Bakan Ergün, Kahramanmaraş'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 93. yıl dönümü dolayısıyla Trabzon Caddesi'nde düzenlenen törene katıldı. Ergün, tören öncesi Vali Şükrü Kocatepe, Garnizon Komutanı Albay Kaan Kazaz ve Belediye Başkanı Mustafa Poyraz ile birlikte halkın bayramını kutladı.
     Bakan Ergün, burada yaptığı konuşmada, milli mücadele tarihinde ''Maraş bize mezar olmadan düşmana gülzar olmaz'' diyen bu şehrin ve insanlarının müstesna bir yeri olduğunu söyledi.
     ''Bugün Türkiye'nin her yerinde 'kahraman' denince aklımıza hemen Rıdvan Hoca gelir, Sütçü İmam gelir, Senem Ayşe gelir'' diyen Ergün, şunları kaydetti:
     ''Bu kahramanlar ve onlarla birlikte düşmana karşı duran, vatanı, bağımsızlığı, mukaddesatı uğruna canını dahi feda etmekten sakınmayan bütün Maraşlılar, nasıl bir millet olduğumuzu cümle aleme bir kere daha ilan etmişlerdir. Sütçü İmam'ın işgalcilere karşı sesini yükseltip 'Bugün namus günüdür' diyerek yaktığı meşale, istiklalimizin yolunu aydınlatmıştır. Bizim o meşalenin aydınlığına bugün de ihtiyacımız var, bizim o ruha, o gönül dünyasına, o fedakarlığa bugün de ihtiyacımız var. Maraş'ı Kahramanmaraş yapan, Urfa'yı Şanlıurfa yapan, Antep'i Gaziantep yapan o manevi birliğe, beraberliğe bugün daha çok ihtiyacımız var.''
     Ergün, Türkiye'nin son 10 yıl içerisinde çok önemli mesafeler aldığını aktararak, ''Ülkemiz, kayıp yıllarını önemli oranda telafi ederek gücünü ve önemini yeniden hatırlamıştır. Geçmişte istiklal mücadelesi veren bu ülke, bugün istikbal mücadelesi vermektedir. Geçmişte atalarımız hangi değerlere sarılarak istiklal mücadelesini sürdürdülerse bugün de aynı değerlere sarılmalıyız'' diye konuştu.
    
     -''1 milyar dolar Türkiye'nin hayır hasenatıdır''-
    
     Bakan Ergün, Türkiye'nin bugün 800 milyar dolar civarındaki bir milli gelire, 152 milyar doları aşan ihracata sahip olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:
     ''Hatırlarsanız 2001 krizi yaşandığında IMF'den '1 milyar dolar gelecek' diye bekler olmuştuk. Bu 1 milyar dolara muhtaçtık. Bugün 1 milyar dolar Türkiye'nin hayır hasenatıdır. 1 milyar dolar Türkiye'nin dünyanın neresinde bir problem varsa orasına yaptığı yardımların miktarıdır. 2002'de göreve geldiğimizde 23 milyar dolar IMF'ye borcumuz vardı. Şimdi IMF'ye mayıs ayı itibarıyla artık borcumuz kalmamış oluyor. IMF Türkiye'den 5 milyar dolar borç istemektedir. Evet bu gelişmeler Türkiye'nin 10 yıl içinde nasıl geliştiğini nasıl gücüne güç kattığını göstermektedir.''
     Ergün, Türkiye'nin geldiği noktanın yeterli olmadığını belirterek, ''Bu ülkenin insanın her alanda her şeyin en iyisine layıktır. Bugün toplum olarak 2023 yılında dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olmayı hedefliyoruz ve bu yolda ilerliyoruz. Türkiye kronikleşmiş sorunlarından kurtulduğunda ayağındaki prangaları bir bir çıkardığında dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olmaya her zaman adaydır. Güçlü bir Türkiye, bölgemizde yıllardır yaşanmakta olan acılara durmadan akan kana ve gözyaşına da son verecektir. Hatırlarsanız istiklal harbimizde dünyada sömürge altında kalan birçok ülkeye ve birçok mazlum millete ilham ve umut kaynağı olmuştuk'' dedi.
    
     -''Bu toprakların kaderini hep birlikte ördük''-
    
     Bakan Nihat Ergün, 10 yıldır bu ülkenin kronik sorunlarını, kangren olmaya yüz tutmuş sorunlarını çözmekle meşgul olduklarını vurguladı. Ekonomide, sosyal güvenlikte, ulaştırmada, emniyette, demokraside, dış politikada 40 yıl önce, 50 yıl önce çözülmesi gereken konularla uğraştıklarını ve uğraşmaya devam ettiklerini dile getiren Ergün, şunları anlattı:
     ''Türkiye, bu sorunlarını zamanında çözüme kavuşturabilmiş olsaydı bugün çok daha farklı bir yerde olacaktık. İşte 30 yıldır uğraşmış olduğumuz terörün ülkemizde ekonomik ve sosyal açıdan ne kadar büyük zararlara yol açtığını ne kadar insanı üzdüğünü ne kadar anneyi ağlattığı ortadadır. Türkiye'nin bu tür sorunlardan bir an önce kurtulması ve enerjisini çok daha verimli çok daha faydalı alanlara ayırması gerekiyor. Bizim çalışmamız gereken alanlar bilim alanıdır, teknolojidir, eğitimdir, demokrasidir, hukuktur. Ancak bu alanlarda atacağımı adımlar bizi ileriye doğru 2023 hedeflerine doğru taşıyacaktır.''
     Ergün, daha müreffeh bir ülke için herkesin birbirini anlaması ve birbirine daha çok sarılarak destek olması gerektiğine işaret eden Ergün, sözlerini şöyle tamamladı:
     ''Bizler bu topraklarını kaderini hep birlikte ördük. Bugün de hiç birimizin kaderi birbirinden bağımsız değildir. Bu ülke sorunlarını çözüme kavuşturacaksa dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olacaksa bunu 75 milyon vatandaşımızın her birinin emeği desteği, katkısı sayesinde, umudu heyecanı sayesinde başaracaktır. Daha fazla özgürlük daha fazla hukuk ve demokrasi bizim birliğimizi beraberliğimizi güçlendirecek olan yegane unsurdur. Milletinden korkmak, demokrasiden korkmak kardeşlikten korkmak bize yakışmaz.''