ADANA (AA) - Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, "Kadını aile hayatında olduğu kadar toplum ve iş hayatında aktifleştiren politika ile yolumuza devam ediyoruz. Aynı kararlılıkla, sadece kadınlarımız için değil, tüm milletimiz için canla başla çalışmayı sürdüreceğiz" dedi.

Sarı, Evliya Çelebi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin konferans salonunda, İlim Yayma Cemiyeti Adana Şubesi'nin düzenlediği "İslam Kültür ve Medeniyetinde Kadın ve Güncel Sorunları Paneli"ne katıldı.

Burada konuşan Bakan Sarı, evlatlarını şehit vermiş annelerin ve tüm kadınların Dünya Kadınlar Günü'nü kutladı.

Kadının "yaşam, medeniyet, zerafet ve güç" demek olduğunu vurgulayan Sarı, kadının hayatın her alanında yer aldığını söyledi.

İslam'ın kadına gelebilecek maddi ve manevi zararlara karşı adeta bir "kalkan" gibi olduğunu ifade eden Sarı, "İslamiyet'te kadın ve erkek bir bütünün parçalarıdır. Görev ve sorumluluklarında da kadın-erkek eşitliği esastır" diye konuştu.

Sarı, kadının İslamiyet'ten önce toplumda hak ettiği yeri alamadığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Kadının durumundaki bu önemli değişikliği bizzat Kur'an-ı Kerim getirmiş, Hazreti Peygamber bunu tamamlamıştır. İslam dininin kadına tanıdığı hakların değer ve önemini daha iyi kavrayabilmek için İslam'dan önceki medeniyetlerde kadının statüsünü iyi değerlendirmek gerekir. Kadının insan olup olmadığının, ruhunun bulunup bulunmadığının tartışıldığı, tamamen erkeğe tabi olduğu ve sürekli vesayet altında bulunduğu bir dönemde yüce İslam dini kadını olması gereken yere koymuştur."

İslam tarihindeki önemli kadınlardan bahseden Sarı, "Osmanlı padişahı 4. Mehmed'in annesi Hatice Turhan Sultan şehirciliğe çok önem vermiştir. Çanakkale Boğazı'nın iki yakasına yaptırdığı kaleler ile hem kent bilincini öne çıkarmış, hem de kendisinden yüzyıllar sonra yapılan Çanakkale Savaşı'nın kazanılmasında pay sahibi olmuştur" ifadelerini kullandı.

- Kadınlarla ilgili çalışmalar

Kadınların yol göstericiliğinde Türkiye Cumhuriyeti'ni daha ileriye taşımayı amaçladıklarını dile getiren Sarı, AK Parti hükumetleri dönemde kadınlar için yapılan çalışmaları anlattı.

Parti olarak kadınların sosyal hayatta olduğu kadar siyasette, iş yaşamında ve hayatın her alanında yer almasına çok önem verdiklerini aktaran Sarı, şunları kaydetti:

"Başta çağ dışı başörtüsü yasağı olmak üzere kadınlara yönelik pek çok ayrımcı uygulamayı ortanda kaldırdık. Artık ne üniversitelerde ne de kamuda hiçbir kadın başörtüsü nedeniyle iş ya da eğitim hayatından yoksun bırakılmıyor. Hiçbir kadın başörtülü ya da başörtüsüz olduğu için ayrımcılığa maruz kalmıyor. Son çalışmamızda, doğum nedeniyle ücretsiz izinde geçen sürelerin memuriyet kıdeminde değerlendirilmesini sağlarken, işçi ve memur tüm kadınlara, doğuma bağlı yarı zamanlı ama tam ücretli çalışma hakkı kazandırdık. Kendi hesabına tarımsal faaliyetlerde bulunan kadın çiftçilerimizin sigorta kapsamında sayılması için aile reisi olmaları koşulunu kaldırdık. 2003'te göreve gelir gelmez, Sayın Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde 'Haydi Kızlar Okula Kampanyası' ile bugün yaklaşık 400 bin kızımız okullarına kavuştu. 2008'de kız çocuklarımızın yanı sıra kadınlarımızın da okuma-yazma öğrenmesi için başlattığımız 'Ana-Kız Okuldayız Kampanyası' ile şimdiye kadar 1 milyonu aşkın kadınımızın okur-yazar olmasını sağladık. Kadını aile hayatında olduğu kadar toplum ve iş hayatında aktifleştiren politika ile yolumuza devam ediyoruz. Aynı kararlılıkla, sadece kadınlarımız için değil, tüm milletimiz için canla başla çalışmayı sürdüreceğiz."

İlim Yayma Cemiyeti Adana Şube Başkanı Mehmet Barış'ın, Bakan Sarı'ya çiçek ve kitap hediye ettiği programa Vali Mustafa Büyük ve davetliler katıldı.