Almanya Kültürler Konseyi (IR) ve Müslümanlar Koordinasyon Kurulu (KRM), Paris’te yaşanan terör saldırılarını toplumu bölüp ayrıştırmaması için omuz omuza verdi. Kolları sıvayan IR ve KRM, 16-29 Mart arasındaki Birleşmiş Milletler (BM) Irkçılıkla Mücadele Haftası’nı dolu dolu geçirecek. Söz konusu iki kurum, 20 ve 27 Mart’a denk gelen cuma namazlarına Almanları da davet edecek. Belediye başkanları cuma namazlarına katılarak konuşma yapacak. Çalışmalar Alman Kültürler Konseyi ve İslami çatı kuruluşu KRM ortak bir açıklamayla duyurdu.

“Birlikteliği güçlendirmek – Belediye başkanları camilere davet edilecek” başlıklı açıklamayı Almanya Kültürler Konseyi (IR) Başkanı Dr. Jürgen Micksch ve KRM Sözcüsü Erol Pürlü yaptı. “Paris’teki vahşi terör saldırıları demokrasi ve insan haklarına yapılmıştır.” denilen açıklamada, “Şimdi toplumsal birlikteliği güçlendirme zamanı. Pegida gibi aşırı sağcı, ırkçı grupların saldırıları kendi hedefleri doğrultusunda enstrümanlaştırmaları ve toplumu bölmeleri engellenmeli.” vurgusu yapıldı.

Terör olaylarının Avrupa’da Müslümanların dışlanması, ret edilmesini arttırabileceğinden endişe edildiği hatırlatılan açıklamada, “Müslümanların dışlanmalarında artışın önüne geçilmesi için ortak inisiyatifler, etkinlikler ve buluşup konuşmalar önemlidir” denildi. Uluslararası Irkçılıkla Mücadele Haftası’nda tüm toplumu Cuma namazında camilere davet eden KRM Sözcüsü Erol Pürlü, “KRM, kamuoyunu, 20 ve 27 Mart 2015’te, camilerdeki Cuma namazlarına katılmaya, camilere gelmeye davet ediyor.

Belediye başkanlarını, öğle saatlerindeki Cuma namazlarına katkı ve orada Irkçılıkla Mücadele Haftası bağlamında konuşma yapmak için davet ediyoruz” dedi. Bunun önemli bir sinyal olacağının altını çizen Pürlü, “Buradan bir birimize bağlılık yönünde bir sinyal verilebilir. Bu çok aciliyeti olan bir konudur. Çünkü birçok Müslüman kendini güvende hissetmiyor” dedi. Pürlü, kendisinin ise 20 Mart Cuma günü, BM Irkçılıkla Mücadele Elçisi Fritz Pleitgen ile birlikte Bergisch-Gladbach’taki Cuma namazına katılacağını bildirdi.

HERKESİ IRKÇILIKLA MÜCADELE ETKİNLİKLERİ YAPMAYA DAVET EDİYORUZ

Öte yandan KRM ve IR, buradan hareketle herkesi Irkçılıkla Mücadele Haftası’nda, ırkçılığın nasıl aşılabileceği yönünde etkinlikler yapmaya davet etti. Açıklamada, “Yapılacak etkinlikler mümkün olduğunca Müslümanlar, mülteciler, Romanlar ve diğer azınlıklar dahil edilerek birlikte yapılmalı.” denildi. Diyalogların önemine dikkat çeken IR Başkanı Dr. Jürgen Micksch, “Direk buluşma ve konuşmalar önyargıları en güzel şekilde ortadan kaldırabilir. Kültürler Konseyi böylesi etkinlikleri, her seferinde 300 Euro’ya kadar destekliyor.

Bunu ise Robert Bosch Vakfı ve Buhmann Vakfı’nın desteği sağlıyor. Medyaya da bu konuyu haberleştirmelerini rica ediyoruz. Bu şekilde toplumun dayanışması ve birlikteliğinin güçlendirilmesine katkı yapılabilir.” dedi. IR ayrıca dini cemaatler, sendikalar, firmalar, okullar, spor dernekleri, siyasi partiler, itfaiye ve diğer kurumlara da aktif olma çağrısı yaptı.