HDP ve Selahattin Demirtaş'a yönelik eleştirilerde bulunan Ünal, "HDP siyasi akılla mı hareket edecek, örgüt aklıyla mı hareket edecek? Kürsüye çıkıp, 'Seni başkan yaptırmayacağız' diyen akıl PKK'ya dönüp 'Seni savaştırmayacağız' niye demiyor? HDP'nin örgütle arasına kesin bir çizgi koyması gerekir. "dedi.
 Ünal konuşmasını şöyle sürdürdü:

"DAĞA ÇIKARILAN ÇOCUKLARLA İLGİLİ GİRİŞİMDE BULUNABİLİYOR MU?"
HDP siyasi akılla mı hareket edecek, örgüt aklıyla mı hareket edecek? HDP'nin şunu söylemesi gerekir; 'Biz bölgede kamu düzenini devlet olarak sağlayamayacak mıyız?. Haraç alınmasına, insanlara baskı yapılmasına, askere saldırıya seyirci kalınmasını mı bekliyor HDP?
Devlet, İmralı ile çözüm sürecini konuştu, tüm yollar kullanıldı. HDP vicdani ret ile ilgili kanun teklifi verdi. Peki zorla dağa çıkarılan çocuklarla ilgili girişimde bulunabiliyor mu? Çözüm sürecini başlatan biziz. Çözüm sürecinin hedefi silahsızlanmaydı ama dışarı çıkmadılar. HDP'nin öncelikle kendi iradesine sahip çıkması silahla arasına mesafe koyması, siyaset aklı ile hareket etmesi gerekir.

"TERÖR ÖRGÜTÜ SİLAHLARI BIRAKSIN, OTURUP ÇÖZÜMÜ KONUŞALIM"
Siz eylemleri yapacaksınız sonra 'Silahlar sussun' diyeceksiniz. HDP örgütü ve örgüt mensuplarını özgürlük savaşçısı olarak mı, şiddet unsurları olarak mı görüyor? Terör örgütü önce silahını bıraksın, sınır dışına çekilsin biz oturup çözümü konuşalım. Öcalan'la bugüne kadar yapılan görüşmeler neticesinde Kandil Öcalan'ın silahlar bırakılsın beyanını kaç defa itibarsızlaştırdı? Mektup açık ve net. Kandil, Öcalan'ın mesajlarını itibarsızlaştırmaktan başka ne yaptı? Sözde mahkemeleri, haraca bağlamalar, tehditler bunlarla ilgili çözüm süreci devam ederken bunlara son verin dedik. Hızlı şekilde silahlı unsurlarınız sınır dışına çekilsin dedik.

"HDP'NİN ÖRGÜTLE ARASINA KESİN ÇİZGİ KOYMASI GEREKİR"
Kürsüye çıkıp, "Seni başkan yaptırmayacağız" diyen akıl PKK'ya dönüp "Seni savaştırmayacağız" niye demiyor? HDP'nin örgütle arasına kesin bir çizgi koyması gerekir.