Demokratik Çerkes Hareketi (DÇH) tarafından yapılan basın açıklamasını yorumsuz olarak yayınlıyoruz:

DÇH’NİN, EMEĞİN VE KİMLİĞİN ‘ORTAK SEÇİM SİYASETİ’

DÇH’nin karar alma biçimi, en az aldığı karar kadar önemlidir. Bir süre önce ‘ortak seçim siyaseti’ geliştirme amacıyla yaptığımız tartışma çağrımıza istinaden insanlarımızın karar sürecine aktif katılımıyla netleşen seçim tutumumuz şöyledir:

- AKP’nin Çerkes karnesi.. Çerkes soykırımının tescilinin, Çerkes halk gerçekliğinin adını dahi anmadılar. Abhazya’nın tanınması ve ambargonun kalkması yönünde hiçbir girişimde bulunmadılar, Gürcistan’a askeri-siyasi hibeleri artırarak devam ettirdiler. Abhaz çocukları 23 Nisan Şenlikleri’ne almayan, Çeçen mültecilere sefaleti, istismarı reva gören, Çeçen cinayetlerinde dosyaları rafa kaldıran, Abhazya ve Osetya’yı Gürcistan’ın bir parçası görüp inkârcı anlaşmalar imzalayan, Abhazya’daki seçimler için İstanbul’da kurulan sandığa el koyan bir AKP’ye oy vermemiz elbette beklenemez.

- Çerkes toplumu içerisinden ‘bağımlı’ adaylar.. Bir adayın Çerkes kimliğini savunuyor olması elbette önemlidir. Ancak, bir yandan “Çerkes haklarını savunup”, diğer yandan ezenden yana olunması anlaşılır değildir. Bugüne kadar halklarımızı ve taleplerimizi kullanarak kişisel hesaplar içine girenler, AKP’den ‘milletvekilliği kapma’ gayesi taşıdıklarını, kendileriyle ilgili genel kanaati teyit ettiler. Buna karşılık bizler, toplumumuzu ve seçim sürecini; ortalamacılığın ve fırsatçılığın hükmüne bırakamayız.
İktidara ödül vermek, yaranmak için yarış içerisinde olan, kurumlarımıza aralıksız saldıran ‘Katiline âşık” anlayışları, gerek siyasi birikim gerek dik duruş gerekse entelektüel donanım anlamında Çerkesleri temsil edebilecek yeterlilikte görmüyoruz. Dolayısıyla bu özneler, seçimlere dair kararımızın dışındadır.

- Bağımsız aday Yalçın KARADAŞ’ı tanıyoruz, destekliyoruz.. Karadaş, emek bilincini Çerkeslik bilinci kadar güçlendirmeye açık, dik duruşa sahip bir insanımızdır. Her ne kadar Çerkes toplumu içerisinden “bağımsız aday” çıkarma koşulları henüz olgunlaşmamış olsa da; bir başlangıç niteliğinde cesur ve onurlu bir adım atmıştır. Bize düşen, bu onuru kendisiyle paylaşmak olmalıdır.

- Emekten ve halklardan yana bağımsız adayları destekliyoruz.. Her yanı eşitsiz ve hile dolu seçim sistemine emekten ve halklardan yana direnenlerin yanındayız.

- HDP’yi baraja karşı yalnız bırakmayacağız.. HDP’nin, ‘indirgemeci’ temelde geçmiş yaklaşımları ve gelecekte olası hatalarıyla ilgili eleştiri hakkımızı saklı tutarak; AKP diktasına karşı emekçi halkların dönemsel çıkarları adına HDP’ye destek veriyoruz.
Ülke genelindeki demokrasi mücadelesiyle “barış müzakereleri” arasındaki ilişki bağlamındaHDP’den açık talebimiz mevcuttur. Meclis’te “İç Güvenlik Yasası” ile faşizmi yasallaştırmaya çalışan AKP’nin “demokratik sistemi-barışı” getirmeyeceğini bilen HDP, Kürt meselesini seçimlere endeksleyen klasik AKP oyununu bozma eğilimindedir. HDP, “Müzakere adına AKP ile anlaşmalar yapıldığı” şeklinde dillendirilen söylenti ve kaygıları net pratiklerle giderdiğinde, tüm demokrasi güçlerinin HDP’ye azami destek vereceği kanısındayız.

- CHP’yi aşan CHP’li adaylar.. Yüzünü emeğin ve halkların mücadelesine dönen, Çerkeslerin ve tüm halkların taleplerine açık olan, bire bir bilinen adaylar, elbette diktaya karşı birleşen halkların yok sayabileceği adresler değildir. Bu CHP’li adayların, Çerkeslere ve tüm yurttaşlara, “AKP karşıtı” olmanın ötesinde sunabileceği veriler olmalıdır.

- Birleşik Haziran Hareketi.. Yüze yakın mecliste binlerce kişinin katılımıyla seçim tutumunu belirleyen, herhangi bir parti ile ittifak yapmayacağını, seçimleri aşan bir mücadele perspektifi olduğunu vurgulayan BHH’nin seçim tavrını kendi içerisinde tutarlı buluyoruz. Aynı zamanda BHH’nin, neo-liberalizme ve gericiliğe karşı olan adayları yalnız bırakmayacağı kanaatindeyiz.

Sadece Sandıkta Değil, Hayatın Her Alanında Eşitlik Mücadelesi!
Seçimlerle sınırlı bir yapılanma olmayan DÇH, ülkenin özgül koşulları gereği 7 Haziran Seçimlerini ve ‘seçim dayanışmasını’ oldukça önemli bulmaktadır. Özelde DÇH genelde Çerkes siyaseti açısından seçimler kuşkusuz önemli bir uğraktır. Ancak, DÇH siyaseti, seçimleri yok sayamayacağı gibi sandığa da indirgenemez. Sistemin salt seçimlerle değişmeyeceği yönündeki genel görüşümüzü korumaktayız.
Emeğin ve kimliğin birleşik mücadelesi, halkların ortak onurudur. Bu onurun paydaşları, seçimleri de birlik ve dayanışmayla karşılayacaktır.
Kamuoyuna saygıyla duyururuz.