AK Parti'den Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday olan Galip Ensarioğlu, Türkiye'de Kürtler'in yaşadığı bölgenin Kürdistan olduğunu, bu tanımlamanın bir ırkın yaşadığı coğrafi bir bölgeyi ifade ettiğini söyledi. 

Ensarioğlu, Türkiye Kürdistan'ı ifadesinin ise yanlış anlaşılabileceğini anlattı, Kürdistan ifadesinin birinci Meclis'te bizzat Atatürk tarafından kullanıldığını söyledi.

AK Parti'nin Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı olan AK Parti Milletvekili Galip Ensarioğlu, katıldığı bir televizyon programında soruları cevapladı. Programda Doğu ve Güneydoğu'da Kürtler'in yaşadığını ve bu bölgenin Kürdistan olduğunu söyleyen Ensarioğlu, bu ifadenin bölünmeyi çağrıştırmadığını söyledi. İşte Ensarioğlu'nun o sözleri;

"Tanımların hangi amaçla kullandığımız önemlidir. Kürdistan terimi özellikle Kuzey Irak diye bir şey ifade ettik ki Irak Anayasası'nda böyle bir tanım yok. Bakın Türkiye Kürdistan'ı ayrı bir şey. Doğu ve Güneydoğu'nun coğrafik olarak, Kürtler'in yaşadığı yere Kürdistan denir. Bundan hiçbir sıkıntı yok. İran'da Kürtler'in yaşadığı bölgeye Kürdistan denir. Anayasa'da yeri vardır ve böyle tanımlanır İran'da.

"BİZATİHİ ERDOĞAN KULLANMIŞTIR"

Kürtler'in yaşadığı bölgenin ismi Kürdistan'dır. Birinci Meclis'te Kürdistan vardır, Lazistan vardır. Bu sözleri bizatihi Atatürk kullanmıştır. Kürtler'in her yaşadığı bölgeye Kürdistan demekten imtina etmem, çekinmem. Ben kendimde Kürdüm ve orada yaşıyorum. 

Türkiye Kürdistan'ı farklı algılanabilir. Yani dört parçanın ileride birleşebileceği, burada bağımsız bir devlet kurulacağı gibi bir çağırışıma neden olabilir. Bu bir ırkın yaşadığı bölgeyi ifade eder. Bu bölünmeyi çağrıştıran, bir ifade de değildir. "