Kaplan, “Sapana dört sene ceza, dört sene. Alın size, Hükûmet, devletin güvenliği”¦ Sizin Hükûmet kuş mudur korkuyor Sayın Akdoğan? Kuş mudur Hükûmetiniz?” diye seslendi. Başbakan Yalçın Akdoğan ise, “Hükümet kuş değil ama koyunda değil.” cevabını verdi. Bunun üzerine söz alan Kaplan ise, “Hükümet bize en küçük eleştiride muhalefete tehdit ediyorsunuz, biz koyun değiliz, siz Akkurt musunuz sayın akdoğan, Akkurt musunuz, Akkurt mu olmak istiyorsunuz. Barış süreci bu dille yürümez. Çok açık söylüyorum siz koyun değil, şu politikalarınız Akkurt politikalarıdır.” diye karşılık verdi.

TBMM Genel Kurulu'nda bütçe görüşmelerine devam edildi. Bütçe görüşmelerinin ikinci gününde RTÜK, BYEGM, Hazine Müsteşarlığı, BDDK, SPK, AFAD Başkanlığı, TİKA, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu bütçelerinin görüşülüyor. Birleşimi TBMM Başkanvekili Meral Akşener yönetiyor. 

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan bütçe üzerine konuşmasında, "Güvenlik paketi ya, Gezi'de, Kobani'de, nerede, vurduğunu vurursun, vuranı korursun, davasını sürgüne gönderirsin. Aha, böyle bir tane sapana dört sene ceza, dört sene. Tabanca, bir sene. Tabancanın cezası bir sene arkadaşlar, bunun cezası dört sene. Alın size, Hükûmet, devletin güvenliği”¦ Sizin Hükûmet kuş mudur korkuyor Sayın Akdoğan? Kuş mudur Hükûmetiniz?" diye sordu. 

Bütçe ile ilgili partileri adına milletvekilleri konuşmalarını yaptıktan sonra Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan bütçe üzerine açıklamalarda bulundu. 

Yalçın Akdoğan, bütçe görüşmeleri sırasında güvenlik paketi ile eleştirilerini dile getirirken hükümete ”˜Bir tane sapana dört sene ceza, dört sene. Tabanca, bir sene. Tabancanın cezası bir sene arkadaşlar, bunun cezası dört sene. Alın size, Hükûmet, devletin güvenliği”¦ Sizin Hükûmet kuş mudur korkuyor Sayın Akdoğan? Kuş mudur Hükûmetiniz?” diye seslenmesi üzerine cevap verdi. 

Bir milletvekilinin hükümet kuş mu diye bir soru sorduğunu belirten Akdoğan, “Hükümet kuş değil ama koyunda değil. Hiçbir vatandaşımızı, tek bir vatandaşımızı hiçbir kesimi hiçbir örgüte biz ezdirmeyiz. Bunun adı ne olursa olsun. Mağdur kim olursa olsun. Bu yüzden kamu düzenliği konusunda ne yapılması gerekiyorsa bu yapılacaktır. Demokrasi ve hukuk içinde, geri adım atmadan. Ayrıca çelik çomak oyunu oynanmıyor. Bir sürü insan hayatını kaybetti. Konu cansa insanların hayatını kaybetmesi ise burada daha ciddi olmak gerektiğini düşünüyorum. Bu molotofun cezası daha fazla birileri gidip bomba mı kullansın. Bomba kullanacaklar falan diye bir takım laflar ediliyor. Bu sıralar ben bunu çok duyuyorum. Bu bir espri ise böyle bir espri olmaz. Bir tehdit ise buda yanlıştır. Biz bu tehditlere pabuç bırakmayız.” şeklinde konuştu. 

Bu konuşmasının ardından HDP Milletvekili Hasip Kaplan söz istedi. Bu ülkede çok acı olaylar yaşandığını belirten Kaplan, “30 yıl. Ama yakın zamanda çok acı olaylar yaşandı. Gezi olaylarında. İnsanların kafasında gaz kapsülleri patlatıldı. 6-7 Ekim olaylarında 36 tane insanımızı tek tek sayarım polis, jandarma, korucu, milis ve şey tarafından öldürüldü. Hükümetin görevi hukuku işletmektir. Polisiyle, devletiyle ve yargısıyla gereğini yapmaktır. Eğer 36 kişi için hiçbir işlem yapmamışsa hükümet burada muhalefetin eleştirme hakkı var. Getirdiğiniz güvenlik paketi ile sıkı yönetim olağan üstü hal yetkileri istiyorsunuz. Bu anayasa değişikliği gerektirir. Siz ülkede hiçbir şey yokken biz barış için müzakere sürecinde iken siz bu ülkede savaş hali uygulaması getirmek istiyorsunuz.” açıklamasında bulundu. 

Bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın TOBB'un programında ”˜Paralel faili meçhul cinayetler işlemiştir biliyoruz' diye bir açıklama yaptığını kaydeden Kaplan, “Hükümet biliyorsa faili meçhul cinayetler biliniyorsa ortaya çıkarırsınız. Kimse bu faili meçhul cinayetleri. Çıkarma göreviniz vardır. Bakın hükümet bize en küçük eleştiride muhalefette tehdit ediyorsunuz biz koyun değiliz, siz Akkurt musunuz sayın akdoğan, Akkurt musunuz, Akkurt mu olmak istiyorsunuz. Barış süreci bu dille yürümez. Sizin dilinizi çözüm sürecinde daha dikkatli kullanmanız gerekiyor. Çok açık söylüyorum siz koyun değil, şu politikalarınız Akkurt politikalarıdır. Bu tehlikelidir. Bu güvenlik paketi bu yargı paketi, şüpheli vatandaş, bir sapana 4 sene ceza, muhalefet sesini çıkardı mı gaz bombası, TOMA, sonra gelip tehdit mi ediyorsunuz. Tehdit etmiyoruz burada doğruları konuşuyoruz.” şeklinde konuştu.