Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş Bakanlar Kurulu sonrası basın toplantısında çok önemli açıklamalar yaptı.

Kurtulmuş Cumhuriyet gazetesi yazarlarına yönelik operasyondan idam cezasına, Başkanlık Sistemi tartışmasından Gülen'in iadesine kadar dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

"Güvenlik tedbirleri etkin bir şekilde uygulanacak. 10 bin özel harekatçı ve 5 bin korucu alımı için adım atılacak. Fırat Kalkanı operasyonu 69. gününde. Türkiye hedeflerini birer birer gerçekleştirerek güvenli bölgenin oluşması için adımlarını atmaktadır.

İlgili bütün ülkelerle de diplomasi yürütülüyor. ÖSO destekleniyor ve Türkiye'nin stratejik hedeflerine ulaşmasına çalışılıyor. Münbiç PYD'den temizlenecek, bunun için ÖSO'ya gerekli destek verilecek.

Musul Operasyonu

Musul operasyonu planlandığı şekilde devam ediyor. Türkiye'nin hassasiyetleri açık ve ortadadır. Türkiye operasyonu yakından takip ediyor. Musul operasyonunda halkın bu işin esası olması ve Musul'un esas statüsünün korunması asıl amaç olmalı.
Ninova Muhafızları ve peşmerge operasyonunun içindedir. Haşdi Şabi operasyonun içerisinde değildir. Haşdi Şabi'nin Musul'a girmesi önlenecektir.

FETÖ lideri Gülen’in iadesi

Israrlı talebimiz FETÖ'nün iade edilmesi. Bunun için geçici tutuklanmasını istedik. Hala ABD'den kendi network'ünü kullanabilecek elemanlarına mesajlarını iletebilecek güçtedir. Adalet Bakanlığı düzeyinde ilk temas sağlandı. Bu bir süreç. Yarın sabah FETÖ'yü iade etmeleri ya da geçici tutuklama kararı vermeleri beklenmiyor ama süreç hızlandı. Sayın Bozdağ'un ziyareti aradaki ilişkileri daha net bir hale getirdi. FETÖ'nün iadesi ya da geçici tutuklanma sürecini hızlandırdığını ifade edebilirim. İade ya da geçici tutuklama sürecinde oldukça önemli bir adım atıldı.

Hangi PKK'lı yönetici yakalandı?

Geçtiğimiz günlerde PKK operasyonlarında önemli bir isim açıklandı. İfadesinde çok sayıda bilginin ortaya çıktığını anlıyoruz. Neleri söylüyor, bunları kamuoyuyla paylaşmak doğru olmaz. Ama önemli bir kişi olduğunu söyleyebiliriz. Açıklamalarının Kışanak'ın yargı süreciyle bir alakası yoktur.

Cumhuriyet Gazetesi’ne operasyon

Cumhuriyet gazetesinin yazar kadrosuna yönelik bir operasyon değil. Cumhuriyet gazetesine ve imtiyaz sahibi olan vakfa ilişkin savcılıkça başlatılan bir soruşturma var. Tüzel kişiliğe yönelik bir soruşturmadır, ağustos ayında başlatılmıştır. Dün itibariyle arama, el koyma ve gözaltı kararı verilmiştir. İlgili kişilerle ilgili bu işlemler başlatılmıştır. Devam eden bir hukuki süreç var. Bizim siyaset olarak bir söz söylememiz mümkün değil.

İdam cezası geri gelecek mi?

İdam tartışması sadece cumhurbaşkanımız söyledi diye gündeme geldi değil. Bir kalkışmadan bahsediyoruz. Bizler siyasetçiyiz, milletimizin büyük çoğunluğu idamdan bahsediyor. Siyaset kamuoyunun taleplerini yok sayamaz. Sayın cumhurbaşkanımız da halkın taleplerine göre açıklama yapmıştır. Biz de AK Parti olarak bunları aramızda değerlendiriyoruz. İdam kararının getirilmesi konusunda anayasa değişikliği yapacak güce sahip değiliz. Bir talep var ve bunları değerlendirmek durumunda olan bir siyaset var. Dünyanın birçok ülkesinde idam cezası olduğunu biliyoruz.

İstihbarat yeniden yapılanacak

İstihbaratın yeniden yapılandırılması çerçevesinde farklı çalışmalar var, zamanı geldiğinde Bakanlar Kurulu ve TBMM'nin gündemine gelecektir. Bu yeniden yapılandırma bir ihtiyaçtır.

Başkanlık Sistemi: MHP ve CHP’nin nasıl tavır takınacağı önemli

MHP'nin, CHP'nin nasıl tavır takınacağı, atacağımız adımların takvimini belirleme konusunda önemlidir. Bu bir müzakere süreci gerektirecektir. Diğer partilerin tavırlarını görmek durumundayız. 330'a ulaşmak için başka partilerin görüşlerini dinleriz. 367'yi bulsak bile millete gideriz. 330'un altında olursa o adım atılmaz. 330'u aştığımız anda düğmeye basar adımı atarız."