Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Afrika seyahati öncesinde havaalanında açıklama yaptı ve soruları yanıtladı.

İmralı'yla yapılan görüşmelere de değinen Başbakan Erdoğan, bir soru üzerine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "AK Parti'ye yeni bir kredi açıyoruz. Çözün sorunu" şeklindeki açıklamasını değerlendirdi.

Başbakan Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları:

Afrika ülkeleriyle ticaret hacmimizi 2015 itibariyle 50 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. 2005 yılında kıtada TİKA tarafından gerçekleştirilen yardım 3 milyon dolarken bu oran bugün 156 milyon dolara ulaştı. Hükümet dışı kuruluşlarımız da çok ciddi yardımlar sağladı. Bu yardımlar bölgede devam ediyor. Özellikle STK'ların yanında Türkiye-Afrika arasında gidiş gelişlerde ciddi artış var. THY ciddi atılımlar yaptı. 32 noktaya uçuş yapılıyor. Önümüzdeki dönemde İstanbul Afrika ülkeleri için dünyanın tüm ülkelerine kolay ulaşım sağlayacak bir konuma sahip olacak. Bu arada Gabon, Nijer, Senegal üçgeni içerisinde önemli bir ülke Mali. Burada çok ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Buradaki halkın kendi içinde yaşadığı sıkıntılar biz de rahatsız etmişti. Bu ziyarette oraya da uğramak istiyorduk ama daha sonra bunu telafi edeceğiz. Bu ziyaretimiz genel olarak Türkiye - Afrika ilişkilerine yarar sağlayacağını umuyorum.

SORU-CEVAP

Terörle mücadele ederiz, siyasetçilerle müzakere

Erdoğan, MİT- İmralı görüşmeleriyle ilgili soruya, "Bu yeni bir süreç değil. Bizim amacımız huzu, refahı sağlamaktır. Bu konuyla ilgili olarak olayınb izim açımızdan iki ayağı var. 1: Devlet 2: Siyaset ayağıdır. Bunu bilmeyen anlamayanlar var. Siyasetle, devleti yönetmekle inceliği ayırt edemeyen siyasetçiler de var. Biz bu inceliği koruyarak bir yol takip etmeye çalışıyoruz. Daha önce başladığımız bir süreci devam ettirme gayretindeyiz. Bu konuyla ilgili yurt dışı ve içinde daha önce hükümet ederken siyasetin esntrümanları vardır. Devletin mekanizması içindeki enstrümanlardır. Bunların en önemlisi istihbarattır. Hükümetin ayağıdır. İçeride ve dışarıda en iyi şekilde kullanır. Dünyanın heryerinde bu böyledir. Bizler de şu an da bu adımı attık, atacağız. Bu esnada gelişmeler var. Dikkat edilirse, bizler siyasetçi olarak böyle bir görüşme içinde olmadık, olmayacağız. Terörle mücadele eder, siyasetçilerle müzakere ederiz. Bu görüşmeleri yaparsınız, sonrada buna göre adım atarsınız. Daha önce Oslo vardı şu an gündemimizde yok. İleride olabilir mi, evet olabilir. Avrupa bölücü terörün siyasi ayağıdır. Kendi içinde. Şu anda İmralı'ya, dağa farklı yaklaşmaktadır. Bu hassasiyetleri iyi görecek olursak, burada ülkemizdeki gerek STK'lar ve medya el ele verirsek başarılı oluruz. Hala el ele vermiş değiliz. Ne medyadan, ne STK'lardan destek alıyoruz. Böyle terörle mücadele olmaz. Herkes üstüne düşeni yapmalı. Biz üstümüze düşeni yapıyoruz.

Kılıçdaroğlu'na: sen krediye muhtaçsın

Kendisi muhtac-ı himmet bir dede, nerde kaldı gayrıya himmet ede. Sen nereye kredi vereceksin, sen krediye muhtaçsın bir defa. Yenilen pehlivan güreşe doymazmış, bunlar doymuyor. Dürüst değil, dürüst olması lazım. Doğru olmayan, gerçek olmayan açıklamalar yapıyor. Konuyla ilgili daha önce ziyaretimize geldiler. O zaman şunu dediler: Şu an MHP kabul etmiyor. Biz de onların kabul etmemesi önemli değil. Gelin beraber yapalım bu işi. Hemen talimatı vereyim yapalım. Ama dürüst olması lazım. Öyle değil. Eğer dürüstsen samimiysen o ziyarette yanımda başbakan yardımcım, Ömer bey yanımdaydı, Mahir Ünal bey yanımdaydı. Üç arkadaşı görevlendirdim. Kendisi de görevlendirsin o arkadaşları. Hemen yapılması gerekeni beraber yapalım. İktidar bu adımları atmıyorsa konuşmaya hakkın var, iktidar sözleşmeyi yerine getiremiyorsa o zaman çıkar sözleşmeyi göster. Bu kadar açık konuşuyorum. Akif Hamzaçebi bu iş hemen olmaz, 3 ay müsade edin dediler. Ama 3 ayı devirdik. Yine sesleniyorum: Samimiysen versin üç arkadaşına talimatı, ben de üç arkadaşıma talimatı vereyim hemen bu çalışmayı yapalım" dedi.

"ÖCALAN'A EV HAPSİ SÖZ KONUSU DEĞİL" 

Başbakan ayrıca "Öcalan'a ev hapsi" tartışmalarına da son noktayı koydu. Erdoğan şöyle dedi: Öcalan'a ev hapsi gibi birşey söz konusu değil. AK Parti iktidarı sürecince bu olamaz. Bu süreçte provakatif eylemler olabilir, bunu bilip hazırlığınızı yapacaksınız.