Van Milletvekili Kemal Aktaş, Türkiye'de yaşayan Çerkeslerin toplumsal ve sosyal yaşamda karşılaştıkları zorlukların tespit edilmesi ve çözüme kavuşturulması için Çerkes halkının katliamlara uğrayarak Anadolu'dan sürgün edilişinin 150. yıl dönümünde, Meclis Başkanlığına araştırma önergesi verdi. 

Aktaş verdiği önergenin gerekçesinde ise, "1922 yılı Aralık ayında başlayan Gönen-Manyas'taki Çerkes köylerinin doğuya sürgünü, köylerde yürütülen 'yurttaş Türkçe konuş' faaliyetleri, 'katıksız Türkçe soyadı' kanunu, 'okulda Çerkes olduğunuzu söylemeyin' çabaları inkar ve asimilasyon politikaları olarak uygulandı. Zalim yasaklar Çerkeslerin soykırım acısını katmerleştirdi" diye kaydetti.

Aktaş, toplumsal barışın inşası için Türkiye'de yaşayan tüm farklı kimliklerle beraber Çerkeslerin de dillerini, kültürleri ve kimliklerini yaşabileceği hakların iade edilmesi gerektiğini belirtti.

'ÇERKES SOYKIRIMI VE SÜRGÜNÜ' TANINMALIDIR

Öte yandan İHD Genel Merkezi tarafından yapılan "Adresi değişse de soykırımdır değişmeyen" başlıklı yazılı açıklamada, "Tarihin en eski dönemlerinden beri yaşadıkları anayurtları Kafkasya'da bir dil ve kültür geliştiren Çerkesler yüzyıllarca süren direnişe rağmen, büyük devletlerin kolonyalist politikaları ve hedefleri doğrultusunda yaşanan soykırımla, bir halk anayurdundan koparılmış oldu. Bu, modern Avrupa tarihinde yaşanan ilk etnik temizlik, ilk soykırımdır" denildi.

Soykırıma uğramış tüm halklar için hafıza merkezlerinin kurulması ve özür dileme, yargılama ve kayıpların tazmininin gerçekleşeceği bir sürecin biran önce başlatılması gerektiği belirtilen açıklamada, "Türkiye ve diğer devletler tarafından 'Çerkes Soykırımı ve Sürgünü' tanınmalıdır" diye kaydedildi. 

ÇERKES KATLİAMI KABUL EDİLSİN

İHD Adana Şubesi, 21 Mayıs 1864 Çerkes Katliamı'nın yıl dönümünde katliamı kınadı. Adana İnönü Parkı'nda yapılan eylemde basın açıklamasını İHD Adana Şube Başkanı Şahin Kılıç okudu. Rusya'nın katliamı kabul etmesini isteyen Kılıç,  Çerkeslerin bu katliam ve sürgünler sebebiyle yıllarca anayurtları Kafkasya'dan koparıldıklarını söyleyerek sadece Gürcistan'ın Çerkes katliamını kabul ettiğini ifade etti. Soykırımların hangi coğrafyada yapılırsa yapılsın tüm insanlığa yapılmış olacağını söyleyen Kılıç ”˜Katliamların kabul edilmesi gerektiğini, tazmini yoluna gidilmesi gerektiğini ve onarıcı adalet uygulanmalıdır.' diye konuştu. Soykırımın insanlık suçu olduğunu söyleyen Kılıç, Çerkes soykırım gününde de Çerkeslerin taleplerinin kabul edilmesi için başta Türkiye ve Rusya olmak üzere tüm devletlerin bu soykırımı kabul etmesini, Çerkeslerin de dillerini, kültürlerini yaşatabilmelerinin önündeki yasal önlemlerin kaldırılmasını istedi. Rusya'nın Çerkeslerin anayurtlarına dönmesi için yasal zeminin sağlanması gerektiğini ifade eden Kılıç, sürgün ve katliama maruz kalan Çerkesler için çifte vatandaşlığın sağlanması gerektiğini vurguladı.