Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana milletvekili adayı Müzeyyen Şevkin, kadınların Türkiye'de 1934 yılında Fransa, İsviçre, Yunanistan gibi pek çok Avrupa ülkesinden önce seçme ve seçilme hakkı elde etmesine rağmen bugün 550 milletvekilinden sadece 77'sinin kadın olduğunu söyledi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Kadın Kurultayı'nda 'Siyasette kadının yeri' konulu sunum gerçekleştiren Şevkin, "Türkiye'de sadece bir kadın vali var. 801 kaymakamdan 13'ü kadın, 464 vali yardımcısından 10'u kadın, Türk dışişlerinde 111 büyükelçiden 11'i kadın." diye konuştu.

Dünyadaki 193 ülkeden sadece 19'unun kadınlar tarafından yönetildiğini söyleyen Şevkin, "Kadın siyasette simgesel olarak var edilmeye çalışılıyor." dedi.

Dünya Ekonomik Forumu'nun 135 ülkede yaptığı çalışma sonrası yayınladığı rapora göre siyasi yetkilendirme temelinde Türkiye'nin kadın milletvekili oranı açısından 82. sırada olduğunu aktaran Müzeyyen Şevkin, kadın bakan açısından 99. ve son 50 yıl içerisindeki kadın devlet/hükümet başkanınca yönetilme süresi açısından da 26. sırada olduğuna işaret etti. Aynı rapora göre Türkiye'nin ekonomik katılım ve fırsat eşitliği açısından 132. sıraya gerilediğini vurguladı.

Şevkin, "Türkiye, kadın parlamenter, üst düzey memur ve yönetici oranına bakıldığında 110. sırada yer alıyor. Kadınlar, gelenek-görenekçi yapı, toplum baskısı, ataerkil yapı nedeni ile siyasette var olamıyor. Ailenin namusu olarak kabul edilen kadının toplumun önünde olmaması gerektiğine inanılıyor. Kadına biçilen rol gereği ister çalışsın ister ev kadını olsun belli bir saatten sonra evde olması gereken çoluğuna çocuğuna bakan, yemek pişiren, ev işleri ile uğraşan dolayısı ile politikaya zaman ayıramayan olarak bakılıyor." şeklinde konuştu.