Toplantıda sırasıyla Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Genel Sekreteri Hayrettin Güngör, Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz ve Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe birer konuşma yaparken, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü Belediye Hizmetleri Daire Başkanı Süleyman Elban da bir sunum yaptı.

SIKINTILAR PLANLAMA İLE AŞILACAK

Bilgilendirme Toplantısında konuşan Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, büyükşehir modelinin mutlaka sıkıntılarının olacağını ancak bu sıkıntıları iyi planlama ile aşacaklarını söyledi.

Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, büyükşehir statüsünün Kahramanmaraş'a katacağı değerlerden bahsetti. Başkan Poyraz, bu değerlerin yanı sıra olumsuzlukların da olacağına dikkat çekti. Kamuoyunun özellikle köylere götürülecek olan hizmetlerde aksama yaşanacağını düşündüğünü belirten Poyraz, bu toplantıda bu gibi düşüncelerin net bir şekilde cevaplandığını söyledi.

Kanun tasarısının içerisinde köylere götürülecek olan hizmetlerin ve ödeneklerin net bir şekilde belirtildiğine dikkat çeken Başkan Poyraz, buralara gidecek hizmetlerin de aksamaması için akıllı ve planlı bir şekilde hareket edileceğini söyledi.

MESELE PARA BAZINDA BAKMAMAK LAZIM

Başkan Poyraz, konuşmasında şu konulara değindi: “Bu işin içerisinde bir yerel yönetici olarak, başta bu yasanın oluşmasında emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. Bütün doğumlar sancılı olur, elbette bu yasa uygulamaya konulduğunda mutlaka bir takım sıkıntılar olacaktır. Bu uygulama ülkemizin geleceği açısından baktığımız zaman olmazsa olmazımızdı. Büyükşehir statüsüne girmemiş illerde birleşip nüfusunu artırıp büyükşehir olmak isteyeceklerdir. Meseleye sadece para bazında bakmamak lazım. Çünkü bütün mesela akıllı bir plan, iyi bir uygulamadır. Bizlerde Kahramanmaraş Belediyesini 10 yıl önce aldığımızda belediyemizin 30 milyon TL bütçesi vardı. Bugün Allah'a şükür Kahramanmaraş Belediyesinin bütçesi 200 milyon TL. Bu nedir? İyi bir planlama, iyi bir organizasyon iyi bir ekip çalışması sonucudur. Yani AK Parti hükümetine kadar, belediyeler de norm kadrolarında ve harcamalarında doğru düzgün bir denetleme olmazdı.”

“BELDELERİN DAHA İYİ HİZMET ALMASI SAĞLANACAK”

Merkeze bağlı beldelerin yeteri kadar hizmet almadığını belirten Poyraz, bu konuya Kavlaklı ve Karacasu beldelerini örnek göstererek şu şekilde devam etti: “Bu konuya daha fazla girmeden 2009 seçimleri öncesi, hemen yanımızda bulunan iki belediyeden örnek vermek istiyorum. Biri Karacasu, diğer Kavlaklı. Seçime girmeden 6 ay önce biz, İçişleri Bakanlığımızın desteğiyle Kavlaklı beldesinin durumunu belirterek bize bağlamak istedik. Burada bir takım sıkıntılar yaşadıktan sonra nihayet Danıştay karara bağladı. Kavlaklı sadece merkezimize 5 kilometre uzaklıkta. Burası belde olalı 20 yıl olmuş ama ne içme suyu var ne yolu ne de kanalizasyonu yok. Okul ve aile ile çocukların gideceği yeşil alan dahi yok. Burayı bize bağladık ve oradaki vatandaşlarımıza, sizi pişman etmeyeceğiz sözünü verdik ve bu sözümüzü tuttuk. İlk olarak içme suyumuzu oraya götürdük. Sonra, giriş yollarını yaptık. Ve daha sonrada yeşil alan ve kütüphane yaptık. İnşallah Milli Eğitimimizde okul yapacak. Özellikle şunu belirtmek istiyorum. Biz o kadar zengin bir ülke değiliz. Bizim israf edecek halimiz yok. Biz ayağa kalkarken paranın her kuruşunun kadrini kıymetini bileceğiz. Biz güçlü olursak etrafımızdakiler de güçlü olur. Güçlü olmaya mahkumuz, bu da yerelden başlar. Emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimi arz ediyorum.”

Toplantıya tüm belediyelerin başkanları, başkan yardımcıları, birim müdürleri ile il özel idare personelleri katıldı.