Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Köşk'te gerçekleşen ilk Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu.
Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç twitter hesabından "Bakanlar Kurulu'nda ele alınan konuları saat 18:00'da düzenleyeceğim basın toplantısında kamuoyuyla paylaşacağım" açıklamasında bulunmuştu.
İşte Arınç'ın konuşmasından satırbaşları:
Resmi Konut'ta Çözüm Süreci ile ilgili çalışan arkadaşlarımızla toplantımızı yapmış olduk. Avrup Birliği konusundaki gelişmeleri Bakanımız Volkan Bozkır sordu ve karşılıklı çalışma içerisinde bulunduk. 2015 planı da sunulmuş oldu. Bu da bürokrasi ve kırtasiyeciliğin azaltılması planıdır. Sayın Başbakanımız yine seçim süreci ile ilgili olarak Genel Merkez'de yapmış olduğu çalışmalardan bilgiler sundu. Gündemimizdeki konular bunlardır.

'BASİT, SIĞ, TERBİYE DIŞI ŞEYLER KONUŞULUYOR'
 
Konuşmalarımız kamuoyunun malumudur. Bir kısım basın Cumhurbaşkanımızla bendeniz arasında bir ihtilaf vaya karşı karşıya gelme durumu olduğunu belirten dedikodular yaptılar. 'Arınç ayrı düştü', 'Şimdi intikam alıyor' gibi çok basit, çok sığ terbiye dışı şeyler konuşuluyor. 

'POLEMİĞE GİRECEK TIYNETTE DEĞİLİZ'

Biz Sayın Cumhurbaşkanımızla duygusal polemiklere girecek tıynette değiliz. Hukukumuzun yıllar öncesine dayandığını, ateş çemberlerinden geçerek bu günlere geldiğimizi herkesin bilmesi lazım.

'ÖRNEK AİLE REİSİ, HALKIMIZIN KAHRAMANIDIR'

Cumhurbaşkanımızla hukukumuzun bir kardeşlik hukuku olduğunu herkesin bilmesi lazım. Cumhurbaşkanımız devletin başıdır ama bunun dışında da bizim liderimizdir. Çile insanıdır, örnek bir aile reisidir ve halkımızın kahramanıdır. Sayın Cumhurbaşkanımız bazı konularda düşüncelerini ifade ediyor. O düşünceler yanlış yönlendirme gayretinde olanların istediği bir noktaya gidiyorsa amacımız onu eleştirmek değil onu bilgilendirmek, olayın eksik kalan yönlerini anlatmaktır. 

'GÖREVDEN ALINMAMI İSTEYECEK KADAR HAYSİYETLİ DEĞİL'

(Melih Gökçek'in twitter'da yaptığı istifa çağrısı) Gökçek benimle ilgili tweetler atmış. 'Seni istemiyoruz' demiş. Bu terbiyesizce bir açıklamadır. Bazı arkadaşlara nasıl cevap vermem gerektiğini sorduğumda 'Hiç muhatap almayın' dediler. Benim görevden alınmamı isteyecek kadar haysiyetli bir insan değiller. Onun istediği noktaya siyasi hayatımda çok kez gelmişimdir.

'KOLTUK SEVDALISI DEĞİLİM'

Benim sevdam koltuk sevdası, adam kandırma değil ben burada bir dava için varım. Bu dava için ömrümü feda ettim. Bu çağrıda bulunmak senin hakkın değil haddin de değil. 

'OĞLUNUN MİLLETVEKİLLİĞİ ADAYLIĞINI GARANTİLEMEK İSTİYOR'

Bir yerlere yaranmak istiyor, oğlunun milletvekilliği adaylığını garantilemek istiyor. Bunlar bel altı işlerdir. Ahmet Hakan denen kişi benimle, ailemle ilgili yazı yazmış onu delil olarak kabul ediyor. Son geldiği noktayı çok eleştirmiş bir insanım ama biliyorum ki sayın Hakan, Gökçek'ten çok daha haysiyetlidir, namusludur.

'PARALEL YAPININ KUCAĞINDA OTURDU'

Benim cemaat denilen olguya karşı sempatimi herkes bilir. Gökçek, oy isterken bu yapının kucağında oturmuştur ve bu yapıya Ankara'da parsel satmıştır. Zengin işadamlarına okullar yaptırmıştır.
"8'İNDEN SONRA HESABINI SORARIM"

Hıncını bir şekilde çıkarmak istiyor 8 Haziran'a kadar müsaade. 8'inden sonra hesabını sorarım. Birileri arkadan kuklacılık yapmak istemişse benim kulaklarım iyi duyar. Bana bunu saldırtanları 8'inden sonra çıkarırırım.
(Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasınaki cumartesi yapılan görüşme) Zannedersem bir açıklama yapıldı bu konuda. Haberdar değilim ben özel kalem müdürlüğü yapmıyorum. Pazar günkü açıklamaların bu görüşmeyle hiçbir ilgisi yok. 

Öcalan'ın Nevruz mesajında hangi hususlar olduğunu Kamu Güvenliği Müsteşarlığı analiz ediyor. Bizim beklentimiz farklıydı olmaması gerekenler çıkmalıydı. Açıklandığı kadarıyla bile olumlu bulduğumu söylemiştim. 

İZLEME HEYETİ

(Erdoğan'ın açıklaması sonrası izleme heyeti gözden geçirilecek mi?) Bu konu bizim kabulümüzdür çözüm süreci içinde böyle bir mekanizmaya ihtiyaç olduğu kararımız altına alınmıştır. Bu heyette bulunanların akil insanlar arasından olacağını rahatlıkla söyleyebilirim. Bunun sayısının 5-6 arasında olacağını düşünüyorum. İzleme heyetine hangi görev verilecek ne şekilde görev yapacaklar bunu da belirlediğimiz bir listemiz var. 
 
Geçen haftadan bu yana Cumhurbaşkanımızın işaret ettiği bir konu var. Cumhurbaşkanımızı izleme heyeti konusunda çözüm sürecinin geldiği nokta üzerinde geçen hafta çıkan kanun üzerinde daha fazla bilgilendirme ihtiyacımız doğdu. Burda bir eksikliğin bizim tarafımızdan olduğunu kabul etmem gerek. Sayın Cumhurbaşkanımıza süreçle ilgili bilgi arz edeceklerdir. 

'PKK, İMRALI TERMİNOLOJİSİNE BAĞLI KALAMAYIZ'

(Öcalan'ın önerdiği Hakikatle Yüzleşme Komisyonu) Eşme'den bahsedilmiş olması Hakikat Komisyonu'ndan söz edilmiş olması.... PKK veya İmralı'nın terminolojisine bağlı kalamayız. Diyalog başka müzakere başka şeydir. Biz müzakere sözünü kabul etmiyoruz. Henüz o noktada olmadığımız düşündüğümüz için. 
KPSS KOPYA İDDİALARI
Bugünkü Bakanlar Kurulu gündeminde bu konu ile ilgili olarak hiçbir şey görüşülmedi. Adli süreç kimleri kapsıyor savcılık çok güzel şekilde açıklamış. Ben daha fazla bir şey söyleyemem.

CUMHURBAŞKANINI ÇÖZÜM SÜRECİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME

Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konuyu baldıran zehri içmek gibi nitelendirdiğini hepiniz biliyorsunuz. Süreci başlatan kişinin her şekilde detaylı bir şekilde bilgilendirilmesi gerektiğini söylüyorum. O ne zaman emrederse Başbakanımız, Bakanlar Kurulu onu bilgilendirir.