Çalık, Fırat Kalkınma Ajansı'nda düzenlenen Tarımda Dayalı İhtisas (besi) Organize Sanayi Bölgesi toplantısı öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, çözüm sürecinin çok önemli bir yol güzergahı olduğunu ve çözüm sürecinin tarihi bir sorumluluğu olduğunu belirtti.

Türkiye'nin çok hassas bir süreçten geçtiğini belirten Çalık, şunları söyledi:

"Başlatmış olduğumuz milli birlik ve kardeşlik projesi, çözüm süreci adıyla devam ediyor ve o günden bu güne cenazelerin evlere gelmiyor oması ve anaların ağlamıyor olması hepimizin en önemli kazanımı. Bu yola girerken maalesef yol kazaları, bir çok sıkıntı yaşandı. 6-7 Ekim olayları bunlardan sadece bir tanesiydi. Toplumsal bir hadise haline getirilip kaosa sürüklenmek istendi. Sonrasında çözüm süreci kamu düzeninin alternatifi haline getirilmek istendiği bir dönemde hükumetimiz tüm iradesini ortaya koyarak 'çözüm süreci asla kamu düzeninin alternatifi değildir' dedi."

Çalık, hükümet olarak yaptıkları bütün görüşmelerin neticesinde çözüm sürecinin istikrarlı bir şekilde devam edeceğini ifade ettiklerini kaydetti.

Terörün Türkiye'nin önündeki en büyük engellerden biri olduğunu vurgulayan Çalık, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin tek başına bu sorunu çözemeyeceğini düşünenler, inşallah çözüldükten sonra, tamamen sorunlar ortadan kalktıktan sonra daha emin adımlarla ilerlediğini görecekler. Bunun en önemli göstergeleri de son bir hafta içerisinde Amerika'dan, Rusya'dan ziyaretler ve Papa'nın ziyaretinin Türkiye'nin ne kadar önemli bir ülke olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor. 'Yalnız kalan Türkiye' ibaresini kullananlar tüm dünyanın gözünün kulağının Türkiye de olduğunu bir kez daha görmüş olacaklar. Biz çözüm süreciyle Türkiye'nin 780 bin kilometrekaresinin 81 iliyle 77 milyon vatandaşımızla kardeş olduğumuzu, beraberce aynı çatı altında yaşayacağımızı herkese çok net göstereceğiz inşallah."

Çalık, bedelli askerlik konusunda daha önce de Malatya'da yaptığı bir açıklamada yüreğinin gençlerden yana olduğunu söylediğini ve bunun da gerçekleştiğini ifade etti.

Yaş toplantısında çok önemli kararlar alındığını aktaran Çalık, "YAŞ toplantısı çok önemli bir süreçti ve çok önemli görüşmeler yapıldı. Sözleşmeli er ve erbaşlarla ilgili olarak çok önemli bir süreç başlayacak. Bu Türkiye adına da önemli bir adım. Özellikle profesyonel askerlik diyebileceğimiz askerliğe bir geçiş, yani askerlik yapmayanların er ve erbaş olarak sözleşmeli olarak askerlik mesleğini görev edineceği bir sürece geçiyoruz. Bununla berber 1 Ocak 2015 itibariyle de 28 yaşına girmiş olan gençlerimiz, evlatlarımız bedelli askerlik yapacaklar" şeklinde konuştu.