"Seçime gireceğiz, biz de oy alacağız" diyen Buldan, "O oy oranı Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda müzakere silahı olarak kullanabileceğimiz bir şey olarak ortaya çıkacaktır. Bu halkın talepleri olacak. Bu talepleri kim kabul ederse oturup masa etrafında görüşülür. Bu AKP olmayabilir. İstekleri kabul eden kesimlerle ortak bir masa etrafında konuşulur" şeklinde konuştu.

"İKİNCİ TURDA BOYKOT OLABİLİR"

Taleplerinin kabul edilmemesi halinde HDP adayının, ikinci turda başka bir şey olarak ortaya çıkabileceğini ifade eden Pervinn Buldan, "Boykot olabilir" dedi.

"ÖCALAN'IN, DEVLET HEYETİYLE ÜZERİNDE UZLAŞTIĞI PROJELERİ AÇIKLAMASININ ZAMANI GELDİ"

Abdullah Öcalan ile yapılan 19 görüşmenin içinde yer alan Pervin Buldan, çözüm sürecinden beklentilerini de şöyle açıkladı:

"Biz devlet heyetiyle Öcalan'ın üzerinde ortaklaştığı projeyi bilmiyoruz. Bundan sonraki görüşmelerde bize ifade edecek. Artık bu projeleri açıklayabileceğini düşünüyorum. Kısa olarak ipuçları vermenin zamanının geldiğini düşünüyorum.

"HDP İLE HÜKÜMETİN GÖRÜŞME TRAFİĞİ ARTTI"

Önemli bir başka noktaya değinen Buldan, artık görüşmelerin ortak toplantı ile masaya yatırıldığını söyledi:

"Hem İmralı'da hem Kandil'de yaptığımız görüşmeler tek tek aktarılıyordu. Şimdi ise ortak toplantı ile masaya yatırmaya başladık. Bu yeni bir aşama, yeni bir format belki de... HDP heyeti ile hükümet arasındaki görüşmelerin yoğunluğu arttı. Daha da artacak. Hedef; ana hatları belirlenen yol haritasını netleştirip, ilan etmek. Artık bu süreç, bir yol haritası ile kamuyouna açıklanacak. Ne kadar çabuk belirlenirse, o kadar olumlu olacak. Çünkü bir tarafta da süreci provoke edecek kesimler var. Yol haritası, bu kesimlere karşı da engel teşkil edecek."

Buldan'a göre, bu yol haritasının birlikte çizilmesi, sürecin belirlenmesi açısından önemli. "Müzakereyi yürüten tarafız ama bu yol haritasından haberimiz yok" diyen Buldan, "Neler olacak, kaç aşamalı olacak, bizim taleplerimiz olacak mı, takvim olacaksa başı sonu ne olacak? Bunların bir an önce belirlenmesi gerekir. Birlikte yapılırsa tıkanıklık yaşanmadan ilerler. AKP tek başına yapmamalı" şeklinde konuştu.

Pervin Buldan, "İmralı'ya HDP heyetleri dışında ziyaretler de oluyor mu? Olmalı mı?" sorusunu ise şöyle yanıtladı:

"Bizim dışımızda farklı heyetler gidiyor mu gitmiyor mu bizde bilgi yok. Ama gitmesinde fayda görüyoruz. Özellikle bizimle görüşen bakanların aynı zamanda sayın Öcalan'la da görüşmesi gerektiğini düşünüyoruz."

"SAKAT BİR ÇOCUĞUN DOĞMASINA İZİN VERMEYELİM"

Ve bölgede yaşanan hareketlilik... Lice olayları ve dağa giden çocuklar konusunda Buldan, şunları söyledi.

"Hareketlilik var ama bunları tetikleyen unsurlar var. Kalekol, askeri sevkiyat, hava hareketliliği... İnsanların kafasında bir savaş hazırlığı algısı yaratılıyor. Bunlar süreci olumsuz etkiliyor. Bu yoldan geri dönüş yok, sakat bir çocuğun doğmasına izin vermeyelim.

Bizim görevimiz dağdaki insanları geri getirmek. Süreci bunun için başlattık. Dağa göndermek için başlatmadık. İlerleme olmadığı için dağa gidiyorlar. Gözleri önünde anneleri coplanan, babaları öldürülen çocuklar var. Bu sebeplerden gidiyorlar."

HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Habertürk'ten Celal Çamur'a konuştu.