Ünal, Elbistan İlçe Teşkilatı tarafından parti binasında düzenlenen bayramlaşma töreninde, tüm dünyaya barış ve huzur gelmesi için dua ettiklerini belirtti.
Türkiye'nin çevresine bakıldığında komşularda ciddi sıkıntılar yaşandığına işaret eden Ünal, Yunanistan'da insanların yokluk içinde kaldığını ve bankalardan para çekme limitlerinin 60 avroya kadar düştüğünü anımsattı.

Yunanistan'ın Türk ve Bulgar parası kullanmaya başladığını söyleyen Ünal,  tüm bu olanlara bakıldığında Türkiye'nin bir insanlık ve  istikrar adası halinde, sakin ve güvenli bir şekilde yoluna devam ettiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"7 Haziran seçimleri sonrasında yeni bir döneme geçildi. Şu an koalisyon görüşmeleri yapılıyor. Hükümet kurma çalışmaları sürdürülüyor. Seçimden önce hatırlarsanız dolaştığımız her yerde vatandaşımıza koalisyonun geçmişte oluşturduğu sıkıntıları anlattık ama seçmen böyle uygun gördü. Şimdi görüşmeleri yürütüyoruz. AK Parti olduğu sürece Türkiye'nin hükümetsiz kalması, istikrarsızlık ya da belirsizlik ortamında olması söz konusu olmayacaktır. Diğer siyasi partilerin sorumluluk üstlenmesi noktasında baktığımızda hala sorumluluklarını üstlenmediklerini görüyorsunuz. Ne kadar keyifli ve kolay. Muhalefette kalmak ne kadar konforlu ve rahat bir şey, sorumluluk almıyorsunuz. Sabah kalkıyorsunuz ağzınıza geleni sayıyorsunuz. Parti genel merkezinde, genel başkan ve partinin üst düzey yetkilileri akşama kadar konuşacaksınız, il ve ilçe başkanlarınız ağzına geleni konuşacak. Hiçbir sorumluluk, risk almayacaksınız. Sorunları çözmek için kafa yormayacaksınız. Sorun çözmek için risk ve sorumluluk alanlara ağzınıza geleni sayacaksınız. Sonra diyeceksiniz ki 'ben siyaset yapıyorum'. Böyle siyaset mi olur? Sorumluluk almayan, risk alınmayan işe siz siyaset diyeceksiniz. Ne diyorlar şimdi. 'Biz muhalefette kalmak istiyoruz. Sorumluluk almayız'. Niye? Bu muhalefet olmanın konforundan vazgeçmek istemiyoruz demektir. Sen sorumluluk almayacaksın ama seçmen de sana sandıkta sorumluluk vermiş. O sorumluluğu da görmezden geleceksin. Bunun adı siyaset değil." 

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı başkan yaptırmamak için tüm enerji ve çabasını ortaya koyduğunu dile getiren Ünal, PKK'ya neden silah bırakma çağrısı yapmadığı sorulduğunda çağrıyı Öcalan'ın yapması gerektiği cevabını verdiğine işaret ederek, "Peki sen sorumluluk almayacaksan niye siyaset yapıyorsun? 'Recep Tayyip Erdoğan'ı başkan yaptırmayacağım' demeyi biliyorsun. İş silah bıraktırmaya gelince niye sorumluluk almıyorsun ya İmralı'ya ya Kandile atıyorsun. Siyaset yapmak irade, risk ve sorumluluk işidir" diye konuştu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de koalisyon ortaklığı teklifine "muhalefette kalacağım" cevabı verdiğini ifade eden Ünal, onun da risk ve sorumluluk almayarak elini taşın altına koymadığını aktardı.

Bahçeli'nin, "Çözüm sürecinde siz diğerleriyle beraberdiniz, siz devam edin" dediğini dile getiren Ünal, şöyle devam etti:

"Süreçle ilgili senin bir önerin varsa bu meselenin nasıl çözüleceği konusunda bir fikrin varsa gel, hükümet ortağı ol. Önerini, çözümünü, bu konudaki katkını ortaya koy. Hayır, ben muhalefette kalacağım. İktidar olmaya, risk almaya dönük bir formülünüz yoktu da o zaman AK Parti'yi iktidardan indirmek için niye bu kadar çaba sarf ettiniz. AK Parti'nin iktidar olmamasını başardınız. Şimdi ne yapacaksınız. Sorumluluk almıyorsunuz. AK Parti tekrardan iktidar olsun. Biz 13 yıldan beri iktidar olmak için değil bu millete hizmet etmek için mücadele ediyoruz. İktidar olabilmek için yola çıkarsanız işin hizmet kısmını unutabilirsiniz. Hizmet etmek, hizmetkar olmak için yola çıkar, bunun için iktidarı ister ve iktidarı bir araç olarak kullanırsanız ülkede aç ve açıkta kimseyi bırakmazsınız."

Konuşmaların ardından Ünal ve beraberindekiler, Kaymakamlık tarafından Ramazan Bayramı dolayısıyla düzenlenen törene katıldı.