Demokratik Sol Parti (DSP) Antalya 2. sıra milletvekili adayı Ahmet Çakmak, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin iktidarı süresince zenginin daha zengin fakirin daha fakir olduğunu söyledi.

1 Mayıs İşçi Bayramı ile ilgili açıklama yapan Çakmak, iktidarlar değişse de emek ve işçi hakları sömürüsünün hiç değişmediğini kaydetti.

Daha yakın bir tarihte Soma'da ve Ermenek'te kömür madenlerinin taşeron zihniyetine bağlı işçilere mezar olduğunu belirten Çakmak, asgari ücretin 949 lira olduğu bir ülkede, siyasi iktidarın, seçim meydanlarındaki vaatlerini 'lütuf' gibi sunmasını anlamakta zorluk çektiğini ifade etti.

Cumhuriyet tarihi süresince en fazla emek ve alın teri sömürüsünün bu iktidar döneminde olduğunu ileri süren Çakmak, bunun da siyasi iktidarın 3 Kasım 2002 seçimlerinde iktidara geldiği günden bu yana sanayi yatırımları yapma yerine yandaş müteahhitler türeterek alışveriş merkezileri ve rezidanslar yapma ile ileri noktaya çıktığını kaydetti.

Türk lirasının 1 Ocak'tan itibaren dolar karşısında yüzde 20 değer kaybetmesi sebebiyle işçinin alım gücünün üçte bir oranında azaldığını vurgulayan Çakmak, tarihin hiç bir döneminde alın teri ve emek sömürüsü yaparak zengin olan iktidarın uzun süre ayakta kaldığının görülmediğinin altını çizdi.

Çakmak, "Son 90 yılın en büyük emek sömürüsü bu iktidar döneminde görüldü. Emek sömürüsüne bağlı Ermenek ve Soma'da milletçe yüreğimizi yaktı. Emek sömürüsü Ermenekli Recep amcanın yırtık kara lastik ayakkabıları kadar gerçek ve yalındı. Lakin iktidar bunu görmezden geldi. Ülkemizde bir asgari ücret parası 327 dolara tekabül etme noktasına gelmişse hangi emek ve alın terinden bahsedilebilir. Emek ve alın teri sömürüsüne karşı bugün binlerce üniversite mezunu işsiz. Siyasi iktidar, 13 yıl süresince rezidans ve AVM yapacağına sanayi yatırımları yapsaydı ülkede ne emek sömürüsü olurdu nede nede rantta bağlı yandaş müteahhitlik bu seviyeye gelirdi. " diye konuştu.