Bursa Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen Osman Gazi’yi Anma ve Bursa’nın Fethi Şenlikleri kapsamında Yörük Türkmen Buluşması Paneli ve Yörük Yaşantısı Sergisi düzenlendi.

Soğanlı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen panele Prof. İlhan Şahin, Türkiye Yörük Türkmen Birliği Başkanı ve Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu, Türkiye Yörük Türkmen Birliği Genel Sekreteri ve Osmangazi Belediyesi Meclis Üyesi Fahrettin Beşli ile Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden gelen Yörük Türkmen Dernekleri temsilcileri katıldı.

Prof. İlhan Şahin, Yörük hayatının nasıl ortaya çıktığı ve tarihsel gelişimi hakkında bilgiler verdi. Göçebe hayatın Avrupa ile Asya’nın birleştiği Avrasya bölgesinde ortaya çıktığını belirten Prof. Dr. Şahin, "İnsanoğlu, tabiata ayak uydurmak adına mevsimleri en iyi bilen varlıklar olan hayvanları takip ederek göçebe hayatı benimsemişlerdir. Hayvanları takip ederken aynı zamanda onları evcilleştirmişler. Özellikle atın evcilleştirilmesi göçlerin daha hızlı yapılmasını sağladı. Ben atın evcilleştirilmesini aya çıkılması kadar önemli buluyorum. Yörükler üzerine en çok Japon bilim adamlar araştırmalar yapıyor. Çünkü teknolojinin kendilerini monotonlaştırdığını ve göçebelerin tecrübelerinden faydalanmak istediklerini belirtiyorlar." diye konuştu.

Prof. Dr. İlhan Şahin, Osmanlı devletinin ortaya çıkmasında Yörük değerlerinin çok önemli bir rol oynadığını belirterek şunları söyledi: "Osmanlı Devletinde ve günümüzde toplumun kültürel değerlerini devamlı tazeleyen bir unsur vardır. Bu unsurda Yörük topluluğudur. Ben Yörüklerin değerlerini, uygarlığımızın önemli değerleri arasında görüyorum. Akrabalık ilişkilerine ve akrabalık terimleri açısından en zengin vasıflara sahip olan topluluk Yörüklerdir." dedi.

Panelin ardından katılımcılar, Yörük Türkmenlerinin yaşantılarının anlatıldığı, 56 fotoğraftan oluşan Yörük Yaşantısı Sergisi’ni gezdi.