Dün gerçekleştirilen genel seçim sonuçlarına göre, Halkların Demokratik Partisi’nden Ayhan Bilgen ve Şafak Özanli ile AK Parti’den Mehmet Uçum Kars milletvekili oldu.

Kars’ta HDP 2, AK Parti 1 milletvekili çıkardı
Dün gerçekleştirilen genel seçim sonuçlarına göre, Halkların Demokratik Partisi’nden Ayhan Bilgen ve Şafak Özanli ile AK Parti’den Mehmet Uçum Kars milletvekili oldu.
Tacettin DURMUŞ / KARS/Serhat Birikim
Resmi olmayan sonuçlara göre Kars’ta, HDP 64 bin 130 oy ile 2 milletvekili, AK Parti ise 39 bin 25 oy ile 1 milletvekili çıkardı. MHP, 20 bin 540, CHP: 17 bin 459, Saadet Partisi de Bin 116 oy aldı.
Yine resmi olmayan sonuçlara göre Kars’ta ilçelere göre partilerin oy dağılımı ise şu şekilde gerçekleşti:
AKYAKA: AK Parti: Bin 566, CHP: bin 534, MHP: bin 492, HDP: 433
DİGOR: HDP: 10 bin 748, AK Parti: 776, MHP: 196, CHP: 88
SELİM: AKP: 4 bin 779, HDP: 4 bin 538, CHP: bin 106, MHP: bin 52
ARPAÇAY: AK Parti: 3 bin 435, CHP: 2 bin 163, MHP: 2 bin 126, HDP: Bin 626
KAĞIZMAN: HDP: 14 bin 972, AK Parti: 4 bin 668, CHP: 587, MHP: 2 bin 355
SARIKAMIŞ: AK Parti: 8 bin 241, HDP: 7 bin 388, MHP: 2 bin 658, CHP: Bin 212
SUSUZ: HDP: 2 bin 902, AK Parti: Bin 556, CHP: Bin 009, MHP: 404 - KARS
Oy kullanmaya işleminin başlamasıyla birlikte adaylar bulundukları adreslerde oylarını sabah erken saatte kullandı. HDP Adayları Ayhan Bilgen, Şafak Özanli ve Önder Fidanboy da oylarını kullandıktan sonra kamera karşısına çıktılar. HDP 1. sıra Milletvekili Adayı Ayhan Bilgen, “Biliyorsunuz ağır bedeller ödediğimiz bir seçim yaşıyoruz. Hayatını kaybeden insanların bulunduğu bir seçimden elbette kaygı duymamak mümkün değil. Ama her şeye rağmen bu seçimin ülkemize barış getirmesini temenni ediyoruz. Bu arada ne yazık ki bütün uyarılarımıza rağmen şehrimizde şu anda Merkez Ticaret Lisesi’nde elektrikler kesik. Umarız bu iş akşama kadar uzamaz ve daha büyük tatsızlıklara neden olmaz. Hayırlı olmasını diliyorum, teşekkür ediyorum.” açıklamasını yaptı. 
KARS ADLİYESİ ÖNÜNDE GERGİNLİK
7 Haziran milletvekilliği Genel Seçimlerinde oy torbalarının Adliyeye getirilişi sırasında yanlış anlaşılmadan kaynaklanan bir gerginlik yaşandı. Halkların Demokratik Partisi (HDP)’nin seçim zaferi üzerine Adliyeye önünde toplanan kalabalık, bazı oy torbalarının başka giriş kapısından götürülmesi üzerine ‘oyların çalınıyor olduğu’ iddiasıyla bir anda gerginlik yaşandı. Gerginlik, HDP Milletvekili Adayı Ayhan Bilgen’in araya girmesiyle sonlandı.
Oy sayım işlemlerinin saat 17.00’de başlamasının ardından saat 18.00 sıralarında oy torbaları Adliye’ye taşınmaya başladı. Bu sırada resmi olmayan sonuçlara göre HDP’nin 2 vekil çıkardığı haberleri üzerine partililerden bazıları Adliye binası önünde beklemeye başladı. HDP milletvekili Adayı Ayhan Bilgen Adliye binasında oy sayımlarını takip ederken dışarıdaki kalabalığın sayısı da artmaya başladı.
