CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat, Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde arazi kavgası sonucu 8 kişinin hayatını kaybetmesi olayında asıl suçlunun Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın toplulaştırmada yapmış olduğu haksız, adaletsiz ve toplumun ihtiyaçlarına cevap veremeyen uygulaması olduğunu ileri sürdü.

Özbolat, Diyarbakır Bismil'de 8 vatandaşın hayatını kaybettiği olaya ilişkin Meclis'te basın toplantısı düzenledi. "O katliamın arkasındaki sır perdesi olarak kamuoyuna da yansımayan esas olay, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın toplulaştırma adı altında yapmış olduğu haksız, adaletsiz ve toplumun ihtiyaçlarına cevap veremeyen uygulamasıdır" diyen Özbolat, olaya karışan ailenin Bismil'in en sakin ve en barışçı ailelerinden birisi olduğunu söyledi.

Özbolat şöyle konuştu:

"Konu aile fertlerinden bir tanesinin babadan kalan arazilerden 600 dönümünü satması ve toplulaşma idaresinin toplulaşma adı altına bu 600 dönümü farklı bir yere göndermesinden kaynaklanıyor. Ben buradaki asıl suçlunun, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın toplulaştırmadaki yapmış olduğu uygulamayı sebep gösteriyorum. Sayın Bakan'da Bismilli. Sayın Bakan, Bismil ve Diyarbakır'daki tarımla uğraşan ailelerin hassasiyetini bilmesi lazımdı. Adına toplulaştırma dediğimiz -ki 8 yurttaşımızın da katline neden olan uygulama- bu köyümüzdeki arazileri toplulaştırma adı altında başkalarına peşkeş çekme operasyonudur."

Bismil'e bağlı Türkmenhacı köyünün de 4-5 yıldır aynı haksızlığa uğradığını ifade eden Özbolat, " Bu köy bir Türkmen köyü. Bismil'de 3 Alevi köyünden bir tanesi. Bu köy üzerindeki baskılar yüzyıllardan beri devam ediyor. Bismil'den göç etmeleri için sistematik bir şeklide bu köyler üzerinde korkunç bir baskı uygulanıyor. En son yapılan sahte veraset ilanıyla köyün bin 500 dönüme yakın arazisi gasp edilerek adına toplulaştırma dediğimiz uygulama, bu köyümüzdeki arazileri başkalarına peşkeş çekme operasyonudur" dedi.