Türkiye'nin farklı şehirlerinden gelen Gençlik Meclisi Başkanları ve Genel Sekreterleri düzeyinde gerçekleşen buluşma, Dedeman Otel Konferans Salonu'nda düzenlenen açılış programıyla başladı.

Meram Kent Konseyi Gençlik Meclisi'nin faaliyetlerini anlatan tanıtım filminin ardından protokol konuşmalarına geçildi.

Ulusal Kent Konseyi Gençlik Meclisleri Buluşması'nın ilkini Konya'da gerçekleştirmekten duyduğu memnuniyeti ifade eden Meram Kent Konseyi Gençlik Meclisi Başkanı Şeyma Dahancı, "Bize her zaman büyük destek olan Meram Belediye Başkamız        Dr. Serdar Kalaycı'ya, Türkiye Kent Konseyleri Birliği Başkanı Zeynep Arıkan'a ve Türkiye Belediyeler Birliği'ne teşekkür ediyorum. Bu buluşmanın gençlik meclisi üyelerine fikir vermesi ve model olması en büyük temennimizdir." dedi.

Daha sonra konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Meram Belediye Başkanı ve Kent Konseyi Başkanı Dr. Serdar Kalaycı da bazı olumsuzlukları olumluya çevirebilmeyi belediyecilik alanında yaptıkları hizmetlerle örnekleyerek gençlere önemli tavsiyelerde bulundu. Birlik ve beraberlik içinde hareket etmenin önemine işaret eden Kalaycı, "Geçmişimizi unutmadan ve değerlerimizden taviz vermeden geleceğe yön çizmemiz gerekiyor. Dünya görüşünüz ne olursa olsun birlik ve beraberlikten asla taviz vermeyin. Kendinize güvenin ve birbirinizin fikirlerine saygı duyun. Bu coğrafyanın ne kadar önemli olduğunun farkında olan bir gençlik olarak hareket edin" diye konuştu.

Türkiye Kent Konseyleri Birliği Başkanı ve Kahramanmaraş Kent Konseyi Başkanı Zeynep Arıkan ise yaptığı konuşmada, “Sözlerime bu programın oluşması için çok büyük gayret gösteren Konya-Meram Kent Konseyi Gençlik Meclisi Başkanı Şeyma Dahancı ve Genel Sekreter Sinan Kabak'a; desteklerini esirgemeyen Belediye Başkanımız Serdar Kalaycı'ya ve Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Hayrettin Güngör'e teşekkürlerimi sunuyorum. Geleceğin aydınları olarak sizler, kendini ve kültürünü yenileyebilen, başkalarından önce kendi kendine mühür olan, toplumsal meselelere duyarsız kalmayıp bunlara çözüm üretmek için kafa yoran gençlersiniz. Sizler, içinde yaşadığınız toplumun şuuru, pusulası, kılavuzu olmalısınız. Bunları yaparken de tarihinize, kültürünüze, dilinize ve en önemlisi bu ülkenin onuruna sahip çıkmalısınız. Nasıl ki meyve çürüdüğü için kurt kemirmez, kurt kemirdiği için meyve çürürse; ideali olmayan, günlük yaşayan, kendiyle çelişen, ideal bir ruh taşımayan bir genç, ulu önder Atatürk'ün de dediği gibi ülkesini muasır medeniyet seviyesine taşıyamaz. Sizler, davası uğruna bir eline ayı öbür eline güneşi koysanız vazgeçmem diyebilen, sevgili peygamberimiz Hz.Muhammed (S.A.V) kadar inançlı ve azimli; ya İstanbul beni alacak ya ben onu diyen, İstanbul'u fethederken kendini güvende tutacak hocalarını örnek alan, onların tavsiyelerine uyan, 19 yaşında padişah, 22 yaşında da İstanbul'u fetheden Fatih Sultan Mehmet Han kadar kararlı ve cesur;  “Adam aldırma da geç git diyemem, aldırırım; çiğnerim, çiğnenirim, hakkı tutar kaldırırım” diyen Mehmet Akif Ersoy kadar hassas, duyarlı ve cesaretli olmalısınız. Sözlerimi nice şairler, yazarlar ve değerler yetiştirmiş, bana göre dünyanın en güzel yerlerinden biri olan Kahramanmaraş'ımızın mümin topraklarında yetişen, üstat Necip Fazıl Kısakürek'in bir cümlesi ile bitirmek istiyorum. Bizim sizlerden beklediğimiz gençlik üstadın da söylediği gibi; 'Kim var' diye seslenilince sağına soluna bakmadan, fert fert 'ben varım' cevabını verebilen; her ferdi 'benim olmadığım yerde kimse yok' diyebilen bir gençliktir.” diyerek sözlerini tamamladı. Arıkan, konuşmasının ardından Meram Belediye ve Kent Konseyi Başkanı Dr. Serdar Kalaycı'ya Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyası Beratı takdim etti.

Daha sonra Prof.Dr.M.Akif Çukurçayır, "Yerel Demokrasi ve Katılım"; Doç.Dr.H. Tuğba Eroğlu da "Kent Konseyleri: Sorunlar, Çözüm Önerileri ve Gençlik Meclislerinin Rolleri" başlıklı birer sunum gerçekleştirdi. Sunumların ardından Toplum Eğitim Vakfı eğitimcileri ile beraber değişik metotlarda Gençlik Meclislerin ve gençlerin sorunlarına ve ihtiyaçlarına ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu. Programın sonunda Türkiye Kent Konseyleri Gençlik Meclisi'nin oluşturulması konusunda fikir birliğine varılarak gerekli çalışmaların yapılmasına karar verildi.