Bu sırada bir ilçeden getirilen oy torbaları başka bir giriş kapısından götürülürken gruptan bazıları ‘oylar çalınacak’ şüphesi üzerine bağırmaya başladı. Bağırma seslerinin artması üzerine gruptan bazıları oy torbalarını taşıyan görevlilere doğru koşmaya başladı. Bir anda başlayan gerginlik üzerine polis ekipleri harekete geçti ve grubu durdurmaya çalıştı. Gerginliğin artması üzerine olay yerine çevik kuvvet ekipleri ve TOMA çağrıldı.
PROVOKASYONA GELMEYELİM
Bu sırada HDP Milletvekili Adayı Ayhan Bilgen Adliye’den çıkarak grubun olduğu yere geldi. Burada grubu sakinleştirmeye çalışan Ayhan Bilgen, bunun bir yanlış anlaşılma olduğunu, içeride avukatların bulunduğunu ve her şeyin tutanak altına alındığını söyleyerek, tek bir oyun bile çalınmasına müsaade etmeyeceklerini söyleyerek sakinleştirmeye çalıştı. Gruptan bazı sözü geçenlerde gençlerin önüne geçerek sakinleşmelerini, geri çekilmelerini ve taşkınlık yapmamalarını istedi. Ardından Ayhan Bilgen, Adliye bahçesinden dışarı çıkarak grubun yanına gitti ve oturmalarını istedi. Bilgen daha sonra megafonla partililere seslendi. Bilgen, “İçeride avukatlarımız var. Endişe etmeyin, Elimizde tutanaklar olduktan sonra hiçbir şey yapma şansları yok. Ama biz burada bir izdiham yaparsak seçimin iptaline sebebiyet verebiliriz. Bazılarının hayatına mal olabilir bu da bizim için çok değersiz bir seçim olur. Onun için lütfen sakin olun. Buradan ilerlemeyin. Siz burada bekleyin. Ama ne olur başka bir izdihama sebebiyet vermeyin. Yani bir provokatör olur bir ateş açılır ne seçimin bir değeri kalır ne bir başka şeyin. Onun için buradan ileriye kimse geçmesin. Bizde içeriden geri tekrar buraya çıkmak zorunda kalmayalım. Bu halkın bir tek oyuna bile kimse dokunamayacak emin olun. Bakın orada Arpaçay için ayrı kapı açıldı. Çuvallar onun için oradan geçiyordu. Ama bir yanlış bilgi yüzünden kendi kendimize zarar verecek işler yapıyoruz. Bunu yapmayın. İçeride zaten ne kadar sandık varsa o kadar da görevli var içeride.” dedi.
HDP EŞ BAŞKANI KARS HALKINA TEŞEKKÜR ETTİ
HDP İl Eş Başkanı Şahsenem Oğultarhan da gazetecilere yaptığı açıklamada, “Şu anda halkta müthiş bir coşku, müthiş bir sevinç var. İnşallah bu sevinç sonucu daha iyi olacaktır. Arkadaşlarımızın hiçbir şekilde her hangi bir provokasyona gelebilecek harekette bulunmamasını istiyorum. Kars’ta şu anda birinci parti durumundayız. Durumumuz gayet iyidir. Şu an iki milletvekili çıkarıyoruz. Kars halkına da teşekkür ediyoruz. Biz zaten kardeşiz, zaten hepimiz bir arada yaşıyoruz. Her şeyimiz birliktedir, cenazemiz, düğünümüz her şeyimiz birliktedir. Herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
ARAÇ KONVOYLARIYLA KUTLADILAR
Adliye önünden gece geç saatlerde ayrılan HDP’liler ıslık ve alkışlarla toplanarak uzun araç konvoylarıyla şehir turu attılar.