AK Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik Ak Parti'nin 27 Ağustos'ta yeni genel başkan seçmek için kongre yapacağını açıkladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, görevini 28 Ağustos'ta Başbakan Erdoğan'a devredecek.

İşte Çelik'in yaptığı açıklamadan satır başları:

Toplantı halen devam ediyor. Basın toplantısını, toplantı bitmeden öne almak durumundayım.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin hayırlı olmasını diliyorum. Halkımız iradesini ortaya koydu. Biz katılımın daha yüksek olmasını isterdik. Düşük kalmasının bazı sebepleri var. bizce en önemli sebeplerinden birisi Ağustos ayı rehavet ayıdır, tatil ayıdır. Hareketliliğin en yüksek düzeyde olduğu aylardan birisidir. Doğu güneydoğuda pamuk toplamaya gider, Karadeniz'de çay toplamaya gider. Memleketteki köylerine gittiler. Yurtdışını zaten ifade etmiyorum. Bununla ilgili gerekli değerlendirmeler yapıldı. Yine büyükşehirlerde inşaatlarda çalışmak üzere çalışmak durumunda olanlar var.

Biz yüzde 89-90'lık katılım oranlarına alışık olduğumuz için bu bize düşük geliyor ama yüzde 70 ve üstünün normal kabul edilmesi gerekiyor. Aşağı yukarı sonuçlar netleşti. Sayın Başbakanımız yüzde 52'ye yakın bir oy aldı, İhsanoğlu 38,4, Demirtaş da 9,8 gibi bir oy aldı. Ben hayırlara veslie olmasını diliyorum. Seçim bitti bir başka tartışma var.

GÖREVİ MAZBATASINI ALDIKTAN SONRA SONA ERECEK

"Başbakan'ın Genel Başkanlığı, 28 Ağustos'ta TBMM'de kendisine mazbatası takdim edilip yemin ettikten sonra sona erecek. Göreve başlama esastır. Bu süre içerisinde mevcut Cumhurbaşkanı, mevcut bütün yetkilerini kullanır ama Sayın Başbakan, cumhurbaşkanlığının hiçbir yetkisini kullanamaz. Seçilmiş olmasına rağmen resmen göreve başlamadığı, mazbatasını almadığı için böyle bir yetkiyi kullanamaz."

OLAĞANÜST KONGRE

(AK Parti Olağanüstü Kongre tarihi) "Bu tarih Sayın Gül'ün gelmesiyle ilgili değil Başbakan'ın gitmesiyle ilgilidir."

TEK İSİMDE UZLAŞACAĞIZ

''Biz bu MKYK'da isimlendirme meselesi üzerinde durmadık. Sayın Başbakan bu süreçte bütün MYK ve MKYK üyeleriyle, milletvekili arkadaşlarımızla, gerekli gördüğü camiamızın diğer yetkilileriyle istişarelerde bulunacak. Tekrar, ortak akılla biz bir isim üzerinde anlaşacağız ve büyük kongreye bu isimle gideceğiz.''

GENEL BAŞKAN BAŞBAKAN AYRI OLMAYACAK

"Seçilecek kişi hem başbakan hem genel başkan olacak, yani genel başkan ayrı, başbakan ayrı olmayacak."

ANAYASA VE YASALARDAN KAYNAKLANMAYAN YETKİ ASLA KULLANILMAYACAKTIR

''Şunun herkes bence farkındadır ve bir kez daha buradan teyit etmek isterim. Sayın Başbakan, Anayasa'nın kendisine, Anayasa'dan ve yasalardan kaynaklanmayan bir yetkiyi asla kullanmayacaktır.''

ABDULLAH GÜL'ÜN PARTİYE DÖNÜŞÜ

Çelik, "Sayın Abdullah Gül'ün partiye dönmesi kadar normal bir şey olamaz. MHP'ye CHP'ye dönmesini bekleyen var mı içinizde? Sayın Abdullah Gül, bu partinin kurucularındandır" diye konuştu.

Çelik şöyle devam etti: 58'nci hükümetin başbakanıdır, dışişleri bakanı ve başbakan yardımcısıdır. Sonra da cumhurbaşkanıdır. Biz sayın Abdullah Gül'e, yeni seçtiğimiz başbakanımıza, konumlarından ziyade, onlara ağabeylerimiz gözüyle bakıyoruz. Sayın Abdullah Gül ile Başbakan arasında birileri bir çatışma bekleyebilir. Onların da hevesleri kursağında kalacak. Bizim şu anda eski bir Meclis Başkanımız ki, Meclis başkanı Türkiye'nin ikinci adamıdır. Sayın Bülent Arınç eski Meclis başkanıdır. Ben 7 yıl bakanlık yaptım ve şu an başbakan yardımcısıyım. Konumlar önemli değil. Sayın Gül partiye dönmek istediği zaman, başımızın üzerinde yeri var. Biz onu hasretle kucaklamaya hazırız.