Almanya'da Yeşiller, bu hafta üzerinde anlaşmaya varılan koalisyon anlaşmasının bir parçası olarak partiye verilen 5 bakanlığı kimin yöneteceğini seçti.

Olaf Scholz'un kabinesinde, Türk-Çerkes kökenli Cem Özdemir, Tarım Bakanı oldu. Yeşiller Partisi'nde milletvekili olan Cem Özdemir, Türkiye'den göç eden Tokatlı bir ailenin oğlu olarak Almanya'da doğdu.  

Duyuru , parti içi çekişmeler nedeniyle ertelenmişti.  

Yeşiller Partisi liderleri Robert Habeck ve Annalena Baerbock kilit bakanlıkları alacak. Çevre Bakanlığını Steffi Lemke ve Aile bakanlığını Anne Spiegel yönetecek.

Beklendiği gibi, parti eş lideri Robert Habeck, yeni bir iklim ve ekonomi bakanlığının başında büyümeyi öldürmeden Almanya ekonomisini iklim tarafsızlığına yönlendirmekten sorumlu olacak.

Annalena Baerbock dışişleri bakanlığını devralacak. Giden Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Twitter'da Baerbock'u tebrik ederek, ''Dışişleri Bakanı olarak sizinle birlikte, dışişleri bakanlığına ilk kez bir kadın başkanlık edecek, 151 yıl sonra tam zamanı. Almanya'yı dünyada temsil etmek hem bir onur hem de bir meydan okumadır" diye yazdı.  

Yeşiller, Çarşamba günü liberal Hür Demokratların (FDP) ardından bakanlarını açıklayan üç koalisyon partisinden ikincisi oldu. FDP lideri Christian Lindner maliye bakanlığına başkanlık edecek, Marco Buschmann ise adalet bakanı olacak. FDP Genel Sekreteri Volker Wissing ulaştırma bakanlığını alırken, eğitim bakanlığı Bettina Stark-Watzinger'e gidiyor.

Olaf Scholz'un şansölye olacağı SPD, bakanlarını henüz açıklamadı ve parti rakamları arasında koronavirüs pandemisinin neden olduğu zorluklar nedeniyle sağlık bakanlığı rolünü üstlenmekte isteksizlik bildirildi.