Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsmail Kahraman Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Geliştirme Vakfı meclis toplantısında konuştu.

Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları:

Rize'de kurulan üniversiteye Recep Tayyip Erdoğan ismini verdiğiniz için çok teşekkür ediyorum. Bunu özellikle belirtmek istiyorum.

Ben baba ocağı Rize'ye vefa borcumuzu ödemenin gayreti içindeyim.

Çocuklarımız okudukça daha cahilleşiyorsa burada bir yanlışlık var demektir.

Üniversiteler, ilim ile millet arasında uçurumlara sebep oldu. Biz üniversitelerin milletle örtüşmesi için uğraşıyoruz.

Demokrasiye kapalı bir üniversite bilime asla açık olamaz.

Fikirlerin çarpışmasından hakikat güneşi doğar.

Eğitim insanı robotlaştırmak değildir.

Üniversitelerimizi biz ülkenin ve dünyanın her meselesinde daha aktif roller ve ışık tutan kurumlar olarak görmek istiyoruz.

Türkiye'nin demokratikleşmesinde üniversitelerin öne çıkmasını bekliyoruz.

Mısır'da yaşanan hadiseler sadece siyasetin olduğu kadar sosyolojinin ve ululslarası ilişkilerin konusudur. Son derece önemli hadiselere şahit oluyoruz.

Ben bir siyasetçiyim biz bile kalkıpta ilime ters bir şeyi söylüyorsak, ilim adamı bize doğruyu söylemelidir.

Mısır batı olayı ile birlikte kendinle çelişmiştir. Bir askeri darbe yaşanmış insanlar ölmüş ve yaralanmış ama batı hala buna dur diyemiyor. Darbeyi meşru gösterebilmek için başta medya çeşitli kavramlar gösterilmiştir. Kılıf uyduruyorlar... Mısır'a karşı sergilenen tavır bilime kesinlikle aykırıdır. Özellikle üniversitelerin daha gür bir ses çıkarmalarını beklerdim. Bugün susulursa yarın titiraz edilmenin hiçbir anlamı kalmaz. Demokrasi tıpkı bilim gibi yılların birikimidir. Binlerce yıllık gerçeğe sırt çevirmek büyük bir hatanın temelini atmak olabilir.

Eğer Galileo ölüm tehdidine, baskıya rağmen ”˜dünya dönüyor' deme cesaretini göstermeseydi, bilim belki bugünkü seviyesine ulaşamayacak ve dünyayı tepsi gibi göstermeye devam edecekti, ya da daha yavaş alacaktı.

Darbelerin makul gerekçesi olamaz. Mursi'de hata yaptı diyerek vicdanlarını rahatlatmak isteyenler var. 70 yıl sonra halkın iradesi sandığa geliyor hem de %52 ile... Mısır'da halk ben oyumun namusunu istiyorum diyor. Eğer 17 yaşındaki Esma meydana çıkıyorsa o da babasının izinde o yola çıkıyor.

Ortada bir katliam varken, Mursi'yi gündeme getirmek darbecilerin sırtını sıvazlamaktır. Bedel ödenecek yer sandıktır. Menderes hata yaptılar dediler. 27 Mayıs darbesi meşrulaştırılmak istendi. 28 Şubatı da meşrulaştırmak istediler... İpe götürdüler.

Birisi de çıkıp bana diktatör diyecek. Onun vay haline.

Benim polisim kalkıyor su sıkıyor, sivilin araç gereci yıkılıyor. Sonra özgürlük mücadelesi diyorlar. Bizim üniversitelerimizde asla bunlar olmamalıdır. Hiç taviz verilmemeli bütün disiplin mekanizmaları işlemelidir. Üniversitelerimiz terör alanı değildir. Oradaki insanlar toplumun örnekleridir.

Biz cesur olmak zorundayız.

İkna odalarını kuranlar bugün Ankara'da yol kesiyorlar. Biz yol kesenler familyası içinde yer almadık almayacağız da...

Sizlerin her engeli aşıp başarılı olacağınıza yürekten inanıyorum.

Kaynak: Habertürk