneler birleştirilirdi. Trabzon’da hastaneler niye birleştirilmemiş? Sivas’ta hastaneler birleşirse kayıplar gündeme gelecek. Birleştirme demek hastane kapatmaktır. Biz yeni hastane binasına karşı değiliz, Devlet Hastanesinin birleşim altında kapatılmasına karşıyız” diye konuştu.

Mevcut hastanelerin yerleri özelleştirildiğinde ve hastaneler elden çıkartıldığında yatak sayının 700’e düşeceğini kaydeden Zileli, Onun için Devlet Hastanesi yerinde kalması gerektiğine vurgu yaptı. Efe Zileli’ nin açıklaması salonda zaman zaman tansiyonun yükselmesine neden oldu.

STK’LAR DEVLET HASTANESİNİN KAPATILMASINA KARŞI ÇIKTI

Şehir Kültürünü Yayma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ahat Türkmenoğlu ise hastanelerin yerinin sağlık Bakanlığının borcu karşılığında TOKİ’ye devredilmesi, ya da sağlık bakanlığının hastane yerlerini özelleştirmeye çıkarması halinde zaten hastanelerin kapatılmış olacağına dikkat çekerek hastanenin birleştirilmesinin yanlış olacağını, Sivas’ın hep kandırıldığını, bunun için de hastanenin kalması gerektiğini savundu.

Türk Ulaşım-Sen Sivas Şube Başkanı Nurullah Albayrak, MÜSİAD Başkanı Mustafa Coşkun, Yol-İş sendikası Başkanı Zeki Ekici, Kamu-Sel İl Başkanı Nuri Eryıldız, Tabipler Odası Başkanı Uzman Doktor Sedat Özbay’da birleşimin, çalışma, personel, ekonomik, trafik, gibi bir çok açıdan yaşanacak sıkıntıları dile getirdi.

Ticaret ve sanayi Odası Başkanı Osman Yıldırım’ın ise hastanelerin yerinin TOKİ’ye verilmemesi ve yeşil alan yapılmasını istemesi dikkat çekerken, Yeni Numune Hastanesine yapılması planlanan üçüncü bloğun yatırım programına alınmasını talep etti.

ÇÜRÜK BİNA DAYATMASI!

Hastanelerin birleştirilme projesi kapsamında Numune Hastanesi A Blok’ta yataklı servisin hizmete devam edeceğinin belirtilmesine karşı çıkan bazı STK ve sendikalar ise çürük bir binada hizmet dayatmasının anlamsız olduğunu belirtti.

Milyonlarca lira harcanarak baştan aşağı yenilenerek deprem güçlendirmesi yapılan Sivas Devlet Hastanesi yerine çürük bir binada yataklı servisin hizmet verecek olmasının altında yatan gerçeklerin Sivaslılara açıklanması da talep edildi.