AK Parti'den önce İstanbul Milletvekili Muhammed Çetin dün de İzmir Milletvekili İlhan İşbilen istifa etti. İşbilen'in istifasıyla AK Parti ile cemaat arasında da iplerin iyice koptuğunun somut göstergesi oldu.

Vatan'dan Okay Gönensin ''Hizmet'in siyasi geleceği' başlığıyla kaleme aldığı yazıda cemaatin hangi partiye oy vereceğinin ihtimallerini yazdı. Gönensin'e göre, bundan sonra, cemaatin hiçbir halükârda AK Parti'de bir siyasi geleceği kalmadı.

Peki cemaat yerel seçimlerde hangi partiye oy verecek? İşte cevap:

"Gülen cemaati, bir milletvekilini daha çekerek AKP ile "örgütsel" ilişkisini tümüyle koparacağını açıklamış oldu. Şu ana kadar gerçekleşen istifalar, AKP'de bir "bölünme" havası yaratmayı sağlayacak bir sayıya ulaşmış değil. Cemaatin AKP'nin Meclis grubu içindeki durumuyla ilgili olarak, bir süredir yayılan tahminlerin, bilgiden çok temenni ifade ettiği de anlaşılıyor.

AKP'nin, cemaat eliyle bölünmesi ihtimalinin son derece zayıf olduğunun ortaya çıkmasıyla, cemaatin siyasi geleceğine ilişkin tartışmalar da başka boyut kazandı.

Yargı ve Emniyetteki "mevzilerini" kaybeden, dershane olayından fazlaca yaralı çıkacak olan ve milletvekillerini AKP'den çeken cemaatin, bundan sonra, hiçbir halükârda AKP'de bir siyasi geleceği kalmamıştır.

Hangi partiyle?

Savaşın başında, esas olarak Tayyip Erdoğan üzerine odaklanmış mücadele "topyekûn"a dönünce iki tarafın bütün kuvvetleri ileri hatlara sürüldü.

Bu nedenle, Erdoğan'ın Çankaya'ya çıkması durumunda, yeniden yapılanan AKP'nin cemaat ile eski sıcak ilişkiyi kurması beklenemez. Cemaatin CHP ile herhangi bir yakınlık tesis etmesi de mümkün olmadığına göre, geriye MHP, Saadet Partisi ve Büyük Birlik Partisi kalıyor.

CHP ile şu anda "konjonktürel" bir uyum sağlanmış olması bile CHP'ye oy veren kesimde büyük rahatsızlıklar yaratıyor. Saadet Partisi de bir anlamda "cemaat partisi" olduğu için, doğal ve eski bir rekabet vardır ve Gülen cemaatinin burada da kendine yer bulması mümkün görünmüyor.

"MHP böyle bir ittifaka sıcak bakar mı", sorusunun devamı da, "Büyük Birlik Partisi cemaati keser mi" olarak gelince cemaatin merkez siyasette eski yerini bulmasının çok güç olduğu sonucuna varabiliriz.