Mahir Ünal, AK Parti İl Başkanlığı'nca Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''Siyaset Akademisi ve Yerel Yönetimler 2'' programında ilk dersi verdi. Ünal, burada yaptığı konuşmada, Siyaset Akademisi'nin ilk başladığı günden itibaren Türkiye'de çok büyük bir fark oluşturduğunu ifade etti.
     ''Siyaset kurumu bir ülkede sorun çözmüyorsa, eğer siyaset kurumu bir üst disiplin kurulu haline gelmediyse, o ülkede çok ciddi sorunlar olacaktır'' diyen Ünal, 10 yıl önceki siyaset kurumunun hali ile bugünkü siyaset kurumu arasında çok ciddi farklılıklar olduğuna işaret etti.
     Siyaset yapanların siyasetin kavramlarını ve tarihini iyi bilmesi gerektiğini aktaran Ünal, ''Anayasanın ne anlama geldiğini bilmek lazım. Anayasanın devlet içerisinde yeri nedir- Devlet sisteminde anayasa neye karşılık gelir- Yada başkanlık sistemi ne demektir- Sistem değişikliği ile rejim değişikliği arasında nasıl bir fark vardır- Bunları çok iyi bilmek gerekir'' dedi.
     CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun başkanlık sistemi hakkında bilgisinin olmadığını savunan Ünal, şunları kaydetti:
     ''Bizim anamuhalefet o kadar cahil ki... Anamuhalefet partisi lideri diyor ki 'Parlamentosuz bir hükümete karşıyız.' Yani başkanlık sisteminin parlamentosuz bir sistem olduğunu düşünecek kadar konuya maalesef yabancılar.''
     Atatürk'ün anayasanını darbecilerin değiştirdiğini savunan Ünal, şöyle davam etti:
     ''1921 ve 1924 anayasasına 'Atatürk anayasası' diyebilir miyiz- Diyemeyiz. Şimdi anayasayı değiştirmek istediğimiz zaman 'Atam anayasana dokundurmayız' diye kıyameti koparıyorlar. Halbuki Atatürk'ün anayasasını kim değiştirdi- Darbeciler değiştirdi. Peki darbecilerin 1960'ta değiştirdiği anayasayla Atatürk'ün 1924'te o dönemde hazırlanan anayasa arasında nasıl bir fark vardı- Çok temel bir fark vardı. 1924 Anayasası'nda egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Bunu hiç tartışmaz. Egemenliği bizzat millete teslim eder. Peki 1961 Anayasası ne yapar- 1961 Anayasası egemenliği alır. Kime verir- Anayasal kurumlara verir. 'Millet adına şu şu kurumlar tarafından kullanılır' der. Bu, Türkiye'de vesayetin başlamasıdır. Çok net bir şekilde askeri ve yargı vesayetinin başlamasına kapı açar.''
     AK Parti İl Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ta Siyaset Akademisi'nin gençlere önemli bilgi ve birikimler kattığını dile getirdi.
     Programa, Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, Belediye Başkanı Mustafa Poyraz ile diğer ilgililer katıldı.