Kaynak, Adalet Bakanlığı ve İsveç Ulusal Mahkemeleri İdaresince Kahramanmaraş Adliye Sarayı'nda düzenlenen "Hukukta Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları" konulu seminerin açılışında yaptığı konuşmada, çalışmanın "İsveç İkili İşbirliği" programı çerçevesinde Aydın Adliyesi ile İsveç Nacka Mahkemesi arasında tesis edilen "Kardeş Mahkemeler" projesi kapsamında başlatıldığını belirtti. 
     Çalışmayla, alternatif uyuşmazlık çözüm yolları konusunda farkındalığın artırılmasının amaçlandığını dile getiren Kaynak, şunları kaydetti: 
     "Bakıldığı zaman bugün İsveç'te uyuşmazlıkların yüzde 50'sinden fazlası 'sulhe teşvik' yoluyla çözülmektedir. Yoğunlaşan ve karmaşıklaşan ilişkiler, dava dosyası sayılarını ve mahkemelerdeki dava yükünü doğru orantılı olarak artırmaktadır. Bugün birçok ülkede klasik yollardan davaların uzun zamanda çözülmesinin adaleti tam sağlamadığı, çeşitli mağduriyetlere sebep olduğu, uyuşmazlıkların mahkeme içinde veya dışında alternatif yollarla daha kısa süreler içinde çözülmesinin teşvik edildiği görülmektedir." 
     Kaynak, alternatif uyuşmazlık çözüm yollarının mahkemelerdeki iş yükünün azalmasına doğrudan katkı sağlayan ve "toplum barışına" ve "yargıya duyulan güvenin" artmasına hizmet eden metot olduğuna dikkati çekti. 
     
     -Memnuniyet odaklı yönetim anlayışı- 
     
     Yargıya duyulan güvenin artırılmasında hakim ve savcılar kadar avukatlara da görev düştüğü belirten Kaynak, şöyle devam etti: 
     "Ülkemizde her alanda olduğu gibi adalet sisteminde de büyük bir zihniyet dönüşümü yaşanmaktadır. Artık memnuniyeti odaklı bir yönetim anlayışı hayatın her alanına hakim hale gelmiştir. Bu anlayış adalet sektöründe de kendini göstermektedir. Vatandaşımız her şeyin en iyisine layıktır. Hukukçulara düşen görev ise çözüm odaklı, yılmadan, yargının tüm aktörleri arasındaki gün geçtikçe güçlenen işbirliğini daha da geliştirerek, daha fazla adaleti daha kısa sürelerde sağlamak ve kalıcı emniyeti temin eden alternatif uyuşmazlık çözüm yolları gibi yeni metotları daha yaygın olarak kullanmaktır."