Bakan Eroğlu, Kahramanmaraş'taki temasları kapsamında DSİ 20. Bölge Müdürlüğü Cumhuriyet Salonu'nda düzenlenen Koordinasyon Kurulu toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'deki endüstriyel odun üretiminin geçmişe göre 4-5 misli arttığını ifade etti.
     Yıl sonu itibariyle 14 milyon metreküp odun üretilecek seviyeye geleceklerini vurgulayan Eroğlu, şunları kaydetti:
     ''Endüstriyel orman ürünleri lamine, sunta ve mobilya sanayinde kullanılmaktadır. Türkiye'de bu konuda çok ciddi fabrikalar bulunuyor. Sadece odun üretimi değil, şu anda biz bütün ormanlarımızda odun dışı ürünler dediğimiz tıbbi aromatik bitkiler ya da şifalı bitkiler gibi kekikten ada çayına defneden ceviz ve bademe kadar büyük bir seferberlik yapıyoruz. Geçmişte çam gibi ürünler dikilirdi. Şimdi bozuk orman alanlarına ceviz, badem, dut ve fıstık çamı gibi bir takım gelir getirici bilhassa köylüye gelir getirici onun ekonomik seviyesini yükselten ürünler dikiyoruz. Bu da çok büyük fayda sağlıyor. Ormanlardan yeteri kadar gelir temin ediliyor ve bu giderek artıyor.''
     Bakan Eroğlu, odun dışı ürünlerden bu yıl 280 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını ve ''Ceviz Eylem Planı'yla birlikte Türkiye'yi cevizde lider yapmayı hedeflediklerini belirtti.
     Türkiye'de 107 adet bal ormanı kurduklarını hatırlatan Eroğlu, ''Eskiden arı kovanlarının ormanlara koyulması yasaktı. Şimdi biz kovanların ormanlara yerleşmesine müsaade ettik. Organik bal üretimi için bal ormanları kurduk. Türkiye bal üretiminde 5. sıradan ikinci sıraya yükseldi. Bal üretiminde dünyada birinci sırayı hedefliyoruz. Çünkü ekonomiye çok büyük katkısı var'' diye konuştu.
    
     -Orman yangınlarıyla mücadele
    
     Orman teşkilatının özellikle Suriye sınırında meydana gelen yangınlara çok hızlı davrandığını belirten Eroğlu, ''Son 10 yılda Portekiz, İspanya, Fransa, İtalya ve Yunanistan gibi Akdeniz ülkelerde 200-300 bin hektarlık alan yanarken bizde 8 bin 500 hektarlık alan yandı. Türkiye orman yangınlarıyla mücadelede son derece başarılıdır. Dünyada en başarılı ülkelerden birisidir. Her yıl 500 bin hektarlık alanda ağaçlandırma, orman ıslahı ve erozyon kontrol çalışması yapıyoruz'' ifadelerini kullandı.
     Yanan orman alanlarının bir başka maksatla tahsisinin mümkün olmadığını vurgulayan Eroğlu, bunun bir anayasal hüküm olduğunu, yanan alanları en geç 1 yıl içerisinde tekrar ağaçlandırdıklarını dile getirdi.
     Hazırladıkları ''Yanan Alanların Rehabilitasyonu ve Yangına Dirençli Ormanlar Tesis Projesi''nin (YARDOP) dünyada ilk olduğuna işaret eden Bakan Eroğlu, proje kapsamına yangına dayanıklı yapraklı türler diktiklerini söyledi.
     Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne Akdeniz içerisinde döşenecek ''Askıdaki Boru Hattı ile Su İletimi Projesi''yle ilgili değerlendirmede bulunan Eroğlu, ''Kıbrıs'ı gönül bağı ve bir boru hattıyla yavru vatana bağlıyoruz'' diye konuştu.
    
     -Bakanın programına düğün sürprizi-
    
     Bu arada, toplantının yapıldığı DSİ 20. Bölge Müdürlüğü Cumhuriyet Salonu'nda aynı saatlerde düğün merasimi olunca düğün sahipleri kısa süreli şaşkınlık yaşadı. Durumun bildirilmesi üzerine Bakan Eroğlu toplantıyı kısa tutarak düğün sahiplerinin salona alınmasını istedi. Damat Ali Yerli'nin babası Mevlüt Yerli ile tokalaşan Bakan Eroğlu, ''Evlilik çok önemlidir. Ama gelin ve damattan bir söz alacaksın. Başbakanımızın 3 çocuk sözünü alacaksın'' diye konuştu. Gelinin babası Mehmet Yerli ile de görüşen Bakan Eroğlu, babanın ''altın takacak mısın-'' sorusu üzerine ''takarız'' dedi. Bakan Eroğlu, ailelere düğünlerinin hayırlı olması temennisinde bulundu.
     Geceyi Kahramanmaraş'ta geçirecek Bakan Eroğlu, yarın Kilis'e gidecek.