Olağanüstü (OHAL) hal kapsamında yayımlanan 691 sayılı  KHK'ya göre, uçuş emniyetini etkileyebilecek nitelikte ülke sınırları içinde  yapılmış, yapılacak veya kaldırılacak olan yapı, tesis ve benzeri tüm düşey  engellere dair bilgiler, bu yapı ve tesisleri yapan, yaptıran, kaldıran, yapımına  veya kaldırılmasına izin veren kurum ve kuruluşlar tarafından doğruluğu teyit  edilerek Harita Genel Komutanlığına gönderilecek. 

OHAL kapsamında bazı kanunlara ilişkin yeni düzenlemelerin yer aldığı  691 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında  yayımlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında 5 Haziran'da toplanan  Bakanlar Kurulunca Anayasa'nın 121'inci maddesi ile 2935 Sayılı Olağanüstü Hal  Kanunu'nun 4'üncü maddesine göre, alınan kararlar doğrultusunda hazırlanan 691  Sayılı Kanun Hükmünde Kararname, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak  yürürlüğe girdi.

KHK hükümleri kapsamında, Harita Genel Komutanlığı Kanunu'na "düşey  engel bilgileri" başlıklı madde eklendi.

Buna göre, uçuş emniyetini etkileyebilecek nitelikte ülke sınırları  içinde yapılmış, yapılacak veya kaldırılacak yapı, tesis ve benzeri tüm düşey  engellere ilişkin bilgiler, bu yapı ve tesisleri yapan, yaptıran, kaldıran,  yapımına veya kaldırılmasına izin veren kurum ve kuruluşlar tarafından doğruluğu  teyit edilerek Harita Genel Komutanlığına gönderilecek.

Bu kurum ve kuruluşlar, kendilerine ait bilgilerin güncelliğinin  sağlanmasından ve Harita Genel Komutanlığına gönderilmesinden sorumlu olacak.  Harita Genel Komutanlığı bu bilgileri elektronik ortamda yayınlayacak.

Maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Milli Savunma  Bakanlığınca çıkarılan yönetmelikle belirlenecek.

İzinliler hariç yurt dışında üç günü geçirenler firari sayılacak

Yayımlanan KHK'da, Askerlik Kanunu'na eklenen madde de yer aldı.

Buna göre, terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulu'nca, devletin  milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya  gruplara üyeliği, mensubiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatı olan ve askerliğe  elverişli oldukları anlaşılan yükümlülerden, yoklama kaçağı ve bakayalar dahil  Askerlik Kanunu'nda yazılı geçerli mazereti olmayanlar, Milli Savunma  Bakanlığınca belirlenecek celp ve sevk esaslarına göre silah altına alınacak.

KHK ile Askeri Ceza Kanunu'nun "Yabancı memlekete firar edenlerin  cezaları" başlıklı 67'nci maddesi yeniden düzenlendi.

Söz konusu maddenin birinci fıkrasının ilk bendi  "İzinli olduğu  durumlar hariç, ülke sınırları dışında üç günü geçirenler." şeklinde  değiştirildi. Buna göre bu askerler, yabancı ülkeye kaçmış sayılarak bir seneden  beş seneye kadar hapis cezasıyla cezalandırılabilecek.

691 sayılı KHK ile Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Personel Kanunu'nun  54 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan "Subay Sicil" ibaresi "Yüksek  Askeri Şura" şeklinde değiştirildi. Aynı kanunun "yönetmelik" başlıklı 57'nci  maddesi yürürlükten kaldırıldı.

Zararların tazmini amacıyla tedbir konulması

Yayımlanan KHK ile Terörle Mücadele Kanunu'nun "Zararların tazmini  amacıyla tedbir konulması" başlıklı 20/A maddesinin birinci fıkrasında yer alan  "bir yıl" ibaresi "iki yıl" şeklinde değiştirildi ve aynı maddeye yeni fıkra  eklendi.

Buna göre, birinci fıkra kapsamına giren suçlar nedeniyle gerçek veya  tüzel kişiler ile kamu kurum ve kuruluşlarının uğradığı zararların tazmini  amacıyla açılan davalarda, davalının adres kayıt sisteminde adresinin bulunmaması  veya bulunup da tebligata elverişli olmaması halinde, mahkemece, dava  dilekçesinin özeti tirajı, 50 binin üzerinde olan ve yurt düzeyinde dağıtımı yapılan gazetelerden biri vasıtasıyla ilan edilecek.

Yapılacak ilanda davalının bir ay içinde yurt içinde tebligata  elverişli bir adres veya Tebligat Kanunu'nun ilgili maddesi uyarınca kayıtlı  elektronik posta adresi bildirmemesi ya da davada kendisini avukatla temsil  ettirmemesi halinde, yargılamaya yokluğunda devam edilecek, yargılama  aşamalarında başka tebligat yapılmayarak hüküm verilecek ve hükmün de aynı usulle  tebliğ edileceği ihtar edilecek.

Adresi yabancı ülkede bulunan davalıya çıkarılacak tebligatta, bu  fıkrada belirtilen ilanda yer alan hususlarla yabancı ülke adresine bir daha  tebligat yapılmayacağı ihtarına yer verilecek.

Birinci fıkra kapsamında açılan davaların kısmen veya tamamen reddi  halinde, davacı aleyhine maktu avukatlık ücretine hükmolunacak ancak belirlenen  ücret dava değerini geçmeyecek.

 Değişiklik hükümleri

KHK ile 685 sayılı Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu  Kurulması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin ek birinci maddesinin birinci  fıkrasına "Jandarma Genel Komutanlığı" ibaresinden önce "Emniyet Genel Müdürlüğü"  ibaresi eklendi.

Yayımlanan KHK ile ayrıca Noterlik Kanununun 7'nci maddesinin ikinci  fıkrasına "olanlar" ibaresinden sonra "ile terör örgütleriyle iltisaklı veya  irtibatlı bulunanlar" ibaresi eklendi.